EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Nových exekucí ubývá, počet dlužníků s nevymahatelnými dluhy přesto roste

 

Přestože počet nově zahájených exekucí v roce 2016 klesl o 10 %, celkový počet běžících exekucí se zvýšil o 5 %. Svědčí to o stále menší vymahatelnosti dluhů. Problémem jsou také mnohačetné exekuce.

Loading



 


Na jedné straně je sice méně nových exekučních případů, nicméně jejich celkový počet roste. Z toho plyne, že se nám daří bohužel vymáhat stále méně exekucí,“ vysvětluje prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.
Počet nově zahájených pravomocných exekucí podle Exekutorské komory ČR klesl v loňském roce na 680 tisíc. Ačkoliv je to nejnižší úroveň od roku 2008, podle Exekutorské komory jde stále o obrovské číslo.
Celkový počet běžících exekučních řízení se zvýšil o 5 % na 4 684 tisíc. Zatímco většina exekucí připadá na fyzické osoby (4 456 tisíc exekucí), exekuce právnických osob tvoří pouze 230 tisíc. V exekuci se nachází 834 tisíc lidí a 68 tisíc firem. Celková vymáhaná částka překročila 325 miliard korun, což pro představu odpovídá čtvrtině státního rozpočtu.
Nárůst celkového počtu exekucí je způsoben stále nižší vymahatelností dluhů a délkou procesu exekuce. Namísto půlročního procesu exekuce se délka exekučního řízení pohybuje mezi pěti a osmi lety, v některých případech může přesáhnout i 10 let.

Vícečetné exekuce nejsou výjimkou

Lidé se stále častěji propadají do dluhové pasti. Dlužníci, kteří měli v roce 2003 jednu až tři exekuce, se dnes potýkají s 10 a více exekucemi. Počet lidí s více než 10 exekucemi vzrostl v loňském roce o 21 % na 145 tisíc.
Počet lidí se čtyřmi a více exekucemi se v roce 2016 zvýšil o 10 % na 413 tisíc, což představuje téměř polovinu dlužníků. Ještě větší nárůst zaznamenal Exekutorská komora u dlužníků s jednou až třemi exekucemi, kde počet dlužníků vzrostl o 19 % na 421 tisíc.
Na jednu exekuovanou osobu běží v průměru 5,3 exekuce. Stále se tak objevují ti samí dlužníci. „U většiny pohledávek je u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, prakticky nemožné dlužnou částku v únosném čase vymoci,“ vysvětluje Pavla Fučíková. Dokonce 85 % probíhajících exekucí jsou nevymahatelné. Přesto exekutoři na žádost věřitelů s takovými dlužníky zahajují další exekuční řízení.

Řešení je ve hvězdách

Řešením by podle Exekutorské komory mohly být systémové změny. „Bez systémové změny prostředí, ve kterém soudní exekutoři exekuce provádějí, nelze očekávat změny k lepšímu. Exekutorská komora ČR i proto dlouhodobě prosazuje místní příslušnost exekutorů,“ dodává Pavla Fučíková.
Exekutoři sdružení pod hlavičkou Exekutoři proti teritorialitě však proti místní příslušnosti exekutorů bojují. Nárůst počtu mnohačetných exekucí přidělováním exekutorů soudem podle nich nic neřeší a naopak výrazně zdraží exekuční řízení, na což mohou doplatit jak dlužníci, tak věřitelé.
„Je to podobně nesmyslné, jako léčit rakovinu tím, že lékaře bude pacientům přidělovat stát. Změní se systém, ale nemoc zůstane. Je zapotřebí jednak hledat lék, a v neposlední řadě šířit osvětu. Převedeno na exekuce, musíme legislativními procesy znemožňovat další a další půjčky dlužníkům, což už se děje, a také radikálně zlepšit finanční gramotnost obyvatel,“ dodává Mgr. René Mohyla, soudní exekutor z Přerova a další z mluvčích platformy. Osvěta je důležitá i podle Exekutorské komory, ale neřeší problém současných dlužníků.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán vidí řešení pro předlužené lidi v novele insolvenčního zákona, která má zpřístupnit oddlužení více lidem. Na osobní bankrot by dosáhli i dlužníci, kteří nejsou schopni splatit ani 30 % dluhů. Podle Exekutorské komory, ale odpouštění dluhů situaci nezlepší. „Dluhy se mají platit, ne odpouštět,“ říká Pavla Fučíková.
Lék na předlužení Pavla Fučíková nemá. Přesto se domnívá, že by nemělo docházet k zahajování předem ztracených exekucí. A proč se věřitelé mnohdy bezhlavě vrhají do exekucí? Jednoduše proto, že nemají co ztratit, exekuce je totiž nic nestojí, tak proč to nezkusit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

tříleté oddlužení

Oddlužit během tří let se bude moci každý. Rizika se promítnou do cen, dopadnou na všechny

Vláda v druhé polovině června schválila návrh novely insolvenčního zákona. Předlohu mají nyní projednat poslanci. Došlo k zakotvení modelu, kdy se budou moci oddlužit všichni, jak podnikatelé, tak nepodnikatelé, během doby tří let, a to bez stanovení minimální výše procentuálního uspokojení věřitele. Tento krok může mít dopad na celou společnost, o peníze přijde státní rozpočet, i samotní […]

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

24. 07. 2023

Průzkum: Lidé nesouhlasí s dalšími úlevami pro dlužníky

Foto: Shutterstock Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK většina lidí nesouhlasí se zkrácením procesu oddlužení. Hlavní odpovědnost za nesplácení dluhu nese dlužník, říkají čtyři z pěti Čechů. Poslanecká sněmovna by měla v brzké době pokračovat v projednávání vládního návrhu zákona, jímž má dojít k transpozici evropské směrnice o preventivní restrukturalizaci.  

Text: Veronika Hejná

18. 03. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *