EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

20. 06. 2008

0 komentářů

Mrkněte se, kdo je vaším sousedem

 


 

zšSprávcem údajů o nemovitostech v České republice, včetně jejich popisu a geometrického umístění, je  Český úřad katastrální a zeměměřičský. Katastrální úřad v tzv. katastru nemovitostí eviduje jak umístnění nemovitosti, tak vede evidenci vlastnických, věcných a dalších práv k těmto nemovitostem.

Nahlížení do katastru nemovitostí

Český úřad katastrální a zeměměřičský je tvůrcem a zároveň provozovatelem velice zajímavého internetového portálu Nahlížení do katastru nemovitostí (http://nahlizenidokn.cuzk.cz/). Uživatelé mohou díky této aplikaci snadno získávat informace o různých nemovitostech a jejich vlastnících, ale také informace o stavu řízení podaných na katastrálním pracovišti. Tuto službu ocení jak uživatelé prodávající, ale především kupující nemovitost. Aplikace je přístupná zdarma a bez nutnosti registrace.

Vzhledem k rostoucímu zájmu uživatelů (v roce 2007 správci portálu zaznamenali více než 8 milionů přístupů) a rostoucímu zájmu o detailnější informace spustili provozovatelé v letošním březnu novou verzi, která nabízí velké množství nových funkcionalit. Mezi ty nejvýznamnější patří například:

  • provázanost zobrazování katastrálních map s popisnými informacemi, kdy jedním kliknutím získá návštěvník informace o typu nemovitosti, o vlastníkovi apod.,
  • aplikace zobrazuje, zda je či není na nemovitosti omezeno vlastnické právo,
  • aplikace se aktualizací stala dostupná i prostřednictvím mobilního telefonu.

Orientace na webu

Webové stránky aplikace jsou uživatelsky velice konfortní a orientace na webu je velice jednoduchá. Aplikace nabízí v podstatě 3 druhy služeb.

Řízení
Tato část může být velice zajímavá pro uživatele, kteří si vyřizují hypotéku a čekají na provedení vkladu zástavního prava do katastru nemovitosti, jelikož až po tomto zápise mohou čerpat hypotéku. (Pravda, v některých případech banky umožňují čerpání pouze „na návrh na vklad“, především v Praze.)

REKLAMA

V této aplikaci lze dohledat všechny informace o řízeních Vklad, Záznam a Geometrický plán. Vkládat do evidence Katastrálního úřadu lze například zápis práv na základě smluv o převodu nemovitostí, zástavního práva, oprávnění týkajícího se věcného břemene, předkupního práva atd. Součástí výpisu řízení jsou také informace o účastnících řízení, typu předmětu řízení a posloupnost činností (operací), které byly na příslušném katastrálním pracovišti již provedeny, nebo případně odmítnuty provést, a to včetně časových údajů jejich provedení.

Informace z Katastru nemovitostí
Tento odkaz slouží návštěvníkům k vyhledávání informací ke konkrétním nemovitostem. Podmínkou je však znalost alespoň katastrálního území, kde se hledaná nemovitost nachází, a alespoň jednoho z údajů, jako je číslo budovy nebo číslo parcely. 

Součástí výstupu jsou informace o typu nemovitosti (pokud se jedná o budovu), typu a způsobu využítí pozemku/parcely, ale také informace o vlastnících a spoluvlastnících včetně uvedení případného vlastnického podílu na nemovitosti. Velice užitečnou novinkou je zobrazování případného omezení vlastnického práva (věcné břemeno apod.)

Mapa
Z mého pohledu se v tomto případě jedná o nejzajímavější sekci portálu. Návštěvníkovi se nabízí prohlídka konkrétní mapy zvoleného katastrálního území, anebo celá přehledová mapa České republiky. Dalšími „prokliky“ si potom uživatel může přiblížit území, které jej zajímá. V nejvyšším rozlišení jsou patrné nejmenší detaily o umístnění pozemků a staveb včetně evidenčních čísel. Zaškrtnutím volby ortofoto se uživateli katastrální mapy zobrazí s podkresem leteckých snímků cílové oblasti (může sloužit k lepší orientaci).

REKLAMA

Úžasnou novinkou v této sekci je propojení mapy s popisnými informacemi, kdy pro bližší získání informací o nalezeném pozemku stačí použít nástroj „zaměřovače i“, umístněný na liště, a kliknutím do mapy se uživateli zpravidla na druhém listě zobrazí požadované informace (výměra pozemku, druh stavby/pozemku, vlastnictví a další).

 

Kam dál?

Údaje poskytující server „Nahlížení“ jsou pouze informativní a nemají právně závazný charakter. Bližší informace o nemovitostech v podobě například výpisu z katastru nemovitostí (LV), nebo možnost vyhledávání nemovitostí podle jména, rodného čísla vlastníka (názvu nebo identifikačního čísla společnosti) umožňuje jiná aplikace – Dálkový přístup do Katastru nemovitostí. Provozovatelem tohoto portálu je rovněž Katastrální úřad, nicméně přístup na tyto stránky je podmíněn registrací a většina textových a grafických výstupů je zpoplatněna.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *