EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Největší kauzy roku 2013

 


 

Spor o vrácení poplatků za vedení úvěrové smlouvy se táhne už přes rok. Spojené iniciativy pod souhrnným názvem Poplatkyzpět.cz ale zatím s bankami svůj boj prohrávají. Lidé, kteří přes tuto iniciativu chtěli získat od banky svůj poplatek zpátky, musely do určitého data zaslat plné moci. Těch se sešlo přes tři sta tisíc. Poplatkyzpět.cz se ale dopustily chyby. V září Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl, že plné moci jsou neplatné. K soudu je totiž podal advokát Petr Toman, který k tomuto úkonu neměl oprávnění.

Zatím soudy převážně rozhodují ve prospěch bank. Poplatek musela letos vracet z bank jen Hypoteční banka. Naposledy v prosinci Obvodní soud pro Prahu 5 zamítl devět žalob na Hypoteční banku, a.s., o vrácení poplatku za vedení a správu úvěru. 

Poplatek za správu úvěru se u  hypoték pohybuje měsíčně od 300 do 400 korun ročně, u spotřebitelských úvěrů od 50 do 150 korun a za správu úvěru ze stavebního spoření kolem 400 korun ročně. Vývoj této kauzy budeme sledovat i příští rok.

Stavební spořitelny se zbavují starých smluv

Letos také velice zajímalo čtenáře téma ohledně zpřísnění podmínek u stavební spořitelny nebo informace, že se stavební spořitelny zbavují drahých klientů. Lidé s uzavřeným stavebním spořením totiž přestávají těžit z vysokých úrokových sazeb. Některé stavební spořitelny jim totiž zasílají výpovědi smlouvy.

Kupříkladu ČMSS před rokem zpřísnila podmínky pro předčasné splacení překlenovacích úvěrů a zavedla vysoké poplatky. Od května však ještě přitvrdila. Překlenovací úvěr od Lišky tak nebude moci splatit dříve téměř nikdo.

REKLAMA

Klientům H-Systému zbyly oči pro pláč

Výsledku se dočkal i případ H-Systém. Lednová amnestie Václava Klause se týkala mimo jiné i tří manažerů H-Systemu, kteří byli obviněni z miliardového podvodu při stavbě rodinných domů. Nejvyšší soud v září odmítl případ obnovit a potvrdil tak, že Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma uniknou trestu. Navíc ani nemusí poškozeným zaplatit vzniklou škodu.

V důsledku té amnestie je anulován odsuzující rozsudek nad manažery, to znamená, že se vyhnou své povinnosti zaplatit škodu, protože v civilním řízení bez odsuzujícího rozsudku je to nevymahatelné,“ reagovala tehdy na verdikt právní zástupkyně poškozených Hana Marvanová.

Hypotéky na rekordu

Hypoteční úvěry se letos dočkaly svého dna. Úroková sazba klesla na svou minimální hranici v červnu letošního roku. Absolutní rekord se tedy zastavil na 2,95 procenta a my museli dokonce posouvat osu grafu. Takhle nízké úroky rozhodně od roku 2003, od kdy Fincentrum Hypoindex existuje, nebyly očekávány.

Sazby jsou sice stále celkem nízko (v listopadu byla průměrná úroková sazba 3,09 procenta), ale dalšího pokoření rekordu se v příštím roce pravděpodobně nedočkáme.  

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *