EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitých věcí. Čas se krátí

 


 

Daň z nemovitých věcí musí zaplatit všichni ti, kdo vlastnili nemovitost k 1. lednu 2015. V případě, že jste byt, dům nebo pozemek koupili až například v polovině ledna, budete daň platit až příští rok.

Daň z nemovitých věcí je jako jediná daň stoprocentním příjmem obce, na jejímž území se nemovitost nachází. Dále obce dostávají 30 procent z daní OSVČ, které na území obce bydlí, 1,5 procenta z daní zaměstnanců zde pracujících a samozřejmě podíly na celostátním výběru daní,“ popsala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDaně.cz Blanka Štarmanová.

Daň není pro všechny stejná

Kolik kdo zaplatí, záleží na typu nemovitosti a na lokalitě, respektive obci, kde se nemovitost nachází. Kde má majitel trvalé bydliště, nehraje žádnou roli. Daň se platí finančnímu úřadu kraje, kde je nemovitost.

Koeficient, kterým se násobí daň podle typu nemovitosti, si může obec stanovit sama vlastní vyhláškou. „Většina poplatníků letos na dani zaplatí stejnou sumu jako loni. Koeficient si navýšil pouze Jablonec nad Nisou, z 1,6 platných pro rok 2014 na současných 2,5. V Praze dle vyhlášky platí koeficient 5,“ porovnala Blanka Štarmanová.

Jak na výpočet daně

S novým občanským zákoníkem, který začal platit v loňském roce, přišel nový způsob výpočtu daně z nemovitosti. Některým poplatníkům se změnil způsob stanovení daně, a tak museli podat nová či dodatečná přiznání.

REKLAMA

Nyní se daň z nemovitosti vypočítává jako násobek výměry nemovitosti s příslušnými sazbami, jakými jsou druh nemovitosti, průměrná cena pozemku na metr čtvereční, zastavěná plocha, počet nadzemních podlaží, nebo počet obyvatel v obci, a koeficienty, které se taktéž s rokem 2014 na některých místech změnily. Výpočet je komplikovaný, ale dobrým pomocníkem jsou internetové kalkulačky, které vám daň spočítají. Povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí bylo nutné podat do 31. ledna.

Co když mi nepřišla složenka?

Jestliže máte po ruce útržek z loňské složenky, stačí, když daň zaplatíte ve stejné výši a na stejný účet jako před rokem. V případě, že si ale nejste jisti, můžete se obrátit na krajský finanční úřad, na jehož území se nemovitost nachází. Osobní návštěva má tu výhodu, že daň můžete zaplatit rovnou na pokladně. Právnické osoby se zřízenou datovou schránku, obdrží namísto složenky informace o daňové povinnosti do této schránky.

U nových majitelů je to trochu jiné. „Novopečený majitel, který získal nemovitost v minulém roce a jemuž nepřišla složenka o platbě daně, možná zapomněl na konci ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. V takovém případě je nutné jej co nejdříve podat a počítat se sankcemi. Pokuta činí 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den prodlení. Pokuty do 200 korun finanční úřady nevyměřují, takže pokud stihne daňové přiznání podat do 1. 6. 2015 a daň není vyšší než cca 3000 korun, žádná pokuta mu nehrozí,“ ujistila daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Inflační koeficient

Co je to inflační koeficient u dani z nemovitých věcí

Konsolidační balíček platí od ledna letošního roku. V jeho rámci došlo k růstu daně z nemovitosti, která průměrně vzrostla téměř na dvojnásobek. Přibyla navíc povinnost platit daň z nemovitosti dle toho, jak je nemovitosti zapsaná v katastru. A řadě domácností mohla daň z nemovitosti citelně stoupnout. To ale není konec zvyšování daně z nemovitosti. Od […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024

Zvýšení daně z nemovitosti 2024

Zvýšení daně z nemovitosti v roce 2024

Pro rok 2024 byl přijat konsolidační balíček, který kromě jiných daní mění i výši daně z nemovitých věcí. Zvyšuje koeficient, navíc zavádí úpravu daně z nemovitosti podle inflace. Řada měst také plánuje měnit místní koeficienty a upravovat daň z nemovitosti místně. Jak se tedy tato daň zvýší v roce 2024?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *