EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Pozemky ke stavbě domu ve městech se ještě nevytratily

 

Pozemků ke stavbě domů v okresních i krajských městech je stále dostatek. Na rozdíl od vesnic či satelitních městeček však musíte sáhnout hlouběji do kapsy a být připraveni na kompromisy. Stejně tak jako u bytů platí i u pozemků, že čím je větší město, tím více připlatíte.

Loading



 


Satelitní městečka a vesnice kolem měst už nelákají jako dříve. Lidé dávají stále častěji přednost bydlení ve městech. Výhodou je dobrá infrastruktura, dostupnost škol a mimoškolních aktivit, ale i lepší nabídka zaměstnání bez nutnosti dojíždění. Snu o rodinném domu se však kvůli tomu vzdávat nemusíte. Možnosti koupě pozemků pro stavbu domu v okresních či krajských městech podle inzertního serveru Sreality.cz stále existují, připravte si však více peněz.
Typický pozemek se rozkládá na 1200 metrech čtverečních a stojí 1,5 milionu korun. V Praze jsou ale ceny pozemků téměř čtyřikrát vyšší než ve zbytku Česka. Cena tisícimetrového pozemku v Praze dosahuje 7,3 milionu korun. Údaje serveru Sreality jsou vypočteny prostřednictvím mediánu (tzn. nejméně 50 % hodnot je menších či rovných a nejméně 50 % hodnot je větších nebo rovných mediánu).

Čím větší město, tím dražší pozemek

S velikostí města rostou i ceny pozemků. Nejdražší bývají pozemky v krajských městech. Výjimku tvoří Ústí nad Labem a Ostrava, kde koupíte pozemky levněji než v ostatních městech v kraji. Metr čtvereční v Ústí přijde na 749 korun a Ostravě na 912 korun. Kromě Prahy zaplatíte nejvíce za metr čtvereční v Brně (3 500 korun), Hradci Králové (2 500 korun) a Českých Budějovicích (2 100 korun).
Nabídka pozemků s kompletními sítěmi a těch bez jakýchkoli přípojek je až na výjimky podobná ve všech českých městech. Zasíťované parcely tvoří třetinu, částečně zasíťované čtvrtinu a nejvíce, tj. 41 % nabízených pozemků, je zcela bez sítí.
Rozdíl cen pozemků bez sítí a zasíťovaných je minimální. „Zajímavé je, že zasíťované pozemky jsou sice dražší než nezasíťované, ale ne nijak výrazně. V některých krajích jsou sice dražší o více než třetinu (Jihočeský, Karlovarský, Olomoucký, Středočeský), ale jinde se dá pořídit metr čtvereční za takřka stejnou cenu jako nezasíťované, nebo jsou dokonce paradoxně levnější (Pardubický, Vysočina). Nejlevněji vyjdou částečně zasíťované pozemky,“ komentuje Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.
Výběr pozemku je značně omezený především v okresních městech, kde je v nabídce pouze několik desítek parcel. V krajských městech je nabídka většinou pestřejší. „Výjimkou je pouze Vysočina, kde je větší nabídka v Havlíčkově Brodě než v Jihlavě, a také ve Zlínském kraji, kde je nejvíce volných pozemků v Kroměříži,“ upřesňuje Michal Zadák. Jsou města, v nichž je nabídka velice nízká: „Například ve Žďáru nad Sázavou, Nymburce, Tachově, Pelhřimově, Bruntále nebo Hodoníně se u nás inzeruje méně než pět volných pozemků,“ uvedl Michal Zadák a dodává: „Naopak v Brně, Kroměříži, Plzni, Liberci, Karviné či Frýdku-Místku je více než sto volných pozemků. Pokud tedy netoužíte po parcele v centru města, budete si moci více vybírat.“ Nejvíce volných pozemků ke koupi nabízí Ostrava (více než 450 parcel).

Rozhodující je cena

Data serveru Sreality ukazují, že se velikost pozemků přizpůsobuje průměrné kupní síle lidí.Podstatná tudíž není výměra, ale celková cena kupovaného pozemku. V ‚levnějším‘ městě se proto nabízejí větší pozemky, v ‚dražším‘ městě jde o pozemky menší. V současnosti se obvyklá cena pozemku pohybuje kolem 1,5 milionu korun. Kupující počítají s tím, že se této úrovni investice velikost pozemku přizpůsobí,“ říká Michal Zadák a dodává: „Většinou platí, že za obvyklých podmínek nelze získat pozemek s velkou rozlohou a v atraktivní lokalitě za nízkou cenuJednu z těchto proměnných je třeba obětovat – buď si koupíte velký pozemek ve skvělé lokalitě za vysokou částku, nebo za průměrné peníze ve stejné lokalitě koupíte pozemek menší, nebo si koupíte velký pozemek za rozumné peníze, ale třeba dále od centra města.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Družstevní byty: Odlišnosti od osobního vlastnictví

Realitní trh nejspíš ochladne, ale investicím do nemovitostí hrana nezvoní

Do nového roku mnoho lidí vkládalo velké naděje. Rozjezd je však při nejmenším rozpačitý. Ačkoliv loňský rok byl v oblasti hypotečních úvěrů rekordní, letos odborníci očekávají spíše ochlazení. Navíc podle dat Eurostatu se může zdát, že v České republice žijeme jako sardinky. Předpovídat budoucnost v jakékoliv oblasti je momentálně dost ošemetné. Vše ale ukazuje na […]

Text: Monika Lukešová

09. 02. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *