EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Počet exekucí klesá. Nápaditost dlužníků naopak

 


 

Velmi často se povinní vymlouvají před pracovníky úřadu na to, že jsou domluveni s vyššími členy našeho úřadu na individuálním vyřešení dluhu,“ komentuje průzkum JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov, „dokonce se snaží vykonavatele přesvědčit o tom, že banka byla vykradena právě ve chvíli, kdy chtěli na přepážce svůj dluh uhradit,“ a dodává: „Všechny tyto teorie jsme samozřejmě prověřovali, zpravidla se ale na pravdě nezakládají.“

Dlužník z Vysočiny byl dokonce schopen průběžně během čtvrtletí pohřbít velkou část své rodiny.

Prakticky každý vykonavatel exekuce se setkal se slovními útoky ze strany dlužníků. „Kromě slovních urážek, vulgarismů a výhrůžek naši zaměstnanci čelí kreativitě povinných. Již jsme zde měli povinného, který při výkonu exekuce nazval vykonavatelovu matku dinosaurem a další například pracovnici úřadu sdělil, že je škoda, že ji na dovolené nesežral krokodýl,“ uzavírá Vrána.

Exekucí je méně

Od 1. ledna do 30. června letošního roku vzniklo podle Exekutorské komory 320 tisíc exekucí. Loni touhle dobou jich bylo 463 tisíc. Jedná se tedy o úbytek vyšší jak 30 procent.

REKLAMA

„Nesmíme zapomenout na faktor, který na začátku roku 2012 významně ovlivnil počet exekucí.  Věřitelé tehdy žalovali své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. Před březnem, tedy před účinností novelizované vyhlášky o odměnách rychle podávali návrhy na zahájení nových řízení. V té době jsme proto čelili několikanásobnému počtu exekucí. Pak se situace naštěstí stabilizovala,“ říká prezident Mgr. Ing. Jiří Prošek.

Potvrzují to i statistiky: za první třetinu roku 2012 soudy. Přesto oproti roku 2011 byl 13% pokles – loni byl celkový počet soudem nařízených exekucí 820 tisíc, v roce 2011 soud vyhověl návrhům věřitelů v 936 tisíc případů.

 

„Dle našeho názoru může být příčinou poklesu i zvýšená snaha věřitelů řešit své nesplacené pohledávky mimosoudně a včas. Naše zkušenosti potvrzují, že zájem firem a institucí o mimosoudní vymáhání pohledávek roste. Firmy si stále častěji uvědomují, že jim mohou neplatící odběratelé přivodit vážné problémy s jejich vlastní solventností, a proto se obrací na inkasní agentury, které dokáží proces vymáhání pohledávek značně urychlit a zefektivnit,“ uvedl Vladimír Vachel, jednatel společnosti EOS KSI Česká republika.

REKLAMA

Exekuce je vždy zahajována soudem na návrh věřitele nebo věřitelů. Na počet exekucí nemají vliv soudní exekutoři a podle Exekutorské komory se počet exekucí nemůže ztotožňovat s počtem dlužníků.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

paušální výdaje

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *