EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Lidé dražbám nevěří, i když se tak dá pořídit nemovitost i za polovinu

 


 

Podle loňského průzkumu společnosti STEM/MARK, více jak polovina dotázaných uvedla, že by se dražby ideální nemovitosti neúčastnila, protože prodeji nevěří. Přitom není důvod k obavám. Pokud si chcete koupit nemovitost v dražbě, získáte potřebné informace ohledně bytu či domu včetně odborného nezávislého odhadu.  Jen to dá o něco víc práce, než když si koupíte byt přes realitní kancelář.

Pokud budete mít štěstí, můžete ušetřit i polovinu původní ceny nemovitosti.  Obvykle se nemovitost vydraží minimálně o 80 až 70 procent, než za kolik byste ji běžně koupili.

V posledních letech je nabídka nemovitostí v dražbě rozmanitá a zahrnuje byty a domy po celé České republice. Je možné nalézt vhodný objekt pro bydlení, rekreaci či podnikání. Širší výběr nemovitostí v dražbách souvisí se stále větším počtem lidí, kteří nejsou schopni splácet své pohledávky. Současně banky začaly využívat institut nedobrovolné dražby, který je pro ně časové a finančně výhodnější než exekuční řízení,“ uvedl Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz.

Draženou nemovitost si prohlédněte

Lidé se často domnívají, že si draženou nemovitost nebudou moci prohlédnout. Kupujícímu by však měly být umožněny minimálně dvě prohlídky a každá v jiný den. Někteří prodávající zájemcům o bydlení nevycházejí vstříc, protože se může jednat i o nedobrovolnou dražbu.

V poslední době je dražených nemovitostí čím dál víc. Důvodem jsou hlavně zabavené nemovitosti neplatičům tedy nedobrovolné dražby. „Nedobrovolná dražba se provádí na návrh věřitele, jemuž je pohledávka přiznána vykonatelným exekučním titulem a je zajištěna zástavním právem k předmětu dražby. Důvodem takové dražby z povahy věci je nejčastěji nesplácená hypotéka nebo jiný závazek zajištěný zástavním právem na předmětu dražby,“ doplňuje Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Jestliže uvažujete o takovém nákupu bytu či domu, běžte se podívat na nějakou dražbu na zkoušku. Až vám pak půjde o vytoužený dům, budete vědět, jak to chodí, a vyhnete se případným komplikacím, kvůli kterým byste o nemovitost mohli přijít.

Návštěvu „cvičné“ dražby doporučuji, kupujícího ví, jak vše probíhá a opadne nervozita z neznáma. Dražbu je také možné sledovat online v reálném čase na našich webových stránkách. Tuto službu poskytujeme v České republice jako jediní,“ dodal Radim Hasman.

Co musí být uvedeno v dražební vyhlášce:

  • místo a čas konání dražby
  • datum konání prohlídek dražené nemovitosti (minimálně dva různé termíny)
  • označení dražebníka, navrhovatele, vlastníka, dlužníka, zástavce (jsou-li účastni daného případu)
  • zda jde o dražbu dobrovolnou, či nedobrovolnou
  • identifikace a popis předmětu dražby a jeho stavu
  • popis případných práv a závazků váznoucích na předmětu dražby )
  • cena předmětu dražby – v případě nemovitosti to bývá odhadní cena stanovená znalcem
  • výše nejnižšího podání (vyvolávací ceny), minimálního příhozu a dražební jistoty
  • možné způsoby úhrady dražební jistoty a lhůta pro její provedení
  • způsob a lhůta pro vrácení dražební jistoty účastníkům dražby, kteří se nestali vydražiteli
  • podmínky účasti na dražbě, vymezení osob, které nesmějí být účastníky dražby, povinnosti účastníků dražby
  • způsob a lhůta pro uhrazení ceny dosažené vydražením
  • podmínky pro předání předmětu dražby vydražiteli

Zdroj: eurodrazby.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *