EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Realitní trh v cizině skomírá. Jak jsou na tom různé státy?

 


 

Dluhové problémy eurozóny a nepříznivý stav na světových burzách, ovlivňuje i realitní trh. Před dvěma lety Maďarsku hrozil bankrot. Tehdy přispěchal na pomoc Mezinárodní měnový fond, ale situace se dnes opakuje.

Kolem dvou třetin Maďarů, kteří si vzali hypotéky v cizí měně, mají teď značné problémy splácením. Příčinou je slabý forint. Mnoho Maďarů si vzalo půjčky v eurech a francích. Frank však začal vůči forintu značně posilovat, tím pádem jsou hypotéky v cizích valutách o poznání dražší.  Podle nejčernějších scénářů by to zemi mohlo přivést k bankrotu.

Maďarským specifikem je situace, kdy až 67 % půjček domácností včetně hypoték je denominováno v cizích měnách, především pak švýcarském franku, jehož kurz posílil o více než 40 % a ve stejné míře tudíž prodražil tyto úvěry,“ upřesňuje Jan Rosák ze sítě realitních kanceláří skupiny BONUS Group v ČR, které jsou součástí CENTURY 21.

V Maďarsku teď lidé dávají přednost nájemnímu bydlení a půjčky ze zahraničí jsou momentálně zakázány vládou. Podle Petra Freye ze společnosti RE/MAX se ceny domů ve velkých maďarských městech pohybují okolo 50 000 EUR a v malých městech okolo 35 000 EUR.

Realitní trh v Řecku a ve Španělsku

Španělsko trápí zadluženost, vysoká nezaměstnanost a slábnoucí realitní trh. Podle odhadů ceny nemovitostí klesly v průměru až o 25 procent na pevnině a na španělských ostrovech zhruba o 18 procent.

Řecko a Španělsko má podle Jana Rosáka výhodu přímořské lokality. Proto by realitní trh mohl nalákat zahraniční investory. Ti však ještě vyčkávají. Obecně se totiž předpokládá, že ceny nemovitostí ještě poklesnou, i když už ne o desítky procent.

Například v Řecku způsobilo zvýšení daní z nemovitostí dočasné zamrznutí trhu a tamější Unie realitních agentur se snaží o vyjednání jejich opětovného snížení, které by trh nastartovalo. Nicméně situace samozřejmě není v celé zemi stejná, i když celkově sledujeme prudký pokles prodeje, o nemovitosti na ostrovech je stále velký zájem a jejich cena je příznivá,“ doplňuje Petr Frey, viceprezident pro marketing RE/MAX Česká republika.

Jak je na tom USA?

V Americe zhruba před třemi lety krize začala. Zjednodušeně řečeno, příčinou byly hypotéky takřka pro všechny. Lidé však nebyli schopni splácet a dluhy se začaly hromadit.

Realitní trh se v USA ještě z této krize, která své růžky začala vystrkovat již v roce 2006, nestačil vzpamatovat. V posledních dvou letech se na trhu s nemovitostmi takřka nic nezměnilo. Podle odborníků bude nejspíš v takto špatném stavu i po další léta.

Důvod je poměrně jednoduchý. Neexistuje v podstatě žádný způsob, jak trh s bydlením stimulovat k dalšímu růstu. Zatímco v minulosti k jeho boomu přispěly extrémně nízké úrokové sazby a s nimi spojený boom na hypotečním trhu, dnes jsou americké domácnosti tak předlužené, že je ani ještě nižší sazby (u třicetileté fixace jsou nyní na 4,7 %) nedokážou přimět k tomu, aby se dál zadlužovaly,“ vysvětluje Jaroslav Brychta z X-TRADE BROKERS.

V USA hrozí, že se budou úrokové sazby u hypoték navyšovat. Ti, co už teď mají problémy se splácením, by se dostali do ještě větší dluhové pasti a noví dlužníci by rychle začali přibývat.

Raritou také je, že Americké město  Scenic v Jižní Dakotě je levnější než byt v New Yorku.  

Několik čísel z USA

Zatímco v roce 2005 dosahovaly prodeje nových domů v USA 1,2 mil., dnes je to slabých 312 tis. Prodeje již existujících (starších) domů pak klesly ze 7 mil/rok na 4,7 mil./rok a ceny ve dvaceti největších amerických městech se snížily od svého vrcholu v roce 2006 o 32 %, přičemž po krátkém růstu v roce 2010 začaly znovu klesat a podle zatím posledních dat se v květnu 2011 snižovaly meziročně o 4,1 %.

Zdroj: X-TRADE BROKERS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *