EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Průzkum bourá mýty: Na vesnici se prý vstává v pět a lidé nemají kde nakoupit

 


 

O životě na vsi a ve městě koluje řada mýtů, ale ukazuje se, že mnoho z nich je jen v našich hlavách. Například není pravda, že autem jezdí zejména lidé z města. Téměř třetina lidí na vesnici a v malých městech používá auto denně, v Praze je to jen 17 % obyvatel,“ upřesňuje Vlasta Dolanská, výkonná ředitelka Poštovní spořitelny. 

I v Praze se brzo vstává

Bydlení v Praze má své výhody i nevýhody. Mezi výhody rozhodně nepatří, že by si lidé ve velkých městech mohli více přispat. I když pracovní doba začíná později, bývá problém se na dané místo dostat. Někteří cestují po Praze i hodinu, než usednou ke svému pracovnímu stolu. Podle průzkumu největší část lidí (31 %) vstává v pracovní dny mezi 6. a 7. hodinou bez ohledu na místo bydliště. O víkendu si pak skoro všichni rádi přispí aspoň hodinu.

Tabulka 1: V kolik hodin se vstává na vesnicích a v kolik ve městě?
tabulka-pruzkum-vstavani

Další mýtus: Autem jen ve městě

Bez auta se většinou neobejdete hlavně na vesnici. Ve větších městech funguje MHD, které vás na požadované místo alespoň přiblíží. V některých vesnicích je s veřejnou dopravou trochu větší problém.

Téměř třetina lidí na vesnici a v menších městech používá auto denně. V Praze je to jen 17 % lidí. Kolo využije na vesnici zhruba 10 % lidí týdně a měsíčně zhruba čtvrtina obyvatel. Ve větších městech a v Praze kolo nevyužije více jak 80 procent lidí.

REKLAMA

Život ve městě stojí víc

Náklady na domácnost jsou vyšší ve větších městech a v Praze. V Praze najdeme i extrémy. Například více než 75 tisíc korun měsíčně utratí tři procenta lidí a na malém městě jedno procento. Na vesnici a ve větších městech více jak 75 tisíc korun za domácnost neutratí nikdo.

Tabulka 2: Jaké jsou průměrné celkové měsíční výdaje vaší domácnosti?
tabulka-pruzkum-finance

„Na vesnici a v malém městě utratí lidé nejčastěji průměrně 10 až 15 tisíc korun měsíčně. Ve větších městech a Praze je to 15 až 20 tisíc. V Praze najdeme i extrémní hodnoty – více než 75 tisíc korun měsíčně utratí 3 % lidí,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za řízení Poštovní spořitelny. Nejčastěji uspoří česká domácnost měsíčně zhruba dva až pět tisíc korun. Poměrně významné procento dotazovaných však neuspoří nic. Na vesnici jde o 12 %, ve městech dokonce 14 % obyvatel.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *