EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

02. 05. 2011

0 komentářů

Kde si nyní můžete zažádat o hypotéku bez vstupního poplatku?

 


 

Hypoteční banky hledají způsoby, jak v konkurenci zatraktivnit svou úvěrovou nabídku. Kromě zvýhodněných sazeb také velmi často sázejí dočasné snížení poplatků souvisejících s vyřízením a správou hypotéky. U refinancování je to celkem jednoduché, tam si banky zpracovatelský poplatek účtují ve výjimečných případech, ale u nových hypoték banky odpuštění poplatku zpravidla podmiňují splněním některých dodatečných podmínek, jako je například konkrétní doba fixace úrokové sazby. V následujících odstavcích naleznete přehled právě probíhajících akcí včetně doplňujících informací, za jakých podmínek je možné slevy na poplatku dosáhnout.  

Kde získat hypotéku bez zpracovatelského poplatku 

Klienti, kteří chtějí mít jistotu, že jim banka nebude účtovat poplatek za zpracování úvěrové dokumentace, mají v současnosti na výběr ze tří bank, které tento poplatek ve svém sazebníku vůbec nemají. Jedná se o Raiffeisenbank, mBank a Českou spořitelnu. Ovšem v případě Hypotéky České spořitelny to neplatí úplně beze zbytku, neboť za vyřízení 100% hypotéky si banka účtuje jednorázový poplatek 3000 Kč.

Ostatní banky, kromě zmíněné trojice, si zpracovatelský poplatek účtují, nicméně až na LBBW Bank a Oberbank nyní klientům nabízejí možnost, jak na této položce při vyřizování úvěru ušetřit.

Tabulka 1: Přehled platných akcí se sníženým zpracovatelským poplatkem pro nové hypotéky

Banka Podmínky akce Platnost akce
ČSOB platí pro standardní a refinanční hypoteční úvěry, LTV max. 70 %, fixace 5 let a víc do odvolání
GE Money Bank fixace 3, 5, 10 let, předložení vytištěné nabídky z aplikace "Hypotéka online" do 30. 6. 2011
Hypoteční banka platí pro standardní a refinanční hypoteční úvěry, LTV max. 70 %, fixace 5 let a víc do odvolání
Komerční banka fixace na 5 let a více do 31. 5. 2011
UniCredit Bank fixace 5 let, bankopojištění Cardif, max. 85 % LTV; v ostatních případech snížený poplatek 2500 Kč do 31. 7. 2011
Wüstenrot hypoteční banka hypotéka pro vlastní bydlení, REFIN, LTV max. 85 %, fixace 5 let; v ostatních případech snížený poplatek 2999 Kč  do odvolání
Standardně s nulovým poplatkem za vyřízení poskytují své hypotéky mBank, Česká spořitelna* a Raiffeisenbank

GE Money Bank

GE Money Bank rámci podpory „Hypotéky online“ nabízí 100% slevu na poplatku klientům, kteří přijdou na pobočku s vytištěnou předběžnou nabídkou z aplikace „Hypotéka online“ umístěné na webu GE Money Bank. Podmínkou je sjednání doby fixace úrokové sazby na 3,5 nebo 10 let.

Komerční banka

Komerční banka po měsíční pauze přichází opět s nabídkou hypotéky bez zpracovatelského poplatku. Podrobnosti akční nabídky nebyly v termínu publikace článku přesně známy, ale akce by měla být časově omezena do konce května a platí pro hypotéky s fixací úrokové sazby na 5 let.

Wüstenrot hypoteční banka

Wüstenrot hypoteční banka nabízí odpuštění zpracovatelského poplatku klientům, kteří si zažádají o hypotéku na vlastní bydlení nebo hypotékou splatí úvěr u jiné banky (REFIN). Zvýhodněná nabídka se však vztahuje pouze na hypotéky s pětiletou fixací, kde částka úvěru nepřesáhne 85 % hodnoty zastavené nemovitosti (LTV).

Klienti, kteří by měli zájem o hypotéku s kratší fixací, vychází WHB také vstříc. Úvěry s 1,2 a 3letým fixem dočasně nabízí se sníženým poplatkem 2999 Kč. Standardní sazebníkový poplatek za vyřízení hypotéky přitom činí 0,8 % z částky úvěru (min. 8000 Kč, max. 25 000 Kč)

Tip: Výši sazebníkových poplatků za vyřízení hypotéky a přehled dalších poplatků souvisejících s vyřízením a správou hypotéky naleznete v článku " Průvodce sazebníky poplatků hypotečních bank ".

UniCredit Bank

Další z bank, která prodloužila akci na hypotéky bez poplatku je UniCredit Bank. Podmínkou bezplatného vyřízení je však fixace úrokové sazby hypotéky na 5 let, LTV do 85 % a pojištění klienta proti případné platební neschopnosti.

Hypoteční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna

Skupina Hypoteční banky prodloužila svou akci hypoték bez poplatku ovšem s jednou drobnou změnou, která se týká snížení hranice maximální výše LTV. Zatímco „valentýnská nabídka“ se vztahovala na hypotéky do 85 % LTV s pětiletou fixací, nyní tato hranice byla snížena na úroveň 70 %, ale bez omezení doby fixace. Akce se vztahuje na běžné typy hypoték včetně refinancování. Nevztahuje se na americké hypotéky a předhypoteční úvěry.

Volksbank

Volksbank byla jednou z prvních bank, která v letošním roce přišla s hypotékou se zvýhodněným poplatkem za vyřízení. Hypotéku za 1 korunu nabízela do konce února. V současnosti se zaměřuje především na refinancování, kde klientům odpouští poplatek 999 Kč a hypotéky nabízí se zvýhodněnou úrokovou sazbou. K tomu je však nutno dodat, že Volksbank je jedinou bankou, která si za vyřízení refinanční hypotéky účtuje zpracovatelský poplatek.

Žádost přes internet = nižší poplatek

Jednou z možností, jak ušetřit na vstupním poplatku je podání žádosti o úvěr, nebo dokonce kompletní zpracování hypotéky prostřednictvím internetu, viz. GE Money Bank. Úplně bez vstupního poplatku je také „Hypotéka po webu“ (www.hypotekapowebu.cz) od Hypoteční banky a 50 % slevu na vstupním poplatku získají klienti Volksbank, kteří si o hypotéku zažádají prostřednictvím aplikace www.chcihypoteku.cz..

Poslední možnost

I přesto, že banka v současnosti nenabízí slevu na vstupním poplatku, nebo akce se nevztahuje na typ úvěru, o který máte zájem, existuje ještě jedna možnost, jak dosáhnout snížení nebo dokonce odpuštění vstupního poplatku. Nebojte se s bankéřem vyjednávat, přineste si sebou nabídku konkurenční banky, která hypotéky nabízí bez poplatku, a nebojte se s bankéřem vyjednávat. Zajímavý obchod si banka určitě nenechá utéct a bude vám schopna v lecčems vyjít vstříc.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *