EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Noční můra po 22 letech končí. Klienti H-systemu se nemusí stěhovat

 


 

Monsport chtěl nechat byty vyklidit, nemovitosti zpeněžit a částku rozdělit mezi všechny podvedené klienty firmy. Peníze by dostali i ti, kteří si nemovitosti nedostavěli. Proti rozsudku je možné podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud tak potvrdil verdikt pražského městského soudu z počátku letošního roku, jehož rozhodnutí označil za správné. „Odvolání není důvodné. Soud prvního stupně postupoval věcně správně, pokud žalobu pro rozpor s dobrými mravy zamítl,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Kemenyová.

Rozhodnutí soudu bylo pro některé velice emotivní. „Konečně se začíná ukazovat spravedlnost a doufám, že se dohodneme se správcem konkurzní podstaty tak, abychom si mohli byty koupit a konečně mít pokoj,“ řekla novinářům jedna z obyvatelek sporných bytů Hana Kindlová. Velkou radost a úlevu měli i ostatní klienti H-Systemu. „Já jsem měla vnitřní přesvědčení, že to snad ani jinak dopadnout nemůže a že nějaká spravedlnost musí být, jinak už bych tady asi nechtěla žít,“ dodala jedna z jejích sousedek. 

Kauza se táhne 22 let

Společnost H-System zkrachovala v roce 1997, tedy čtyři roky poté, co si 1100 lidí koupilo v rámci stavebního projektu nové domy. Vzniklá škoda tehdy dosahovala miliardy korun. Lidé museli tenkrát složit peníze ještě předtím, než společnost zahájila stavbu. K dostavění ale nikdy nedošlo.

Někteří od projektu odstoupili, jiní své domy zaplatili ještě jednou a chtěli v nich bydlet. Jenže to soudy se stále táhly a vypadalo to, že za své nemovitosti zaplatí potřetí

Kdyby se rodiny musely vystěhovat, nezískaly by své vynaložené peníze zpět. Z prodeje by jim přistálo na účtech maximálně několik tisíc korun. Přitom podvedení lidé za své domy zaplatili v průběhu let miliony. „Posudky na hodnotu klienty dostavěných nemovitostí v Horoměřicích se různí, některé uvádějí 122 milionů korun, jeden i 160 milionů. V krajním případě, kdy by skutečně došlo k vystěhování rodin a prodeji domů, byly by finanční prostředky z více než poloviny vyplaceny firmě s pohledávkou po Komerční bance a dále věřitelům podle výše pohledávek. Vystěhované rodiny by dostaly z tohoto prodeje řádově tisíce korun, odhadujeme kolem šesti procent původní investice,“ vysvětlil Martin Junek, tiskový mluvčí SBD Svatopluk, které sdružuje klienty H-System.

Další problém nastal koncem října roku 2014, kdy právnička Jana Mrázová, která zastupovala konkurzního správce a advokáta Josefa Monsporta, na jednání předložila několik starých listin. Tvrdila, že je získala týden před tím. To se ale tehdy setkalo leda s nevolí soudkyně, která nevěřila, že 15 let staré listiny spatřili světlo světa až týden před soudním jednáním. Soud byl tedy spíš fraška a o ničem se nerozhodlo.

Po všech těchto komplikacích si může být skoro 60 rodin konečně v klidu užívat své bydlení. Josef Monsport se navíc před začátkem posledního jednání nechal slyšet, že domy prodá i s obyvateli. „Pokud domy nevyklidí, tak je prodám i s nimi. Negativem je, že obsazené nemovitosti prodáte za daleko nižší hodnoty než nemovitosti prázdné,“ řekl správce konkurzní podstaty.

H-System v datech

1993–1997 stavební projekt společnosti H-SYSTEM a.s. sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domků v obcích Horoměřice, Statenice, Lichoceves a Velké Přílepy severozápadně od Prahy. Asi 30 klientů své velice levné bydlení získalo, ale cca 1000 dalších nikoli.

1997 společnost kvůli špatnému finančnímu vedení zkrachovala.

1998 společnost padla do konkurzu.

1999 bylo zahájeno trestní stíhání pachatelů.

2004 byl hlavní viník Petr Smetka pravomocně odsouzen na 12 let a další dva obvinění dostali podmíněný trest.

2001–2013 Konkurzní podstata, kterou tvořily zejména stavební pozemky o výměře větší než 1 milion m². Zhruba tisíc zákazníků, přišlo o vložené peníze.

2013 Lednová amnestie v roce 2013 Václava Klause se týkala i tří manažerů H-Systemu. Nejvyšší soud odmítl případ obnovit a potvrdil tak, že Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma unikli trestu. Navíc ani nemuseli poškozeným zaplatit vzniklou škodu.

2014 Klienti H-Systemu stále v nejistotě. Lidé doufali, že už se konečeně dozvědí, co se s nimi a s jejich bydlením bude dít. Jenže rozsudek nezazněl. Soud byl spíš fraška.

2015 Městský soud v Praze 8. ledna 2015 zamítl žalobu bývalého správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta. Monsport se odvolal, tím pádem rodiny museli čekat na verdikt až do 4. června 2015, kdy vrchní soud potvrdil rozsudek pražského městského soudu a rozhodl, že se rodiny stěhovat nemusí. 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *