EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Pražským bytovkám se otvírají nové možnosti

 


 

„Poté, co jsme loni v říjnu otevřeli kontinuální výzvu v NZÚ pro rodinné domy, pokračujeme letos vyhlášením podobné výzvy pro pražské bytovky. Pro žadatele to znamená méně stresu, protože svou žádost mohou podat podle svých momentálních finančních možností kdykoliv do konce roku 2021. Tím se stává z NZÚ i pro bytovky v Praze stabilní a předvídatelný program s jasně nastavenými podmínkami,“ prozrazuje ke spuštění nové kontinuální výzvy NZÚ ministr životního prostředí Richard Brabec.

Do konce letošního roku by se v rámci programu měly přerozdělit na dotacích pro rodinné i bytové domy přibližně dvě miliardy korun. Během příštích pěti let pak mohou získat příjemci z celé republiky až 27 miliard korun.

Zvyšuje se maximální podpora

Výše dotace závisí na dosažených energetických úsporách. Maximální výše dotace pro bytové domy se nově zvyšuje z 20 na 30 procent způsobilých výdajů. O vyšší dotaci mohou požádat i žadatelé, kteří úspěšně podali žádost v rámci loňské první výzvy. Převodem do kontinuální výzvy tak získají výhodnější podmínky i vyšší dotaci. Podmínkou je zrušení původní žádosti a podání nové elektronické žádosti. Ostatní podklady jako projektovou dokumentaci či energetické hodnocení bude možné využít z původní žádosti. Navíc budou převedené žádosti kontrolovány ve zrychleném režimu v řádu třech týdnů.

Bytovky mají šírší možnosti

Žádosti mohou podávat vlastníci bytových domů, tedy společenství vlastníků jednotek, bytová družstva i fyzické a právnické osoby, a to včetně městských částí. Dotace se vztahují na zateplení a výměnu oken a dveří, ale i na výměnu staršího kotle na tuhá paliva nebo instalaci solárního systému, rekuperaci, vypracování projektu a technický dozor.

„Nově financujeme vypracování projektové dokumentace a zajištění odborného technického dozoru, pro majitele domů bude jistě zajímavá i možnost požádat si o podporu na fotovoltaické systémy, což může významně snížit náklady na elektrickou energii jak v jednotlivých bytech, tak ve společných prostorách bytových domů,“ říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

REKLAMA

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR slibují vyřízení žádostí do devíti týdnů a ménší administrativní zátížení. Žadatelé budou muset předkládat méně povinných dokladů a ověřených kopií.

Výzva má i svá omezení

Způsobilé výdaje mohou vlastníci pražských bytových domů uplatnit na  podporovaná opatření před realizací, v průběhu i po dokončení realizace, a to až dva roky zpětně od data podání žádosti. Spodní hranicí je stanovena na 1. ledna 2015, starší způsobilé výdaje tak v letošním roce nebudou uznané.

Aktuálně vyhlášená výzva opět o něco více přibližuje program Nová zelená úsporám úspěšným a efektivním programům podobného zaměření, jaké fungují například v Německu. Naším cílem a záměrem je, aby lidé mohli pohodlně a průběžně čerpat dotace na renovace, které jim v budoucnu ušetří desítky tisíc korun na úsporách za energie a zároveň tak přispějí i k šetření primárních zdrojů energie,“ dodává ministr životního prostředí.

Pražské bytové domy měly možnost žádat o dotace v programu NZÚ již v loňském roce, kdy pro ně bylo připraveno půl miliardy korun. Státní fond životního prostředí přijal pouze 290 žádostí v celkové hodnotě více než 174 milionů korun. Program NZÚ funguje již od roku 2009 a na základě 74 024 žádostí bylo již vyplaceno přes 20 miliard korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *