EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Realitní trh se rozhýbal a zahřívá se

 


 

Realitní trh vykazuje známky mírného zahřívání. Úplné horko pod kotlem ale stále není. „Ceny bytů rostou a porostou i v letošním roce. Zatím se však ceny i další parametry drží ve stabilních polohách a nelze tedy hovořit o cenové bublině. Navíc nabídka ve velkých městech spíše klesá, kdežto poptávka mírně roste,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Realitní trh zrychluje

Rychlejší tempo realitního trhu ukazuje zrychlení doby pronájmu i prodeje. Oproti loňskému jaru se byty pronájímají sice jen o šest dní rychleji, prodeje bytů ovšem zrychlily až o polovinu a prodávají se až o 48 dní rychleji. Nejrychleji se pronajímají i prodávají byty 1+kk a 2+kk, jejich nabídka se ale ztenčuje.

Rychleji rostou také nabídkové ceny, od loňského jara vzrostly o 9 procent. Mnohem silnější nárůst ale zaznamenal například Karlovarský kraj, kde stoupla cena dvoupokojového bytu témeř o jednu čtvrtinu, stále však se zde ceny pohybují o 10 až 30 procent pod celorepublikovým průměrem.

Správný čas na nákup bytu

Koupi bytu nahrává v současné době příznivá ekonomická situace i velmi nízké úrokové sazby hypoték, díky kterým se stává splátka hypotéky výhodnější než platba nájemného. „Pokud přemýšlíte nad investicí do nemovitosti s cílem dalšího pronájmu, je nyní ta správná doba. Zejména pokud jde o byt ve větším městě, ideálně univerzitním,“ říká Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.

Nákupu investičního bytu hrají do karet také stabilní ceny nájemného. Průměrná cena pronájmu je 7 500 korun, v Praze je to ale téměř dvojnásobek (14 000 korun). Například garsonku pronajmete v průměru za 6 800 korun a dva pokoje za 9 000 korun. V porovnání s celorepublikovým vývojem poklesly ceny pronájmů například v Jihočeském kraji. „Zajímavý je trend, že meziročně klesly ceny pronájmu jak u bytů malých, tak u tří-, čtyř- nebo pětipokojových bytů,“ uvedl Michal Zadák. Zároveň se na polovinu snížil počet dní, po které pronajímatel hledá nájemce.

REKLAMA

Největší zájem je již tradičně o malé byty. Prodejní cena malých bytů se od jara 2015 zvýšila o 10 procent. Pronájem jedno a dvoupokojových bytů tvoří dvě třetiny celkové nabídky a oproti jaru 2015 se na konci roku malé byty pronajímaly o týden až deset dní rychleji. Malé byty tvoří téměř 70 procent všech nabízených pronájmů.

Nákup malého bytu na investici je tak dobrou investicí. Záleží ovšem na lokalitě. Nejlépe se v posledním roce prodávaly malé byty na Karlovarsku, kde je největší zájem zejména o pronájem dvoupokojových bytů.

Zájem o velké byty se liší podle regionu

Z nabídky velkých bytů se nejčastěji prodávají třípokojové byty a jejich prodej trvá dva měsíce. Největší nabídku třípokojových bytů nalezneme v Královehradeckém (45 procent) a Pardubickém kraji (41 procent). „Třípokojové byty se nejvíce prodávají v oblastech, kde je celková nabýdka bytů spíše menší. Mezi ně patří i Královehradecký i Pardubický kraj, který má po Vysočině druhý nejnižší počet bytů nabízených k prodeji,“ vysvětlil Michal Zadák.

Od jara 2015 vzrostla cena třípokojových bytů o 8 procent. Mnohem výraznější byl pak růst cen bytů se čtyřmi a více pokoji, jejich nabídková cena se zvýšila o 25 procent. Pronájmy větších bytů jsou spíše výjimkou. Svého nájemce nacházejí tyto byty zejména v Praze. Praha si tak i díky velkým bytů drží prvenství v cenách nájemného, v porovnání s ostatními regiony jsou zde ceny vyšší až o 87 procent.

REKLAMA

Když k pronájmu tak panelák

Investice do cihlového bytu se může vyšplhat na dvojnásobek. Cena pronájmu je sice vyšší než v panelovém domě, ale pouze o čtvrtinu. Při nákupu bytu za účelem pronájmu tak jednoznačně vede panelák. Nájemné se v panelovém bytě pohybuje kolem 7 500 korun a v cihlovém 9 000 korun.

Cena metru čtverečního v cihlovém domě přesahuje 36 000 korun, v panelovém domě není ani 18 000 korun. „Za byty v cihlovém domě jsou lidé ochoti platit vyšší nájem zřejmě kvůli růzým faktorů. Často jde o menší domy se soukromější atmosférou, ve starší zástavbě, v blízkosti parku, s vysokými stropy nebo v centru města,“ dodává Michal Zadák.

Nájemci si při pronájmu bytů v panelových domech kladou nižší nároky než u bytů cihlových. I přesto je v panelovém domě například výtah samozřejmostí a navíc u více než poloviny bytů bývá součástí i sklep, lodžie či balkón.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *