EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Nová zelená úsporám i pro bytové domy

 


 

Návrat dotace pro bytové domy

Dotace na bytové domy nejsou žádnou novinkou, vracejí se po pěti letech. V roce 2010 byly dotace, které nebyly vyčerpány na rodinné domy, přidělené právě na bytové domy v Praze.

O dotace pro rodinné domy nebyl v loňském roce takový zájem, jaký se původně očekával, z programu se nevyčerpalo přibližně 500 milionů korun. Vláda proto rozšířila NZÚ i na bytové domy v Praze, jejichž majitelé budou moci v letošním roce vyčerpat právě půl miliardy korun. Pokud bude zájem o dotace vyšší, je možné, že se rozpočet navýší o 200 až 300 milionů korun. „Je to jak pro paneláky, tak pro klasické činžovní domy. Podmínkou je, že byly schválené k užívání nejpozději v červenci 2007,“ uvedl pro iHNed.cz ministr životního prostředí Richard Brabec.

Bytové domy z ostatních regionů budou moci využít evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu, kde je do roku 2020 připraveno 17 miliard korun.

Možnost získat dotace i na dílčí energetickou úsporu

Nově bude také možné zažádat o dotaci na dílčí energetickou úsporu, jako je například samostatná výměna oken či zateplení části fasády. „Vejdou se do toho rázem i menší rekonstrukce, chceme to otevřít co největšímu množství lidí,“ vysvětluje ministr životního prostředí. Dosud musela energetická úspora činit 40 procent naráz.

„Důvodem je především vysoká poptávka ze strany potenciálních žadatelů o podporu i jednotlivých opatření realizovaných postupně, a to především s ohledem na vlastní ekonomické možnosti,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí.

REKLAMA

V programu pro rodinné domy by měly podmínky zůstat obdobné jako v loňském roce. Podrobnější informace zveřejní Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR ve středu 1. dubna 2015. „Trendem je výrazný nárůst zájmu o podporu na realizaci nové výstavby rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností,“ uvedlo ministerstvo.

Nižší administrativní náročnost

Za nevyčerpané loňské dotace mohlo zejména malé povědomí lidí, ale také značná administrativní zátěž. Nyní by se měla snížit jak administrativa, tak i celková doba, která uplyne od podání žádosti až po výplatu dotace. „Když někdo podá žádost o dotaci, do tří týdnů se dozví, zda může s penězi počítat. A po stavbě, když dodá potřebné doklady, bude mít peníze do tří týdnů na účtu. Dosud to trvalo déle,“ přislíbil Petr Valdman, šéf Státního fondu životního prostředí.

Další novinkou v programu je zrušení povinnosti používat pouze úřadem schválené materiály nebo služeb certifikovaného stavebního dodavatele při rekonstrukci. Tyto dosud závazné podmínky budou nadále jen doporučující.

Více prostředků díky větším příjmům z emisních povolenek

Ministerstvo životního prostředí počítá s nárůstem cen emisních povolenek, což povede k nárůstu prostředků v programu NZÚ. Ministerstvo plánuje v rámci programu přerozdělit více než 25 miliard korun do roku 2020, skutečná výše ale bude záviset na úspěšnosti prodeje emisních povolenek. „Skokové navýšení je dáno tím, že prostředky vložené do programu se odvíjejí od množství vydražených emisních povolenek a jejich ceny,“ uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Z programu NZÚ bude možné zatím v letošní roce čerpat 1,1 miliardy korun, na zateplení v letech 2015 až 2017 až 5,5 miliardy korun. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Starší rodinné domy zřejmě dosáhly svého cenového dna

Ceny starších rodinných domů jsou meziročně nižší o jedno až deset procent. Analýza společnosti FérMakléři.cz ukázala největší zlevnění metru čtverečního v Hradci Králové, a to o 6700 korun za m2. Lidé tak v tomto městě mohli koupit starší dům o rozloze 150 m2 o zhruba jeden milion korun levněji. V Brně šly ceny dolů o 7 procent, v Praze […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 11. 2023

Oprav dům po babičce

Opravte dům po babičce. Dostanete až milion korun předem

Ministerstvo životního prostředí spouští od září nový motivační dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“. Program se otevírá ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a financován bude z finančních zdrojů Evropské unie. Žadatelé mohou získat až milion korun, celkem je v programu připraveno 55 miliard. 

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *