EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

02. 10. 2012

1 komentář

Prodej bytů stoupá. Developeři zlevnili i ležáky

 


 

Podle analýzy od pololetí o deset procent narostl počet volných bytů. Ve srovnání s loňskými prázdninami se letos prodalo o 70 procent bytů víc. Důvodem jsou různé slevové akce a bonusy, které developeři zájemcům o nové byty nabídli.

Developeři povzbuzeni zvýšeným prodejem, spustili řadu nových projektů. Jen od dubna letošního roku přišlo na realitní trh 30 nových projektů, ve kterých je zhruba 1 900 bytů.

Počet zkolaudovaných, ale neprodaných bytů, tedy ležáků, znovu vzrostl. Od pololetí dokonce o šest procent. Nejstarších ležáků však přeci jen ubylo. Některým developerům totiž konečně došlo, že tyto byty neprodají, pokud je nezlevní. Na začátku roku bylo 29 procent ležáků starších než dva roky, tento podíl ve třetím čtvrtletí klesl na 19 procent.

Prodej bytů o prázdninách stoupl

Podle společnosti Ekospol stoupl prodej bytů o necelých 16 procent. Prodeji nemovitostí samozřejmě také pomáhají rekordně nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Již v letních měsících jsme registrovali nebývalý zájem kupujících o nové byty. Jen během prázdnin se v Praze prodalo 528 nových bytů, což je dvojnásobek obvyklého průměru. Skutečný nápor poptávky ale přichází až v září, kdy prodeje nových bytů každoročně kulminují, a to se tentokrát stoprocentně potvrdilo. V září zmizelo z nabídek developerů neuvěřitelných 453 jednotek. To je dokonce více, než se v krizovém přelomu let 2008 a 2009 prodalo za celý kvartál,“ vypočítává Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.

REKLAMA

Další vývoj je ve hvězdách

Od začátku roku se podle společnosti Trigema prodalo 2 961 bytů, což je zhruba o 500 bytů víc, než loni.  Realitní trh sice oživuje, ale podzim nemusí mít tak pozitivní čísla, jak by se mohlo zdát. Minulý rok totiž stouply prodeje bytů kvůli avizovanému zvýšení DPH. Letos by se sice mělo také zvýšit, ale zatím nikdo neví, jaká sazba bude od roku 2013 platit.

To, jak letošní rok ve finále skončí, ovlivní několik faktorů,“ vypočítává generální ředitel společnosti Trigema  Marcel Soural.  „Budou developeři i nadále stimulovat poptávku radikálními slevami? Sníží ČNB svoji základní repo sazbu a tím nepřímo umožní další zlevnění hypotéčních úvěrů? Jaká sazba DPH bude od ledna platit? Bude to schválená jednotná sazba DPH ve výši 17,5 % nebo navrhované zvýšení stávajících dvou sazeb o 1 %? Udrží  média v poslední době prezentovaný pozitivní pohled na nízkou cenu bytů a tu správnou dobu pro nákup bytu, nebo se to zase zvrtne v negativní prezentaci?Developerský podzim 2012 bude možná plný překvapení.  Dnes bohužel nevíme, co z výše uvedených otázek můžeme na misku vah použít. Očekávat můžeme jakoukoli variantu,“ uzavírá Marcel Soural.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *