EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

24. 02. 2010

0 komentářů

Liška v zemi draka aneb Stavební spoření v Číně

 


 

Stavební spoření má své kořeny v Německu a Rakousku. Za poslední dvě desetiletí si vybudovalo silnou pozici také v některých zemích střední a východní Evropy – v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, a začíná stále intenzivněji pronikat také na rumunský a ruský trh. Vedle evropských zemí však stavební spoření funguje také ve dvou dosti exotických destinacích. V Kazachstánu a dokonce v Číně.

Tabulka 1: Počet uzavřených smluv k 1. 5. 2009

Pořadí Země Počet smluv
1. Německo 30 520 602
2. Česká republika 5 070 510
3. Rakousko 5 037 688
4. Slovensko 1 040 799
5. Maďarsko 610 085
6. Chorvatsko 315 530

Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS)

Stavební spoření v Číně

Podobně jako v případě středo- a východoevropského prostoru také na tyto trhy exportovaly systém stavebního spoření německé stavební spořitelny. V Číně zatím existuje jediná stavební spořitelna Sino-German (SGB), kterou zde založila v únoru 2004 německá stavební spořitelna Schwäbisch Hall (25% podíl) ve spolupráci s čínskou bankou China Construction Bank Corporation (75% podíl). Společnost zatím působí pouze v provincii Tianjin, která má zhruba 10 milionů obyvatel, nicméně cílem je proniknout také do okolních provincií.

Sesterskou společností Sino-German je Českomoravská stavební spořitelna. V souladu s firemní strategií má také čínská stavební spořitelna za maskota lišku.

Jaká je nabídka Sino-German?

Stavební spoření vzhledem ke společným kořenům funguje v Číně na podobných principech, jak je známe z Evropy. Klienti mají na výběr z několika tarifních variant s různými dobami splatnosti, lhůtami pro přidělení úvěru a také odlišnými úrokovými sazbami. Základní podmínkou pro přidělení úvěru je naspoření alespoň 50 % cílové částky a dosažení tzv. hodnotícího čísla, jak jej známe z našich podmínek.

SGB nabízí v současnosti 3 tarifní varianty, přičemž nejběžnější je tarif C. Proto se následující řádky vztahují hlavně k této variantě financování. SGB vedle řádných úvěrů nabízí také překlenovací úvěry a tzv. „dřívější“ úvěry.

Tabulka 2: Nabídka SGB, tarifní varianta C

Zdroj: Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS)

Úroková sazba půjčky se liší v závislosti na tom, jak dlouho klient spoří a kolik prostředků má na svém účtu v danou chvíli naspořeno. Úrokově zvýhodněni jsou samozřejmě dlouhodobější klienti, pro které platí sazby označené ZL. V tarifní variantě CA činí tato lhůta 44 měsíců. Střadatelé, kteří naspoří 50 % cílové částky v rozmezí těchto 44 měsíců, získávají přednostní úrokovou sazbu půjčky ve výši 3,3 % a tím pádem i nižší splátku úvěru. Klienti, kteří by měli zájem o rychlejší poskytnutí úvěru získají úrokovou sazbu 3,7 %..

Stavební spoření se svými pevnými úrokovými sazbami představuje v Číně obecně unikát. Všechny ostatní úvěry z nabídky komerčních bank a poskytovatelů úvěrů jsou úročeny variabilně.

Výše poplatků

Sazebník poplatků SGB je více méně obdobný těm, které českém klientům nabízejí tuzemské stavební spořitelny. Klienti zaplatí 1% poplatek z cílové částky jak za uzavření smlouvy, tak za vyřízení úvěru.  

Výše státní podpory

Zásadní odlišností v porovnání s evropskými podmínkami je systém státní podpory. V Tianjinu není podpora konstruována jako procentní prémie odpovídající objemu vložených prostředků v daném roce, jak jsme zvyklí například v České republice. U nás činí státní příspěvek 15 % hodnoty ročního vkladu, maximálně však 3000 Kč. 

Státní podpora v Tianjinu je poskytována formou 1,5% úrokové prémie nad úroveň standardně nabízené úrokové sazby z vkladů. Maximální výše podpory není stanovena a střadatelé získávají podporu i v případě, že za celý rok neodvedli na účet stavební spořitelny ani juan.

Na rozdíl od ČR neexistuje v čínském modelu žádná minimální doba spoření, po jejímž uplynutí si může klient prostředky včetně státní podpory vybrat (tzv. vázací lhůta). Na druhou stranu prostředky ze stavebního spoření musí klienti čínské stavební spořitelny vždy použít na účely bydlení.

Zájem o stavební spoření roste

Sino-German (SGB) působí na čínském trhu od roku 2004. V současnosti (k 31 .12. 2009) eviduje zhruba 90,5 tisíce smluv s hodnotou cílových částek přes 1,5 miliardy EUR, což odpovídá zhruba 40 miliardám korun. Jen pro porovnání v České republice registrovaly stavební spořitelny ke stejnému datu 5,3 milionu smluv

Souhrnný přehled výsledků Sino-German k 31. 12. 2009

  • 88.480 nepřidělených smluv o stavebním spoření s cílovou částkou 1,479 mld. EUR
  • Počet přidělených smluv: 1.962 ks (první přidělení byla v r. 2006) přes 55 mil. EUR
  • Celkový stav smluv: 90.442 ks v hodnotě 1,534 mld. EUR
  • Objem vkladů: 1,056 mld. EUR
  • Celkový objem úvěrů ze ze stavebního spoření (řádné úvěry, překlenovací úvěry a předběžné půjčky): 52 mil. EUR

 

Schwäbische Hall se specializuje na rozvíjející se trhy a tak je jasné, že Čína se svým obrovským potenciálem nemohla zůstat stranou jejího zájmu. Podpora vlastnického bydlení ze strany vlády a obecně vysoký sklon Číňanů k úsporám představuje pro stavební spoření úrodnou půdu. I přesto, že SGB registruje rostoucí zájem o stavební spoření, stále je tento trh v Číně v plenkách. Určitou překážkou masivnějšího rozšíření stavebního spoření je relativně slabá nebo úplně chybějící infrastruktura. Čína zažívá neuvěřitelně rychlý hospodářský a technologický vývoj, nicméně spousta lidí stále nemá vlastní účet nebo není zvyklá chodit do banky – zvykem je platit v hotovosti. A to jistě není v případě placení měsíčních příspěvků na stavební spoření zcela ideální. Tuto bariéru se nyní snaží SGB bourat například tím, že nabízí stavební spoření jako zaměstnanecký benefit, přičemž příspěvky může odvádět za své zaměstnance zaměstnavatel.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *