EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Předlužení trápí čím dál víc lidí. Domácnosti dluží přes 1,15 bilionu korun

 


 

V říjnu se dokonce dluhy českých domácností u bank a finančních institucí oproti předchozímu měsíci zvýšily o 4,9 miliardy korun na 1,15 bilionu korun. Podle České národní banky jsou dluhy domácností ve srovnání s minulým rokem vyšší zhruba o 47 miliard korun.

Dluhy českých domácností rostou řádově nižším tempem, než jsme byli zvyklí v předchozí dekádě. Ani zhoršení ekonomické situace a růst nezaměstnanosti však zadlužování Čechů nezastavily. Celkově je ale zadlužení českých domácností na výrazně nižší úrovni ve srovnání s vyspělou západní Evropou,“ uvedl vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC ČR Petr Kříž.

Stoupá například počet zadlužených seniorů, na které cílí mnohé předváděcí akce nebo všudypřítomná reklama.
Mezi hlavní faktory, které způsobují předlužení, jsou: cílenější marketing na tuto cílovou skupinu, agresivnější reklama, nedostatečná zákonná regulace např. nebankovních společností, chování vymáhacích či inkasních agentur. Celkové statistiky Asociace občanských poraden, které vychází z práce jednotlivých pražských poraden, ukazují, že problémy spojené s předlužením vykazují také související problémy s bydlením, nedostatečným příjmem, pracovně-právními obtížemi, sociálními dávkami a problémy v rodině či v mezilidských vztazích,“ řekl Hynek Kalvoda z Asociace občanský poraden.

Dluhy ještě porostou

Vánoce navíc lákají k půjčkám i ty, které by to v průběhu roku nenapadlo. Většinou však lidé nefinancují z takových půjček jen jídlo na vánoční svátky, dárky a výzdobu, ale také třeba různé elektronické spotřebiče nebo drobné rekonstrukce bytu. 

Půjčka je jedna věc, ale splácení druhá. Když někdo využije výhodného úvěru od finanční společnosti, není na tom nic špatného. Problém však je s tím, že čím dál víc lidí má problémy se splácením. 

REKLAMA

Ve třetím čtvrtletí stoupl počet lidí, kteří nejsou schopni plnit své finanční závazky. Podle sdružení SOLUS mělo ke konci září závazky po splatnosti 7,93 procenta všech dospělých obyvatel ČR. Koncem června jich bylo 7,89 procenta.

Přes mírné zvýšení počtu osob v prodlení hodnotíme dosavadní vývoj v letošním roce jako pozitivní. Nárůsty počtu nových dlužníků v prodlení jsou významně nižší než v minulosti a ve druhém čtvrtletí letošního roku dokonce počet osob evidovaných v registru SOLUS klesl,“ uvedl tajemník SOLUSu Jan Stopka.

Studie pomáhá s výběrem spotřebitelského úvěru

Navigátor bezpečného úvěru je projekt odborníků z Univerzity Karlovy a poradenské společnosti EEIP, jejímž cílem je analyzovat trh, poskytnout spotřebitelům průvodce při výběru úvěrové společnosti, a dát srozumitelný návod pro odlišení bezpečného a rizikového poskytovatele úvěru.

V celkovém hodnocení ve studii Navigátor 2012, dosáhla nejvyššího hodnocení Raiffeisenbank (9,55), za ní následovala trojice bank LBBW, Komerční banka a ZUNO (9,40). Následně se v žebříčku umístila ERA s hodnotou 9,25. Nebankovní společnosti CETELEM a Home Credit vykázaly shodně hodnotu 8,50 a v žebříčku se tak zařadily po bok České spořitelny (8,73). Dokonce předstihly GE Money Bank či Oberbank.

REKLAMA

Pro další společnosti organizované v ČLFA (COFIDIS, PROFI CREDIT a Provident) hodnota Navigátoru leží v intervalu 6,6 až 7,5, tedy stále vysoko nad hranící oddělující Bezpečné věřitele a Predátory.

Tyto výsledky ukazují, že se stále více sbližují bankovní a značkové nebankovní domy a z hlediska bezpečnosti poskytovaných služeb jsou již v uvedených příkladech srovnatelné,“ uvádí garant projektu Navigátor bezpečného úvěru, člen vládního NERVu a ředitel EEIP, a.s., prof. Michal Mejstřík. Podle něj se také stále více rozevírají pomyslné nůžky mezi bezpečnými poskytovateli úvěru a těmi, kteří pro spotřebitele představují reálné nebezpečí, tedy lichváři.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *