EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Pozor na podvodné nabídky na odkup zemědělské půdy!

 


 

Ceny zemědělské půdy na maximech

Ceny zemědělské půdy v posledních letech výrazně rostou. V loňském roce vzrostla průměrná tržní cena zemědělské půdy podle serveru Farmy.cz o téměř 16,5 procenta. Hektarový pozemek, který ještě před deseti lety stál něco přes 68 tisíc korun, bylo loni možné prodat v průměru za 162 565 korun.

Růst ceny se nezastavil ani v letošním roce. Tržní cena půdy se v srpnu 2016 pohybovala od 150 do 250 tisíc korun za hektar. Cenu ovlivňuje kvalita půdy, velikost pozemku, ale i jeho umístění. Ve velmi kvalitních lokalitách může cena překročit i 300 tisíc korun za hektar. Samozřejmě záleží také na poptávce v dané lokalitě.

Kdo kupuje zemědělskou půdu?

Na trhu zemědělské půdy dlouhodobě působí tři skupiny investorů. Zemědělští investoři, kteří drží půdu jako výrobní prostředek. Dlouhodobí nezemědělští investoři, kteří sází na dlouhodobý výnos investice a její bezpečnost. A spekulativní nezemědělští investoři, kteří nakupují půdu se záměrem prodat s maximálním ziskem v krátkém časovém období.

Podíl zemědělských investorů tvořil v loňském roce polovinu všech realizovaných obchodů. Podíl spekulativních nezemědělských investorů je zanedbatelný. V loňském roce tato skupina tvořila pouze jedno procento z obchodů realizovaných za tržní ceny.

Podvodníci se nevzdávají

V posledních třech letech se však začaly Českem výrazněji šířit dopisy s nabídkami na odkup zemědělské půdy právě spekulativními nezemědělskými investory. Zájemci o koupi půdy využívají neznalosti některých vlastníků, kteří tak často při prodeji přicházejí o statisíce i miliony korun.

REKLAMA

Zájemce se často tváří jako zemědělec s velmi vstřícným vztahem k zemědělské půdě. „Podle dostupných údajů jsem zjistil, že cena Vašich zemědělských pozemků dle bonity půdy je přibližně 49 tisíc korun. Protože si zemědělské půdy vážím, dovoluji si Vás oslovit s nabídkou odkoupení všech Vašich pozemků za cenu 98 tisíc korun,“ uvádí dopis s nabídkou na odkup zaslaný našemu čtenáři.

Vzhledem k tomu, že zájemce nabízí údajně dvojnásobnou cenu, se může zdát, že jde o velice výhodnou nabídku. Opak je ale pravdou. Vzhledem ke svému umístění a velikosti by daný pozemek mohl být prodán minimálně za dvoj až trojnásobek ceny nabízené v dopise.

Při prodeji zemědělské půdy je důležité být velmi obezřetný (především u velmi výhodných nabídek) a neomezovat se pouze na jedinou nabídku. Získat z prodeje zemědělské půdy maximální možnou cenu je možné především v případě, že se o nabídce dozví větší množství potenciálních zájemců.

Před dopisními nabídkami již varovalo i ministerstvo zemědělství: „Ministerstvo zemědělství ví o problému rozesílání podvodných nabídek na odkup zemědělské půdy. Zmíněné dopisy hodnotí jako založené na neúplných a nepravdivých informacích a doporučuje lidem, aby půdu neprodávali na základě lživých informací, které obsahují.“

REKLAMA

Na podvodných dopisech vydělávají zemědělci

Přestože počet dopisových nabídek roste, úspěšnost překupníků klesá. Podhodnocené dopisní nabídky bývají ale také často zdrojem levných nákupů zemědělců. Zájemci o prodej totiž před samotným prodejem osloví také zemědělce, který půdu obhospodařuje. Zemědělec tak často nabídku pouze dorovná či nepatrně přeplatí a půdu získá za velice výhodných podmínek.

Oslovování vlastníků formou hromadné korespondence spekulativních zájemců má ale i pozitivní efekt na vlastníky. Roste totiž informovanost vlastníků o hodnotě zemědělské půdy a snižuje se tak efektivita činnosti spekulativních investorů. Do budoucna se proto dá předpokládat, že rozsah jejich působení bude oslabovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny půdy lámou rekordy. Nafukuje se investiční bublina?

Ceny zemědělské půdy letí v posledních letech strmě vzhůru. Loňský rekordní růst půda sice v prvním pololetí nezopakovala, přesto cena za hektar prolomila novou rekordní hranici. V druhé polovině roku by mohlo dojít k dalšímu zpomalení, nicméně někteří odborníci již hovoří o nafukování investiční bubliny.    

Text: Jana Zámečníková

17. 07. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.