EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Nemáte v občance rodinný stav? Může vám to zkomplikovat hypotéku

 


 

Od začátku roku 2012 není povinné mít v občanském průkaze údaj o rodinném stavu. Podle ministerstva vnitra rodinný stav totiž nesouvisí bezprostředně s identifikací občana, ale tato zdánlivě nedůležitá volba vám může pěkně zkomplikovat život hned v několika situacích. 

Do nové občanky jsem si před rokem a půl nenechala dát, že jsem svobodná. V tu dobu se se mnou rozešel přítel a já si říkala, že každý nemusí vědět, že jsem sama. Paní za přepážkou mi říkala, že je to moje volba a údaj stejně nebudu nikdy potřebovat,“ vypráví třicetiletá Petra z Prahy. Problém pak nastal, když si Petra chtěla vzít hypoteční úvěr. Banka totiž potřebuje vědět, zda je žadatel svobodný, sezdaný nebo rozvedený.

V podstatě si totiž nemůže vzít hypotéku vdaná žena s milencem. Dluh by byl součástí společného jmění manželů, takže by musel manžel s takovým úvěrem souhlasit.

Pokud žádáte o hypoteční úvěr, musíte žádat vždy s manželkou / manželem / registrovaným partnerem / partnerkou. Pokud danou osobu nemáte zapsanou, resp. nemáte zapsaný stav v občanském průkazu, musíte prokázat, že jste svobodní či sezdaní. Dosti často se s tímto můžete setkat, pokud jste si nemovitost koupili za svobodna. Oženíte se, vdáte a dále vám běží fixační období, které například končí až za 2 roky. Pokud se rozhodnete svůj úvěr refinancovat u jiné banky, bude po vás banka automaticky požadovat vstup do nové úvěrové smlouvy. Jediné východisko je, rozdělit si jmění manželů,“ říká specialista na hypoteční úvěry ze společnosti Fincentrum.

„Nesmíme také zapomenout na to, že si musíte rozdělit veškeré své současné ale i budoucí závazky a pohledávky. Trošku paradoxem je, že pokud zůstanete u své současné banky při výročí fixace, váš partner / partnerka nemusí do úvěrového vztahu. A původní úvěr je stále váš,“ dodává Prim.

REKLAMA

Banky nemají jak si ověřit, že žadatel o půjčku není v manželství. Musí to tedy nechat na klientovi.

Řešením pak je zažádat si o výpis z evidence obyvatel. Ten je možné získat na městském nebo obecním úřadu v místě bydliště. Výpis stojí 50 korun, ale to je to nejmenší. Je to další zádrhel navíc, zvlášť když si člověk kupuje byt v jiném městě, než kde má trvalé bydliště.

Tím ale starosti nekončí. Problém pak může nastat i při sňatku nebo při zapsání otce dítěte do rodného listu v případě, že jeho rodiče nejsou manželé.

Do občanky si nemusíte zapsat ani dítě

V případě, že se vám narodilo dítě, také není vaší povinností si jej do občanky zapsat. Tento údaj je také volitelný. Povinnost nastává jen tehdy, pokud byste chtěli s dětmi cestovat za hranice České republiky.

REKLAMA

Nicméně, většina bank na území ČR vypočítává bonitu klienta dle životního minima. Tedy započítá počet dospělých v domácnosti a i dětí dle jejich věku. Pokud tedy ukážete občanku bez zapsaných dětí a neuvedete děti v žádosti o úvěr, může být toto jednání považováno dokonce za úvěrový podvod,“ varuje Prim.

Jestliže vaše finanční situace není úplně příjemná a příjmy jsou na hraně, počet osob v domácnosti vám logicky zhorší bonitu. Takové výpočty mohou mít vliv na to, zda vůbec úvěr dostanete, či nikoli. Banka si i v případě pochybností může vyžádat výpis z matriky a vás čeká další běhání po úřadech.

Rodinný stav tedy sice není povinným údajem, ale pokud této možnosti využijete, můžete se připravit na další starosti.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *