EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

28. 06. 2013

3 komentáře

Průzkum: Dluhů přibývá, průměrná dlužná částka je přes 73 tisíc korun

 


 

Dluh kolem sta tisíc není nic neobvyklého. Nejvyšší dlužná částka bez nákladů na exekuci se však vyšplhala na 95 milionů korun.

„Co se týče typického profilu dlužníka, ten se prakticky nemění. Nejčastěji jsou jimi muži ve středních letech s bydlištěm v Ostravě,“ doplňuje Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Co se ale mění, je věk dlužníka, ten se oproti minulému roku zvýšil na 37 let. Lidé se často i kvůli bydlení zadlužují čím dál později. Jde to ruku v ruce s pozdějším zakládáním rodiny.

O 11 tisíc korun se ve srovnání s loňským rokem snížila průměrná vymáhaná částka. Letos je to 74 tisíc korun, kdež to minulý rok dosahovala skoro 85 tisíc korun. Podle průzkumu se i snížil celkový počet nařízených exekucí, a to o necelé tři tisíce.

Nejvíce dlužníků eviduje Exekutorský úřad Přerov v Moravskoslezském kraji. A proč stále muži dluží víc a častěji než muži? „Zatímco ženy častěji volí cestu našetřit si a posléze si danou věc koupit, muži raději vybírají na první pohled jednodušší variantu, tedy nejdříve věc koupit i za cenu zadlužení. Jenže ne vždy se takové počínání vyplatí,“ odpovídá Vrána.

REKLAMA

Dluh kvůli dovolené? Ani náhodou

V posledních letech klesá zájem lidí zadlužit svou domácnost kvůli drahé dovolené. Podle průzkumu ING Bank většina lidí dovolené financuje z vlastních úspor a podle aktuálního zůstatku na bankovním účtu. Půjčit si kvůli fotkám z dalekých cest si chtějí jen tři procenta respondentů.

Trend se tedy obrátil. Lidé si na dovolenou nepůjčují, ale je to jeden z nejčastějších důvodů, proč spoří. „Dovolená je jedním z nejčastějších důvodů, proč Češi spoří. Pro naprostou většinu z nás jsou dny volna něčím, na co se dlouhodobě těšíme, a příjemné pocity z nich bychom si neměli kazit dozvukem závazku v podobě nesplaceného úvěru. Je vidět, že v tomto ohledu jsme rozumní, protože domácností, které se chystají kvůli dovolené zadlužit, je minimum,“ říkáLibor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR.

Půjčky na dovolenou lidé také hůře splácejí, vzpomínky vyblednou, fotky se ztratí na hard disku a dotyčný vlastně ani neví, proč mu mizí vydělané peníze z účtu. Lidé nejlépe naopak splácejí půjčky na bydlení, protože ohrozit svou rodinu ztrátou střechy nad hlavou se odváží jen málo kdo.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

paušální výdaje

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jitule

    28 června, 2013

    tak ono to chce přemýšlet, než si člověk půjčí. třeba s půjčkou ferratum na http://www.123ferratum.cz mám jen ty nejlepší zkušenosti

    Odpovědět

  • .

    29 června, 2013

    Jitule bambule, věřím, že máte ty nejlepší zkušenosti s prodejem té sračky?
    Neměli byste to smazat jako reklamu na ožebračování? Ale nejspíš smažete můj příspěvek kvůli (ne)vhodným výrazům:-)))

    Odpovědět

  • Radek

    30 června, 2013

    Neřekl bych, že vaše výrazy jsou nevhodné. V tomto případě jsou naprosto vhodné a trefné :-)

    Odpovědět