EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Levné a netradiční bydlení vám může lehnout popelem nejen na čarodějnice

 


 

Ekologickou a levnou stavbu ze slámy si může postavit téměř každý. Příkladem může být majitel slaměného domu u Olomouce, který na stavbu potřeboval pouhé čtyři měsíce. Dům s izolací ze slaměných panelů postavil bez stavební firmy i hypotéky. Za materiál a práci tesařů a kopáčů zaplatil přibližně 600 000 korun, svou práci a práci pomocníka pak odhaduje na 250 000 korun.  

Pro mnohé nepřekonatelné překážky, pro jiné soulad s přírodou

Počítat musíte například s nezvanými návštěvníky, jako jsou myši či ptáci, kteří se vám mohou usídlit ve fasádě ze slámy. Pokud se rozhodnete svůj ekologický domek dovést k dokonalé souhře s přírodou, neměl by vás překvapit například ani kompostovací záchod. Záchod, který se nesplachuje, ale zasypává pilinami a následně vynáší na kompost. Nedílnou součástí ekologického domku je i ohřívání teplé vody, které je možné pouze zatopením v kamnech, a to i v parných letních dnech.   

Hoří, má panenko, hoří

O svízelích konstrukce z lisovaných slaměných panelů se v letošním roce přesvědčili hasiči Zlínského kraje, kteří zasahovali u požáru slaměného domu. 

„Charakter konstrukce se spolu se silným větrem v lokalitě zásahu ukázaly jako faktory, které zásadně ovlivnily možnost rychlého zdolání požáru. Silné izolační vrstvy také komplikovaly použití termokamery, kterou se zasahující hasiči snažili lokalizovat ložiska hoření a cesty šíření požáru. Požár se postupně rozšířil na celou střešní konstrukci, která se následně propadla a došlo k dalšímu šíření plamenů v celém objektu,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Pojišťovny pojistí prakticky cokoliv

Pojistitelné je téměř cokoliv. I když se většina pojišťoven s pojišťováním takových obydlí zatím nesetkala, ochotně jej pojistí. Samozřejmě s vyšším rizikem roste i cena pojištění. 

REKLAMA

„Podobné stavby do pojištění neodmítáme přijímat. Pojistitelná je za určitých podmínek v podstatě jakákoliv nemovitost. V pojistné smlouvě pak v těchto nestandardních případech bývají ujednány specifické parametry a podmínky pojištění. Samozřejmě platí, že u každého případu postupujeme individuálně dle míry rizika vzniku škody. Platí také, že s rostoucí mírou rizika však samozřejmě roste i cena pojištění,“ uvedla tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

„Patřičná odolnost proti působení všech pojistných nebezpečí“

Pokud je budova náležitě zabezpečena proti pojistným nebezpečím, jako je například oheň či úder blesku, pojišťovny nemovitost rády pojistí. Zkušenosti pojišťovny mají již ze záplavových oblastí.  

„V rámci našich interních pravidlech pro přijímání rizik do pojištění není a priori vyloučena možnost pojišťovat budovy zhotovené z alternativních materiálů. S těmito případy se však v naší obchodní praxi nesetkáváme příliš často. Podmínky pojištění se nemusejí nijak dramaticky lišit proti obvyklému standardu, pokud budova vykazuje patřičnou odolnost proti působení všech pojistných nebezpečí. V případě zcela „excesových“ konstrukcí budov či použitých materiálů by bylo přijetí do pojištění zvažováno individuálně – podle konkrétních okolností případu  – povodňová zóna, požární odolnost apod.,“ uvedl Milan Káňa z Kooperativy. 

Pojištění stavět z netradičních materiálů řeší pojišťovny individuálně

Pojišťovny zatím nezaznamenaly zvýšený zájem o pojištění bydlení z netradičních materiálů. Na plošné pojištění se proto zatím nechystají. 

REKLAMA

„Zatím jsme požadavek na pojištění takové stavby neobdrželi, ale pokud by se objevil, tak bychom (na základě zjištění podrobností o dané technologii) navrhli individuální podmínky pojištění. Individuálnímu pojištění těchto staveb se do budoucna nevyhýbáme, plošné pojištění by vzhledem k jejich specifičnosti zřejmě nebylo reálné,“ uvedl Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny.

Obdobný postoj k plošnému pojištění má i Slavia pojišťovna. „Slavia pojišťovna zmiňovaný druh pojištění nenabízí a protože jsme zatím nezaznamenali poptávku o tento druh pojištění, neuvažujeme o jeho zavedení,“ uvedla Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny.  

„Pokud se v budoucnu budou podobné zcela atypické objekty stavět v masovějším rozsahu, budeme na to při vývoji našich pojistných produktů reagovat. Zatím vzhledem k nulové poptávce není na pořadu dne. Nyní můžeme takový eventuální požadavek pouze zcela individuálně posuzovat a zvažovat,  za jakých podmínek bychom ho přijali do pojištění. Pak záleží na tom, jak se naše nabídka bude hodit klientovi. Tyto ojedinělé případy by se zásadně řešily podle konkrétních rizikových okolností, jež by bylo třeba na místě expertně zkoumat,“ uvedla Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Pojišťovny se obecně pojišťování staveb z netradičních materiálů nebrání, byť zatím větší zájem nezaznamenaly. Pokud by se ovšem poptávka po takovém pojištění zvyšovala, jsou některé pojišťovny ochotné uvažovat i o plošnému zavedení pojištění.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *