EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Lidé se nejčastěji hádají kvůli bydlení. Jak je to u vás doma?

 


 

Bydlení je pro lidi opravdu hlavním tématem diskuzí. Na otázku, co je hlavní příčinou hádek o použití peněž v domácnostech, uvedlo právě bydlení na prvním místě 28 procent lidí. Druhým důvodem byly děti pro 21 procent dotázaných, třetí koníčky s 13 procenty odpovědí.

Graf: Kvůli čemu se nejčasteji doma hádáte?
hadky-graf

Obecně se lidé nejvíce hádají kvůli penězům. Peníze v četnosti hádek předčí i takové důvody, jako jsou domácí práce, péče o děti a další.

Když se na věc podíváme detailněji, zjistíme, že to jsou hlavně výdaje za bydlení. Pravděpodobně mají někteří partneři problém spravedlivě rozdělit náklady na bydlení nebo se neshodnou kdy si vzít hypotéku.

Manželé nebo partneři se také dohadují kvůli nadměrným neuváženým výdajům, nebo kvůli nedostatečným finančním úsporám.

REKLAMA

Bydlet spolu nebo každý sám? To je relativně jednoduchá otázka, ale často hlavní příčina velkých a i fatálních hádek.

„S přítelem jsme se nejvíc pohádali, když jsme vybírali naše první společné bydlení. Byl to sice byt k pronájmu, ale naše náklady na ubytování by se tím hodně zvýšily. Jenže já už nechtěla bydlet na koleji a pronajímaný byt se mi opravdu líbil. Přítel byl ale opačného názoru. Strašně jsme se pohádali. Nakonec jsme sehnali stejně hezké, ale levnější ubytování,“ vzpomíná na velkou hádku pětadvacetiletá Martina z Prahy.

Martina a její přítel sice hádku ustáli, jenže existují i páry, které se kvůli neshodám v názoru na bydlení i rozcházejí.

Další příčinou hádek jsou děti. Začíná to tím, jestli vůbec děti mít a kdy a pak to pokračuje v rozdílných názorech na výchovu. Častým předmětem neshod v rodině je i například výše kapesného. Takže znovu peníze.

Pokud už k hádce dojde, nekřičte na sebe s partnerem nebo partnerkou v kuchyni. Ostrých předmětů je tam totiž víc než dost a takové hádky dopadají leckdy špatně. Můžete si v záchvatu vzteku zničit své oblíbené talíře nebo sklenice na whisky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *