EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Kvůli dovolené vám banka může zvýšit úrokovou sazbu u hypotéky

 


 

Hypoteční úvěr je dlouhodobá záležitost, proto si raději občas připomeňte, co je ve smlouvě uvedeno. Banky například běžně dávají do smluv o hypotečním úvěru podmínku, že musíte během měsíce učinit tři výběry peněžních prostředků nebo jinou platební transakci ze svého účtu, jinak vám banka může zvýšit úrokovou sazbu o 0,3 procenta.

Dalším úkolem, který musíte obvykle splnit je, nechat si zasílat mzdu nebo minimálně například 20 tisíc korun měsíčně na účet, který je vázaný na váš hypoteční úvěr. Většinou jsou takové podmínky kladeny u zvýhodněných úrokových sazeb. Takže pokud to nedodržíte, může vás čekat po návratu z dovolené nepříjemný dopis.

V případě, že plánujete odjet na delší dobu a na dovolené nebudete danou platební kartu využívat, vezměte si s sebou alespoň přístupové údaje do internetového bankovnictví. Většinou banky totiž počítají každou transakci. Pomůže vám i třeba trvalý příkaz, zaplacení účtu za telefon, nebo nákup oblečení přes internet. Nepočítá se však splátka hypotečního úvěru.

Zmizely poplatky, banky se musí zahojit jinde

Skoro všechny banky v podstatě zrušily poplatky za technické nebo úvěrové účty, takže přišly o část výnosů. Tím pádem musejí ušlé prostředky někde znovu získat. Nutí tedy klienty, aby si k hypotéce založili a hlavně aktivně využívali běžný účet.

„V úvěrové smlouvě vás tedy nutí používat aktivně účet. Za to dostanete slevu na úrokové sazbě. Pokud podmínky přestanete plnit, banka vám může slevu „vzít“ a v průběhu fixního období klidně zvýšit sazbu,“ komentoval tuto klauzuli Zbyněk Prim, odborník na hypoteční úvěry společnosti Fincentrum.

REKLAMA

Prim dále dodává, že nejčastěji se můžeme setkat právě buď s minimálním obratem za měsíc na účtu nebo například 1,5násobek měsíční splátky úvěru. Krom toho budete muset mít např. 3 obraty na účtu – výběry z bankomatu, příchozí / odchozí platby.

 V úvěrové smlouvě máte většinou tři měsíce na aktivní využívání. Banka obzvláště dbá na splnění těchto podmínek na začátku platnosti úvěrové smlouvy.

Podmínky k úvěru nejsou novinkou

I když využití těchto kliček banky začaly v posledních letech více využívat, o velkou novinku se nejedná. „Banky povinnost založit si běžný účet a využívat jej začali hojně využívat již před delší dobou. A to v čase, kdy byla v ČR zavedena tzv. „Mobilita“ Tedy jednoduchý přenos osobních účtů a plateb z jedné banky do druhé. Názor je takový : pokud je tak jednoduché přejít od banky k bance, tak budeme vyžadovat využívání běžného účtu. Dalším logickým tématem je, že klient přejde se svými aktivy a také bude moci banka nabídnout další služby – tedy klasický cross-selling,“ dodává Zbyněk Prim.

Některé banky však i od těchto podmínek začínají ustupovat. Například Wüstenrot nevyžaduje žádný účet a Hypoteční banka a ČSOB už ze svých úvěrových smluv podmínku aktivního využívání účtu vymazala úplně.

Nutno dodat, že k hypotečním úvěrům některé banky nabízejí založení a vedení osobního účtu zdarma. Jenže pozor, často se jedná jen o konkrétní účet. Pokud máte jiný druh osobního účtu, třeba z nějaké časově omezené akční nabídky, zdarma mít účet nemusíte.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *