EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Nízká spotřeba vody v domácnosti může vést k podezření z podvodu

 


 

Že je se spotřebou vody něco v nepořádku lze odhalit pouhým pohledem nebo také podle rozúčtování nákladů na spotřebu vody. „Pokud technik zjistí manipulaci s vodoměrem a tuto skutečnost oznámí, postupujeme pak v souladu se zákonem o Policii ČR a trestním řádem,“ uvedla Zuzana Součková z Preventivně informačního odboru Policejního prezídia ČR.

Na první pohled lze odhalit podvod tehdy, je-li například do těla vodoměru vsunuta struna, která způsobí zablokování jeho lopatkového kola. Další možností je vést vodu mimo vodoměr nebo přikládání silných magnetů, které počítadlo vodoměru úplně zastaví. Takové podvody ohalí právě až rozúčtování nákladů.

Dobře známe průměrnou spotřebu vody pro domácnost podle typu osob. Při rozúčtovávání nákladů je výrazná odchylka snadno odhalitelná a většinou se jedná o indikátor neoprávněného ovlivňování spotřeby vody,“ sdělil Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na měření spotřeby vody.

Podvodů s vodoměry meziročně mírně ubývá, protože se používá více technických opatření, které ovlivňování brání. Používají se zpětné klapky, dokonalejší způsoby plombování, kvalitnější stínění proti ovlivnění vnějším magnetickým polem a indikátory mechanické deformace vodoměru,“ vysvětlil Holyszewski.

Za podvod s vodoměrem hrozí dotyčnému až dva roky odnětí svobody. Jde totiž v podstatě o trestný čin proti majetku se sazbou od půl roku do dvou let. Nejvíce se s vodoměry podle odborníků manipuluje v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

REKLAMA

Vodoměry by se měly kontrolovat

Každý vodoměr by měl být zaplombován a alespoň při odečtu jednou za rok prohlédnut a zkontrolován. Díky tomu lze ovlivňování spotřeby vody omezit. Podvody se nicméně občas objeví tam, kde družstvo či společenství vlastníků špatně funguje a rozúčtovávání spotřeby vody není prověřováno dostatečně pečlivě,“ upozornil Vilibald Zunt, energetický auditor ze Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků ČR.

Jak ušetřit legálně?

Ušetřit se dá i poctivě. Například stačí, když při čištění zubů budete vypínat vodu, nebo místo koupele si dopřejete krátkou sprchu.

Mnozí také plýtvají při mytí nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit si plný dřez teplé vody a pak v nové vodě nádobí opláchnout od saponátu. Ještě víc peněz ušetříte za myčku nádobí, záleží však na tom, jakou si koupíte.

K úspoře za vodu vám také pomůže páková baterie, místo kohoutku na studenou a teplou vodu. Pokud máte malé děti, vyplatí se také bezpečnostní tlačítko, které má zabránit tomu, aby tekla horká voda. Ušetříte za zbytečné plýtvání horkou vodou a navíc tak nehrozí opaření.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Dluhů kvůli energiím bude přibývat. Zvlášť po celoročním zúčtování

Blíží se konec roku, tedy čas, kdy se vyúčtují dodávky energií. Z těchto údajů vzniká největší objem pohledávek, které dodavatelé vymáhají od dlužníků. Problémem jsou často nedostatečné zálohy, které nereflektují skutečný odběr energie. Doplatky pak nejsou jen v řádech stovek korun, ale spíš desítek tisíc. Některé domácnosti pak nemají na zaplacení tohoto dluhu a dostávají se do […]

Text: František Veselý

10. 12. 2021

Spící žena na gauči - pohoda - sen

V kurzu jsou malé byty nejen na investici. Kupují je hlavně ženy

Muži mají sice nad ženami v ekonomice stále navrch, ale ženy se nedají zahanbit. V České republice mají ženy velmi slabý vliv na rozhodování. Navíc také nemají dobrou pozici v segregaci na trhu práce a ve vzdělávání. Naopak jsou v Česku ženy hojně zaměstnávány. Tato data vyplývají z Indexu rovnosti žen a mužů Evropského institutu pro genderovou rovnost.

Text: Monika Lukešová

01. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *