EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Rekordní rok 2016 končí

 

Rok 2016 překoná rekordní loňský rok. Rekordy po celý rok lámaly úrokové sazby, objemy poskytnutých hypoték i průměrná výše hypotéky. Ve stínu nezůstaly ani ceny nemovitostí. Letošní rok přinesl i řadu změn, které zřejmě na nějakou dobu hypoteční boom ukončí.

Loading



 


Loňský rekord objemu poskytnutých hypoték, kdy byly sjednány hypotéky za více než 190 miliard korun, byl letos překonán již v listopadu. Celkový objem poskytnutých hypoték za jedenáct měsíců překročil 208 miliard korun. Pokud by byl letošní prosinec stejně silný jako loňský, celkový objem by mohl v konečném součtu dosáhnout více než 225 miliard korun.

Úrokové sazby na dně

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v listopadu zřejmě našly své dno. Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex klesla na historicky nejnižší úroveň 1,77 procenta. Od prosince se ale hypotéky začaly řídit novým zákonem o úvěru pro spotřebitele a velké banky začaly kvůli rostoucím nákladům sazby zvyšovat.
Zvyšování úrokových sazeb ještě není u konce. Na leden již oznámila zvyšování úrokových sazeb i poslední z velkých bank – Česká spořitelna. Postupně se přidávají i menší banky, a to je nový zákon o úvěru v platnosti teprve měsíc.

Zákon o spotřebitelském úvěru mění trh

Největší změnou letošního roku byl právě příchod zákona o spotřebitelském úvěru. Od 1. prosince se zásadním způsobem změnily spotřebitelské úvěry, hypotéky i mikropůjčky a do kleští regulace se dostali nebankovní poskytovatelé úvěrů. Spotřebitelé by měli získat větší ochranu, za kterou ale v konečném důsledku doplatí oni sami.
Banky mají novou povinnost posuzovat přísněji úvěruschopnost klienta. Na nedostatečné prověření klienta může banka doplatit, protože klient může v takovém případě úvěr splatit podle svých možností a navíc bez úroků a poplatků. Klient také již nezíská hypotéku bez doložení příjmů. Zákon zavedl například i možnost bezplatného předčasného splacení až čtvrtiny hypotečního úvěru či strop na sankce za pozdní splátky půjček.

Lichvářům zvoní hrana

Česká národní banka (ČNB) dostala letos nově pod taktovku všechny poskytovatele půjček. Lichvářům se chystá zatnout tipec. Nebankovní poskytovatelé musí podat žádost o udělení akreditace do konce února 2017. Pokud tak neučiní, nebo nesplní podmínky pro udělení licence, jejich činnost zanikne. Trh by se měl zredukovat ze současných šedesáti tisíc na několik stovek či tisíc subjektů.

Skončily stoprocentní hypotéky

Letošní rok přinesl i zásahy ČNB v oblasti hypoték. Banky nesmí od října poskytovat stoprocentní hypotéky, protože ČNB v rámci svých doporučení snížila maximální limit výše poskytované hypotéky k hodnotě nemovitosti (LTV) ze 100 % na 95 %. Banky navíc mohou poskytnout hypotéky s LTV od 85 do 95 % pouze 10 % z celkového objemu. Další omezení navíc přijde v dubnu 2017, kdy se hranice maximálního LTV posune až na 90 %.

REKLAMA

Daň z nabytí platí kupující

Legislativní změna také u daně z nabytí nemovitých věcí. Daňovým poplatníkem se od listopadu stal pouze nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci. Do té doby si mohly strany vybrat, kdo daň zaplatí, ale kupující za platbu daně ručil v každém případě. Nově se tak ruší institutu ručitele a daň platí pouze kupující. Kupující musí najít další čtyři procenta ve svých peněženkách.

Stavebnictví v úzkých

Realitnímu trhu se v letošním roce dařilo. Byty se prodávaly jako na běžícím páse a jejich ceny rostly dvouciferným tempem. Za poslední dva roky vzrostly ceny nemovitostí o více než pětinu. Celkový počet prodaných nových bytů by měl za celý letošní rok dosáhnout 6 500.
Problémem je ale nedostatečná nabídka nových bytů, která během letošního roku klesla o 22 procent na 4 300 bytů. Proces povolování staveb v Česku patří k nejdelším na světě. Vzhledem k tomu, že se doba přípravy a realizace nových bytových projektů v Praze prodloužila až na neuvěřitelných 10 let, výraznější rozšíření nabídky nás v blízké budoucnosti zřejmě nečeká, což se odrazí i na cenách nemovitostí.
Letošní rok byl bohatý na legislativní změny, které ještě nestihly v plné míře ukázat svou pravou tvář. Jaký bude úplný dopad změn na hypoteční a realitní trh ukáže až příští rok. I v roce nadcházejícím se ale trh musí poprat s dalšími novinkami, které si stát připravil.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *