EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Proč jsou bohatí lidé stále bohatí i v dobách recese?

 


 

Ve skutečnosti 1 % nejbohatších Američanů má ze svého čistého jmění pouze 9 % vázaných ve vlastním domě. Naopak u střední třídy zjistíme, že její čisté jmění obsažené v hlavních nemovitostech je 63 %. Tento holý fakt odhalil ve svém výzkumu ekonom z New York University Edward Wolff, který se ve svých studiích zabývá rozdělením bohatství. Wolff měl v rámci analyzování spotřebitelských financí (statistiku vydává čtvrtletně Fed) možnost nahlédnout do velmi odlišných portfolií těch nejbohatších a středních tříd.

Obr. č. 1: Rozložení majetku střední a vyšších tříd v USA, zdroj: Edward Wolff

clipboard0567Wolff ve své analýze zjistil, že 1 % nejbohatších Američanů disponuje s čistým jměním v hodnotě více než 7,8 milionu dolarů. Téměř polovina jejich hrubých aktiv je držena v neveřejných obchodních podílech a jiných nemovitostech. Dalších 27 % ze svého kapitálu mají zahrnutých v cenných papírech, jako jsou firemní akcie, podílové fondy a osobní trusty.

Ve skutečnosti je pouze hrstka jejich bohatství spjata s osobním sídlem.

Diametrálně odlišný obraz můžeme spatřit u střední třídy (tvoří přibližně 60 % americké populace). Kdy téměř dvě třetiny z jejich jmění je umístěno právě v osobních sídlech. Na příkladu můžeme snadno pochopit, proč vlastně.  Představme si, že mladá rodina si pořídila dům za 5 000 000 korun, z čehož 3 500 000 korun je hypotéka, a 1 500 000 korun je částka v hotovosti. Po zaplacení nákladů včetně hypotéky zůstane rodině málo peněz pro další investice. Po umoření hypotečního úvěru pak může nastat situace, že má většinu majetku alokovanou v nemovitosti.

REKLAMA

Značně odlišný finanční profil můžeme spatřit u vyšší střední třídy, která tvoří 19 % populace USA. Vyšší střední třída má podle Wolfové metodiky majetek více než 400 000 dolarů, ale méně než 7,8 milionu dolarů. Ve vlastním obchodním kapitálu a ve finančních aktivech má táto skupina méně osobních financí než bohatí. Rovněž méně jejich finančních prostředků je zahrnuto v bydlení, což je zase rozdíl oproti střední třídě. Značnou část svého jmění směřuje vyšší střední třída na důchodové účty.

Údaje Edwarda Wolffa ukazují, v jakém poměru se podílejí na celkových aktivech různé třídy. Z obrázku je patrné, že primárním aktivem, které vlastní střední třída, jsou rezidence. Menší část aktiv je potom soustředěna v penzijním a životním pojištění.

Cílem Wolffova výzkumu je vysvětlit důvod, proč nedávná recese byla mnohem obtížnější pro střední třídu. Rovněž výzkum poukazuje na skutečnost, proč bylo oživení ekonomiky pro mnohé zklamáním. Trh s nemovitostmi roste pomalu, zatímco ziskovost podniků registruje strmý růst. Jinými slovy řečeno, mohli jsme spatřit pomalý růst u hlavních aktiv středních tříd a na druhou stranu výrazný nárůst aktiv těch nejbohatších.


Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *