EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Omezení stoprocentních hypoték by mohlo pomoci stavební spořitelnám

 


 

Banky i stavební spořitelny se shodují, že zájem o stoprocentní hypotéky není tak vysoký. Banky většinou totiž v takových případech poskytují hypotéky s vyššími úrokovými sazbami, než je tomu u hypoték s nižší hodnotou zástavy nemovitosti.

Zmiňovaná úprava dosud nebyla schválená, proto odhadovat budoucí vývoj jsou zatím pouze spekulace. Ale z mého pohledu by takové opatření mělo dva možné efekty. Je možné, že se až tolik nezmění. Už dnes si řada klientů bere hypotéku s LTV 85 % a zbylých 15 % financuje spotřebitelským úvěrem ze stavebního spoření, protože je to pro ně výhodnější, než si brát na 100 % částky hypotéku. Na druhé straně je však možné, že určitá výhoda to pro úvěry ze stavebního spoření skutečně bude. Současně je ale potřeba počítat i s tím, že se všechny stavební spořitelny budou chovat maximálně obezřetně a zohledňovat i možná rizika návratnosti takto poskytnutých úvěrů,“ uvedl pro server Hypoindex.cz Karel Pavlík, produktový ředitel Raiffeisen stavební spořitelny.

Ostatní stavební spořitelny to vidí podobně. Pokud bude zájem o úvěry ze stavebního spoření stoupat, tak prý jen mírně. Stavební spořitelny se přeci jen obávají nějakého hodně pozitivního výhledu, protože nikdo neví, co bude a kdy k omezení stoprocentních hypoték dojde.

Kombinace hypotéčního úvěru s úvěrem od stavební spořitelny je i v současné době jedním z běžných způsobů financování bydlení. Již nyní mají hypoteční banky přísná pravidla pro 100% financování, případně u těchto úvěrů značně navyšují úrokovou sazbu. Pokud ke změnám dojde, počítáme s mírným navýšením prodeje produktů stavební spořitelny. Neočekáváme však, že by kombinace úvěru stavebního spoření s hypotečními úvěry byla i v nových podmínkách hlavním zdrojem financování a nebudeme na to směřovat ani naše marketingové kampaně,“ řekl Marek Pšeničný z tiskového centra FSČS.

Banky už se staveními spořitelnami spolupracují

To, že banky v rámci finanční skupiny nabízejí svým klientům i úvěr ze stavebního spoření není žádná novinka. Sesterská provázanost bank a stavebních spořitelen je v České republice celkem veliká.

REKLAMA

Díky velmi úzké spolupráci hypoteční banky a stavební spořitelny v rámci finanční skupiny Wüstenrot a společné síti finančních poradců jsme vždy  klientům doporučovali kombinované financování, buď formou stavebního spoření a hypotéky nebo úvěru od stavební spořitelny a hypotéky. Dokonce v době, kdy Wüstenrot hypoteční banka ještě nenabízela 100% hypotéku jako samostatný produkt, jsme 100 % financování nemovitosti umožňovali kombinovaným produktem (hypotéka + úvěr od stavební spořitelny),“ sdělila Helena Dušková, tisková mluvčí Wüstenrot.

Podle ní také zájem o 100% hypotéky v posledních letech klesl. Podíl hypoték přesahující 85 % LTV činí v současné době jen cca 8 % ze všech hypotečních úvěrů uzavřených u Wüstenrotu.

Omezení stoprocentních hypoték by tedy stavením spořitelnám mohlo pomoci. Zvlášť, když v poslední době zájem o úvěry ze stavebního spoření klesá. Ke konci srpna stavební spořitelny poskytly úvěry za 26,4 miliardy korun, meziročně o 13 procent méně. Menší zájem o úvěry ze stavebního spoření zaznamenalo všech pět stavebních spořitelen u nás.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *