EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

17. 05. 2012

0 komentářů

Nespoříš? Smlouvu ti zrušíme!

 


 

Nestává se to. Zatím. Stavební spořitelny ale tu možnost mají. Pokud nebudete spořit podle smluvních podmínek, které jste podepsali, stavební spořitelna vám může vypovědět smlouvu. A díky tomu byste mohli přijít i o dosud připsaný státní příspěvek.

Částka, kterou klient musí pravidelně spořit, se odvíjí od tarifu konkrétní stavební spořitelny. Navíc čím vyšší uzavře klient cílovou částku, tím více musí pravidelně spořit. Mezi jednotlivými stavebními spořitelnami se také liší doba, po kterou klient smí nespořit.

ČMSS

Českomoravská stavební spořitelna u svých tarifů Invest a Atraktiv vyžaduje spořit minimálně 0,5 % z cílové částky měsíčně. U tarifu Perspektiv stačí méně, jen 0,3 % cílové částky měsíčně. Víc spořit může kdykoli. A v jakém případě může Liška smlouvu vypovědět?

„Je-li účastník i se započtením mimořádných vkladů v prodlení s úhradou měsíčního vkladu po dobu 12 měsíců, má stavební spořitelna právo smlouvu vypovědět,“ uvádějí Všeobecné obchodní podmínky spořitelny.

Minimální vklad tak klient musí naspořit alespoň jednou ročně. Z cílové částky 300 tis. Kč to odpovídá 1500 Kč, resp. 900 Kč měsíčně (tedy 18 tis. Kč, resp. 10 800 Kč ročně). Pokud ale někdo přistoupil na cílovou částku 1 mil. Kč, což se bohužel stávalo zejména starším lidem, hrozí mu výpověď smlouvy, pokud ročně nenaspoří alespoň 60 tis. Kč, resp. 36 tis. Kč. Částky pochopitelně nejsou optimální pro optimalizaci vkladu s ohledem na státní příspěvek.

REKLAMA

WSTS

Wüstenrot dokáže být ještě tvrdší. Tři tarify (OF, ON a OS) mají minimální měsíční úložku 0,5 % z cílové částky, jeden tarif (OK) s polovičním minimálním spořením. Nestačí ale vložit peníze jednou ročně, ale pokud nebude patřičná částka vložena na účet do 15. dne příslušného kalendářního měsíce, může spořitelna zaslat výzvu k doplnění vkladů, a pokud do dvou měsíců klient nezaplatí, hrozí mu výpověď s měsíční výpovědní lhůtou.

Wüstenrot – stavební spořitelna sice umožňuje přerušení spoření, ale pouze se souhlasem stavební spořitelny.

MPSS

Modrá pyramida stran výpovědi při nedodržení spoření uvádí: „Je-li účastník i po zápočtu mimořádných vkladů v prodlení s více než 6 minimálními měsíčními vklady, je stavební spořitelna oprávněna smlouvu vypovědět.“

Kolik má klient platit minimálně, se dozví až ze smlouvy. Na internetových stránkách ani ve smluvních podmínkách tuto informaci nenalezne. Podle informací z klientské linky spořitelna „doporučuje spořit 0,5 % z cílové částky“. Pokud bude zůstatek na účtu kladný, nebude klienta upomínat a bude záležet jen na něm, kolik bude spořit. Toto je současná praxe u všech stavebních spořitelen – zatím.

REKLAMA

RSTS

„Stavební spořitelna má právo po předchozím písemném upozornění účastníka smlouvu o stavebním spoření vypovědět v případě, že zůstatek na účtu účastníka nedosahuje výše odpovídající minimálnímu měsíčnímu vkladu […] a době trvání smluvního vztahu,“ uvádí ve smluvních podmínkách Raiffeisen stavební spořitelna.

Minimální měsíční vklad stanovuje Raiffeisen stavební spořitelna v Oznámení. To aktuálně stanovuje minimální vklad u Úvěrového tarifu U122 na 0,15 % z cílové částky, u Spořícího tarifu S 041 na 0,3 % z cílové částky a u Úvěrového tarifu U121 na 0,5 % z cílové částky.

I RSTS umožňuje přerušení vkladu. Ovšem pouze v „odůvodněném případě a na podkladě písemné žádosti účastníka“.

SSČS

Jediná Stavební spořitelna České spořitelny ve svých Všeobecných obchodních podmínkách možnost výpovědi smlouvy pro nedostatečné spoření klienta nemá.

Hrozí výpovědi nespořícím klientům?

Stavební spořitelny ustanovení umožňující vypovídat smlouvy pasivním klientům v současné době nevyužívají. To se ale může změnit. Stejně tak ČMSS slibovala možnost předčasného splacení překlenovacího úvěru bez sankcí, které skutečně až donedávna neuplatňovala. A dnes klienti nemůžou splatit dříve ani se sankcemi.

Proč by stavební spořitelny mohly začít smlouvy vypovídat? Moc důvodů k tomu nemají. Na klesajícím trhu stavebního spoření by jim přeci mělo jít o každého klienta a každý klient přeci platí alespoň za vedení účtu… jeden možný důvod se ale najde.

Stavebním spořitelnám ubývají především spořicí klienti. Většina z nich je již po vázací době. Ti mohou odejít kdykoli s výpovědní lhůtou 3 měsíce. Kdyby se velká vlna klientů zvedla a vložila peníze třeba… do státních dluhopisů, musely by stavební spořitelny hledat zdroje jinde. A jedna z možností je pohrozit stávajícím nespořícím klientům výpovědí. O některé sice přijde, ale pokud již mají připsanou část státního příspěvku a nesplňují šestiletou vázací dobu, pak řada z nich raději ustoupí nesmlouvavé výhrůžce a peníze raději na účet zašlou…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *