EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Praha: Co dnes letí? Panelák, cihla, nebo novostavba?

 


 

Růst cen bytů v letošním roce byl oproti roku loňskému tažen zejména mimopražskými lokalitami, jako je kraj Jihomoravský a Zlínský. Zatímco v celé České republice rostly ceny mezičtvrtletně o jedno procento, v Praze to bylo v prvním čtvrtletí pouze o 0,6 procenta.

Obyvatel v Praze přibývá, nájmům se daří

Zlepšující se ekonomická situace, klesající nezaměstnanost, výhodné úrokové sazby hypotečních úvěrů, které výrazně snižují měsíční spláky úvěru, nahrávají v současné době i investičním nákupům bytů. Výše nájemného je stabilní a umožňuje tak pokrýt měsíční splátky. Lidé, a ve velké míře i cizinci, se do Prahy jen hrnou, proto by zájem o pronájemy a investice do nových bytů neměl klesat ani v nejbližší době.

Český statistický úřad zaznamenal nárůst počtu obyvatel v Praze od začátku roku do 31. března letošního roku o 2 636 obyvatel na 1 261 715 obyvatel. Praha se tak vyvíjí demograficky mnohem lépe než devět krajů, kde naopak obyvatel ubylo. Největší nárůst obyvatel zažila Praha v loňském roce, kdy se jeji počet skokově zvýšil o 15 878 na 1 259 079 osob.

Poptávka po nových bytech v Praze roste raketovým tempem, svůj podíl na tom mají i noví obyvatelé Prahy, kteří zde zůstávají po studiích a zakládají své rodiny nebo sem přicházejí za prací z dalších českých krajů. Růst trhu podporuje široká a neustále doplňovaná nabídka nových projektů a oživení ekonomiky, svůj podíl zde mají i levné hypotéky,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Developeři hlásí zvýšený zájem o pražské novostavby

Developerům se podařilo prodat za první tři měsíce letošního roku 1 850 bytů, což představuje nárůst o 37 procent oproti roku loňskému. Nejžádanějšími lokalitami jsou Praha 9, Praha 10, Praha 5 a Praha 4.

REKLAMA

„V Praze se pak dobře prodávaly byty v nových developerských projektech, což vyvolalo i mírný nárůst cen nových bytů. Zájemce o bydlení však oslovily i doposud stavebně nezahájené projekty. Toho využili i někteří developeři, kteří nasadili i vyšší cenové relace a spoléhají se na pozitivní náladu na trhu,“ uvedl Petr Němeček, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Developeři věří, že i další vývoj v letošním roce bude pro ně pozitivní. „Trh s novými byty v Praze poroste i v dalších měsících letošního roku a lze očekávat, že loňský rekordní rok s 5950 prodanými byty bude překonán, protože jsou zde příznivé podmínky pro meziroční zdravý růst trhu zhruba o deset procent,“ dodává Evžen Korec.

Pražské paneláky stále letí

První pražský panelový dům oslaví 1. července výročí 60 let od nastěhování prvních nájemníků. Paneláky byly přitom původně postaveny pouze na 30 až 50 let. Díky pravidelným úpravám a údržbě vydrží ale i mnohem déle. Na 54 pražských sídlištích žije ve 200 tisících bytech skoro 500 tisíc lidí, tedy přibližně 40 procent obyvatel Prahy.

Bydlení v panelovém domě je v některých lokalitách až o 25 procent levnější než v cihlových domech. Lidé proto i vzhledem ke svým finančním možnostem neustále projevují zájem o panelové domy. Kromě toho lidem vyhovuje dostupnost okolní zeleně, škol či zdravotnických zařízení.

REKLAMA

Ceny starších panelových bytů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům,“ uvedl Petr Němeček.

Neutuchající zájem o panelové byty a zejména jejich garáže hlásí v posledních pěti letech, a zejména v posledních několika měsících v souvislosti s nízkými úroky hypoték, například i společnost Naxos, která provádí dražby z majetku Pražského stavebního bytového družstva. „Jedním z důvodů je to, že Pražané chtějí mít svá auta v bezpečí před zloději. Nebo si z garáže chtějí udělat malou provozovnu, která jim pak vydělává peníze. Zvláště když se licituje o poslední garáž, která se ten den draží, jde cena rychle nahoru,“ říká Libor Nevšímal, obchodní ředitel společnosti Naxos. I ceny bytů se se mohou v dražbách vyšplhat výrazně výše. Například byty o velikosti 4+1 na Butovicích mohou z vyvolávací ceny 2 320 000 korun dosáhnout až 3 010 000 korun.

Dostupnost bydlení v Praze je nejhorší

Dostupnost bydlení vyjadřuje zatížení domácností hypoteční splátkou. Jednotlivé regiony v České republice se od sebe z pohledu dostupnosti bydlení značně liší. V květnu poklesl index dostupnosti bydlení za celé Česko na 32 procent. Přitom nejlépe jsou na tom lidé v Ústeckém kraji a naopak nejhůře lidé v Praze.

Zhoršená dostupnost bydlení v Praze je způsobena vysokými cenami bytů, a to i přestože pražské domácnosti vydělávají více než lidé v ostatních regionech. Splátky úvěru obyvatel Prahy tvoří v průměru 2/3 jejich čistých příjmů. Ceny bytů v Praze v posledním roce vzrostly v průměru o více než 500 tisíc korun na 4,61 milionu korun.

A co bude dál?

Novostavbám v Praze se zřejmě bude dařit nejvíce. V roce 2014 dosáhl počet nově plánovaných bytů 6 100, což bylo dvakrát tolik než v roce 2013. „Předpokládáme, že pro následující období lze očekávat pokračující velmi mírný růst cen ve všech segmentech, stabilní poptávku a růst nabídky u novostaveb – převážně v Praze a Brně, a stabilní zájem o standardní rodinné domy v cenovém rozmezí mezi 2 – 5 miliony korun nebo o levnější domy vhodné k rekonstrukci či pozemky,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Stejného názoru jsou i autoři kapitoly Trend reportu 2015 Jiří Pácal a Marcel Soural: „V Praze a Brně roste poptávka po bytech i nová výstavba, v regionech až na pár výjimek není nová výstavba prakticky žádná,“ a shodně dodávají: „Vzhledem k současným úrokovým mírám hypoték a jejich předpokládanému vývoji lze očekávat růst trhu s novým rezidenčním bydlením i v roce 2015.“

„Mírný růst cen, silná domácí poptávka a levné peníze stimulují developery k vyšší aktivitě, která se projevila už v roce 2014. Díky zdlouhavosti přípravy projektů se to však v plné míře projeví až v roce 2015,“ uzavírá Peter Višňovský ze společnosti Lexxus.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *