EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Minulý rok se hlavně refinancovalo a táhly americké hypotéky

 


 

 

Americkou hypotéku banky poskytují fyzickým osobám, které mají příjem z podnikání a ze závislé činnosti. Půjčka se poskytuje převodem na účet žadatele. Ten pak nemusí dokládat, na co peníze použil.

Fenoménem loňského roku bylo hlavně refinancování, pravděpodobně v důsledku stagnace realitního trhu. Objem refinancování se podle Raiffeisenbank oproti minulému roku zdvojnásobil. „Zájem o americké hypotéky se pohybuje mezi 10 až 15 procenty nových úvěrů. Část této půjčky je určitě použita na podnikání, protože tento zdroj peněz je levnější než klasický podnikatelský pvěr a vzhledem k zajištění zástavním právem k nemovitosti určené k bydlení také dostupnější zejména pro začínající podnikatele,“ doplňuje Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank.

Americké hypotéky nezajímají jen klienty bank, ale jejich oblibu hlásí například i WPB Capital spořitelní družstvo.
„Růst amerických hypoték předpokládáme i letos. Jedná se o nejsnazší způsob, jak rychle získat značné prostředky pro klienty při zachování přiměřené úrokové sazby,“ uvádí Peter Mojcík, podle kterého za nárůstem zájmu o americké hypotéky stojí zvýšení hranice čerpání až do výše 100 milionů korun.

U Hypoteční banky jsou americké hypotéky neboli půjčky na cokoli dlouhodobě oblíbené. Využívá je prý zhruba pět procent klientů.

REKLAMA

Nejvíce oblíbené jsou hypoteční úvěry do 70 a do 85 procent LTV. Ty pokrývají devět úvěrů z deseti. Klienti Hypoteční banky je využívají z více než poloviny případů na nákup nemovitosti, v menší míře a ve stále vyrovnaném trendu na výstavbu. Tedy kolem 14 procent a v mírně klesajícím trendu na rekonstrukci nemovitosti,“ říká Vladimír Vojtíšek, ředitel odboru Řízení rizik Hypoteční banky.

Zájem o tento typ úvěru vzrostl i u České spořitelny. Její klienti je využívají jako velmi výhodně úročený spotřebitelský úvěr k financování zboží a služeb osobní spotřeby, například na nákup nového i ojetého auta, vybavení domácnosti, studium v zahraničí atd.

Zájem klientů o hypoteční úvěry byl loni v porovnání s předchozími roky výrazně vyšší. Klientům jsme za prvních 11 měsíců roku 2011 poskytli 15 775 nových hypoték v celkovém objemu 24,7 mld. Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se tak počet hypoték zvýšil o 114 %, jejich objem pak o 116 % ,“ doplnil Jan Holinka z Tiskového centra České spořitelny.

nabídky Wüstenrotu je momentálně největší zájem o Hypotéku Refin, která umožňuje velmi rychlé a jednoduché refinancování stávajících nevýhodných úvěrů.

REKLAMA

Co je vlastně americká hypotéka

Americkou hypotéku banky poskytují fyzickým osobám, které mají příjem z podnikání a ze závislé činnosti. Půjčka se poskytuje převodem na účet žadatele. Ten pak nemusí dokládat, na co peníze použil.

Americká hypotéka ale také musí být zajištěna zástavním právem k nemovitosti. U většiny bank lze tedy čerpat peníze až po podání návrhu na vklad zástavního práva do katastru nemovitostí.

Nejpozději před čerpáním úvěru musí být nemovitost, která je předmětem zástavního práva vinkulována ve prospěch banky. Banky většinou požadují splatnost americké hypotéky od jednoho do dvaceti let.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *