EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Lichváři budou méně škodit. S nekalými praktikami mají utrum

 


 

Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Novelu zákona vláda schválila 22. srpna a nabytí její účinnosti se předpokládá 1. ledna 2013.

Kdo nemá na splácení, tomu nikdo nesmí půjčit

A co tedy nový zákon mění? Například to, že nově bude moci věřitel poskytnout půjčku jen tehdy, pokud dotyčný bude schopen spotřebitelský úvěr splácet. Kvůli častému zneužívání bude od nového roku zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. V tomto případě věřitel i zprostředkovatel budou odpovídat společně za škodu, kterou porušením této povinnosti způsobí. Mělo by se tak předejít vyplňování bianco směnek v rozporu s původní dohodou.

Novela zákona by hlavně měla předcházet předlužování spotřebitele. Není sice přesně stanoveno, co všechno má věřitel zkoumat, ale to by právě on měl vědět a zohlednit všechny potřebné parametry. Když tak neučiní, porušuje zákon.
Spotřebitel bude mít také jednu velkou výhodu. Od smlouvy o spotřebitelském úvěru bude moci do 14 dnů odstoupit bez udání důvodů a hlavně bez jakékoli sankce.

Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny za zprostředkování až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své spotřebitelské činnosti,“ uvedl náměstek ministra financí pro finanční trh Radek Urban.

Někteří finanční zprostředkovatelé budou muset změnit telefonní číslo, přes které poskytují půjčky. Od ledna bude totiž zakázáno využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů telefonní čísla začínající devítkou.

REKLAMA

Pokuta až 20 milionů

Bičem na úvěrové žraloky a lichváře by měla být pokuta, která může dosáhnout až 20 milionů korun. Dohledem nad dodržováním tohoto zákona bude pověřena Česká národní banka a Česká obchodní inspekce. Poškozený se případně také může dovolávat svých práv u finančního arbitra.

Novela byla zpracována také z důvodu nutnosti transponovat směrnici 2011/90/EU. Touto směrnicí se upravují dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů spotřebitelského úvěru tak, aby bylo dosaženo co možná největší vypovídající schopnosti a srovnatelnosti tohoto ukazatele u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet, jako je například kreditní karta, revolvingový či kontokorentní úvěr,“ uvedl Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *