EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

06. 03. 2017

2 komentáře

Lichvářům zvoní hrana. Pro licenci se nehrnou

 

Česká národní banka bojuje proti lichvářům. Všechny firmy, které chtějí poskytovat půjčky, musely požádat ČNB o licenci. Některé společnosti nechávaly žádost úplně na poslední chvíli, ale ke konci února to vypadalo, že většina takových firem ukončí svou činnost.

Loading



 


Ze zhruba 60 tisíc nebankovních společností, které půjčují peníze lidem, ale i leasingových firem, jich ke konci února o licenci požádalo pouze 50. Povinnost mít licenci platí i pro poskytovatele tzv. mikropůjček, tedy půjček do pěti tisíc korun. Jestliže firmy chtějí poskytovat půjčky, musí splnit požadavky od České národní banky.
Každý poskytovatel půjček musí vlastnit minimální kapitál ve výši 20 miliónů korun, který nesmí klesnout. A to je také důvod, proč poskytovatelů půjček ubude a úvěrový trh bude o hodně menší.
Jeden z bodů, který musely společnosti pro udělení licence splnit, je požadavek důvěryhodnosti. Za důvěryhodnou se nepovažuje osoba, která má záznam v rejstříku trestů, či k jejichž majetku bylo v posledních pěti letech vydáno rozhodnutí o úpadku. Nedůvěryhodná osoba je také ta, která byla v posledních pěti letech členem statutárního nebo dozorčího orgánu nebo správní rady právnické osoby, jež se dostala do úpadku. Z toho vyplývá, že by licenci neměli dostat šéfové firem, kteří již v blízké minulosti někoho podvedli, nebo sami byli ve finanční tísni.
Firma, která chce získat licenci pro poskytování půjček, musí mít průhledný a nezávadný původ finančních zdrojů. Tuto podmínku musí splňovat i ovládající osoba žadatele. Žadatel o licenci musí být schopen zdokumentovat a České národní bance doložit legálnost původu počátečního kapitálu a finančních zdrojů, které slouží k poskytování úvěrů.
Žadatel v žádosti musí mimo jiné uvést údaje, podle kterých je možno žadatele identifikovat v příslušném registru. K žádosti přiloží všechny potřebné přílohy, které dokládají výše uvedené skutečnosti.
„V případě, že žadatel nevyhoví jasně formulovaným požadavkům zákona, není žádoucí, aby na trhu taková společnost působila,“ uvedla Denisa Všetíčková z tiskového odboru centrální banky.
Poskytovatelů půjček tedy výrazně ubude, ale co když jen „na papíře“. Otázkou je, jestli se firmy nestáhnou do šedé ekonomiky a nezačnou půjčovat lidem načerno. Sama Česká národní banka přiznává, že samotný nový zákon lichvářům v jejich činnosti nezabrání.

Získání půjčky bude průhlednější

„Především se zvýší transparentnost a přehlednost trhu. Výrazně se posílí práva spotřebitele,“ řekla Denisa Všetíčková.
I když společnosti licenci získají, nebudou moci vydělávat velké peníze například za penalizaci při nedodržování termínu splácení. Sankce za předčasně splacený úvěr bude omezena maximálně na 1 % doplácené jistiny. V případě, kdy se spotřebitel dostane do prodlení se splacením úvěru, bude moci věřitel účtovat smluvní pokutu. Tato pokuta ale nesmí přesáhnout 70 procent z výše jistiny, maximálně navíc může být 200 000 korun.
Chráněni budou i zájemci o nové půjčky, a to větší informovaností.  Spory ze spotřebitelských úvěrů nebude nadále možné řešit skrze rozhodčí řízení. Jaké bude působení zákona v praxi, ukáže až čas.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • M.

    6 března, 2017

    Tohle je trochu propaganda. 60 tisíc bylo subjektů s ŽL „Poskytování s zprostředkování spotřebitelského úvěru“, přičemž valná většina z nich se živila právě tím zprostředkováním. Poskytovatelů půjček jsou na českém trhu nižší stovky, což přesně odpovídá počtu přihlášených (dle mých informací). Naopak většina zprostředkovatelů se registrovala jako vázaní zástupci (aktuálně 18000, další tisíce na pořadníku, protože ČNB nestíhá zapisovat)
    Dříve se nerozlišovalo mezi poskytovatelem a zprostředkovatelem, byla jen jedná vázaná živnost. A z toho vznikla ta novináři dokola omílaná konina, že je tu 60000 nebankovní poskytovatelů půjček.

    Odpovědět

  • marquitark11

    14 října, 2018

    Revitalized web work:
    http://love.boyfriend.adultnet.in

    Odpovědět