EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Luboš Svačina

27. 08. 2010

0 komentářů

Věřili byste, z čeho se dá také postavit dům?

 


 

Stavět se dá z ledasčeho. Klasické materiály jako kámen, pálené cihly, tvárnice doplňují nejrůznější novodobé technologie vycházející z těchto klasických technologií a jejich kombinací. K tomu je nutné připočítat také nejrůznější stavby, kde základním konstrukčním prvkem je dřevo, a to jak už ve své přírodní podobě, tak v podobně dřevotřískových prefabrikátů.  

Kromě klasických materiálů však existují i další materiály, které vykazují zajímavé užitné vlastnosti, jsou šetrné k životnímu prostředí a navíc v řadě případů levnější, než standardně používané stavební materiály. V následujících odstavcích přinášíme galerii staveb postavených z alternativních stavebních materiálů, přičemž veškeré stavby můžete nalézt na území České republiky.

Domy z nepálené hlíny

Základním stavebním prvkem těchto domů je jíl, prach, písek a štěrk. Jedná se o materiál recyklovatelný a tudíž ekologický. Navíc cihly, jelikož se nevypalují,  spotřebují na svou výrobu  asi čtyřicetkrát méně energie než klasická pálená cihla. Při výrobě se díky tomu šetří značné množství energie.

Nevýhodou nepálených cihel je jejich náročnější výroba, což zvyšuje její pořizovací cenu. Další nevýhodou je fakt, že z nepálené hlíny není možné stavět v oblastech ohrožených záplavami.

Na hlínu jako stavební materiál nedávno upozornil herec Jaroslav Dušek, který si technologií Superadobe postavil v Jindřichovicích pod Smrkem své "letní sídlo". Základním stavebním materiálem pro stavbu domu byla hlína, „nekonečný pytel“ a ostnatý drát. Bohužel užitné vlastnosti postaveného obydlí negativně ovlivnilo počasí, jelikož dům ještě před dokončením promokl a stavitelům se nyní příliš nedaří ze zdí odstranit nahromaděnou vlhkost, proto domu na fotografiích zatím chybí vnitřní i vnější omítky.

REKLAMA


Zdroj: iDnes.cz

Zajímavé odkazy: www.hlinenydum.cz, www.nazeleno.cz

Domy ze slámy

Předností slaměných domů je cena stavebního materiálu, relativně snadná manipulace a výborné tepelně – izolační vlastnosti. 40 cm slaměná zeď údajně izoluje jako 20 cm polystyrénu. Silně stlačené balíky slámy překvapivě celkem úspěšně odolávají ohni, takže riziko požáru u těchto domů není o mnoho větší než například u dřevostaveb.

Během stavby však nesmí do slámy proniknout déšť ani vlhkost, jinak by mohly vzniknout problémy s plísněmi a dalšími mikroorganismy. Se slaměnými domy nemá v ČR mnoho firem zkušenosti, takže je těžké získat kvalitní a spolehlivé dodavatele.
 
 
Zdroj: Victoria.cz

REKLAMA

Jeden z prvních slaměných domů v ČR vyrostl v Michalovicích u Mladé Boleslavi. Naopak nejnovějším domem je Slaměný rodinný dům ve Sluneční ulici – Hradčany u Tišnova. Tyto a další domy naleznete v databázi slaměných domů na webových stránkách www.veronica.cz, kde kromě přehledu slaměných staveb na území ČR najdete také celou řadu užitečných informací týkajících se stavění ze slámy.

Zajímavé odkazy:
www.Dumzeslamy.cz ,
www.veronica.cz

Domy z odpadů

Objevily se i pokusy stavět domy z různých odpadních materiálů, např. ze starých pneumatik, z hliníkových plechove, pet lahví apod. Smyslem těchto staveb je využít aspoň část z toho obrovského množství odpadů, které lidé produkují.

Nevýhodou jsou zatím nepříliš prozkoumané negativní vedlejší účinky některých technologií, využívajících k výstavbě domů recyklované odpady.

Česká republika má v oblasti staveb z odpadů významného zástupce, kterým je brněnská firma Flexibuild. Tato společnost vyvinula vlastní technologii na zpracování obalů od mléka a nápojů (tetra paků), z kterých vyrábí prefabrikáty pro výstavbu rodinných domů. Spojením dvou desek a tepelné izolace vznikne sendvič, který je základním kamenem tohoto stavebního systému. Podle jednatelky společnosti Flexibuild je "Pro výrobu desek na jeden rodinný dům je přitom zapotřebí asi čtvrt milionu vytříděných nápojových kartonů.“ Firma dosud touto technologií postavila zhruba 50 domů.


Zdroj :
www.stavoinvest.cz
Titulní obrázek: Výžerky – Vlastní dům, autor Lukáš Gavlovský (www.gavlovsky.cz)
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *