EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

09. 06. 2010

1 komentář

Jak uspořit další tisícikoruny za bydlení?

 


 

Státní fond životního prostředí vedle programu Zelená úsporám rozjíždí další projekt, jehož cílem je snížit spotřebu elektrické energie v českých domácnostech. Vedle programu Zelená úsporám, jehož cílem je přímá finanční podpora opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti provozu budov (spotřeby energie na vytápění a ohřev vody), spustil s platností k 1. červnu nový projekt Partnerství Zelená úsporám. Ten má má za cíl dosažení dalšího snížení spotřeby elektrické energie díky využívání energeticky úsporných domácích spotřebičů jako jsou chladničky, pračky, myčky nádobí a zdroje světla a další.

Na webových stránkách programu Partnerství Zelená úsporám (www.zelenausporam-partnerstvi.cz) mohou čtenáři najít informace o energetické náročnosti jednotlivých domácích spotřebičů včetně přehledu nejúspornějších výrobků, které lze na českém trhu pořídit. V každé kategorii je možné nalézt parametry jednotlivých domácích spotřebičů, které splňují kritéria pro zařazení do programu, včetně vyčíslení průměrných nákladů na provoz. Program je tzv. nedotační, což znamená, že Fond neposkytuje finanční podporu na jejich nákup.

Databáze bude aktualizována minimálně dvakrát do roka. Podmínkou pro začlenění výrobku do databáze je splnění daného kritéria, resp. limitů provozních parametrů, přičemž Fond jednoznačně deklaruje, že účast v databázi si není možné koupit formou reklamy nebo sponzorství, organizátoři do databáze začlení všechny výrobky, u kterých výrobce může deklarovat splnění požadovaných kritérií.

Tabulka 1: Kritéria pro zařazení do výběru

Chladničky, mrazničky a jejich kombinace Energetická třída A++
Energetická třída No Frost (s funkcí No Frost pro chladící a mrazící část) A+
Pračky Energetická třída A – 10%
Spotřeba energie < 0,171 kWh/kg prádla
Spotřeba vody < 8 litrů na 1kg prádla
Třída účinnosti praní A
Třída účinnosti odstřeďování C a lepší
Pračky a sušičky prádla Energetická třída A
Třída účinnosti praní A
Sušičky prádla Energetická třída A
Myčky nádobí Energetická třída A – 10%
Spotřeba energie (šířka 60 cm) do 1 kWh/cyklus
Spotřeba energie (šířka 45 cm) do 0,9 kWh/cyklus
Spotřeba vody (šířka 60 cm) 12 litrů
Spotřeba vody (šířka 45 cm) 11 litrů
Třída účinnosti mytí A
Třída účinnosti sušení A

Stránky dále obsahují detailní informace o tom, jak si nové spotřebiče vybírat s ohledem na jejich požadované provozní a funkční parametry. Čtenář zde nalezne také informace jak spotřebiče obsluhovat, aby dosáhl maximálních možných úspor nákladů na provoz spotřebiče. V případě, že zvažujete pořízení výměnu starého spotřebiče za nový, naleznete tu také informace o tom, jak spotřebiče vhodným způsobem po ukončení jejich životnosti likvidovat a recyklovat.

Odborným partnerem projektu Zelená úsporám – Partnerství je společnost Seven (Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.), která dlouhodobě věnuje propagaci energeticky úsporných spotřebičů, jejichž databázi spravuje na adrese www.uspornespotrebice.cz

Energetické poradenství je hit

Webové stránky www.zelenausporam-partnerstvi.cz ani stránky www.uspornespotrebice.cz nejsou zdaleka jedinými "zelenými" stránkami, které věnují svůj prostor úsporám nákladů souvisejících s provozem domácnosti. Informace o možnostech úspor včetně nejrůznějších kalkulaček tipů a rad naleznete například na stránkách www.nazeleno.cz. Naleznete tu porovnání jednotlivých typů vytápění, návody na energeticky úsporné osvětlení bytu nebo domu a další zajímavé infomace.Mezi další stránky s tématikou úspor energií patří například rozsáhlý web www.energetika.cz provozovaný občanským sdružením EkoWATT. 

Možnosti úspor energií se ve velkém věnují také samotní distributoři. Tipy, jak snížit svou spotřebu naleznete na stránkách www.setrimenergii.cz (RWE), www.energetickyporadce.cz (PRE) nebo www.posvittesinauspory.cz (ČEZ). Ač se to může na první pohled zdát ze strany distributorů jako čistý alibismus (větší spotřeba pro ně znamená větší zisky), nabízejí  tyto stránky celou řadu zajímavých nápadů na úsporu energií. 

„Pro energetické společnosti nemusí být výhodné pouze prodávat víc a víc elektřiny nebo plynu. To totiž vyžaduje investice do rozvodů, zálohování, zásobníků plynu, elektráren. Promítnout zvýšené náklady na to všechno do ceny pro spotřebitele je možné jen do té míry, dokud bude daná firma konkurenceschopná,“ okomentoval pro server Ekolist.cz aktivitu distributorů v oblasti úspor energií Eduard Sequens z neziskové organizace Calla. Druhý důvod podle něho přímo souvisí s konkurencí: „Už se nenosí prodávat pouze energii, ale je potřeba přidat něco navíc: energetické služby, což jsou i rady, jak energie spořit.“ Podle Eduarda Sequense do ČR dorazila praxe, s níž se setkávají spotřebitelé energie v zahraničí už řadu let.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *