EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Monika Lukešová

28. 11. 2012

1 komentář

Řešení realitní krize? Za drahý dům povolení k pobytu

 


 

Ceny realit v poslední době klesají v celém Španělsku. Zhruba za 2,5 milionu korun, tedy za cenu menšího bytu v Praze, koupíte ve Španělsku celou vilu. Zájemců o koupi domu na jihu Evropy sice přibývá, ale stále jich není tolik, aby se země dostala z realitní krize.

Ve Španělsku je teď k mání přes 800 tisíc domů, a pokud k tomu připočítáme i byty, dostaneme se na 3,5 milionu volných nemovitostí. Zhruba třetina nemovitostí se nachází v přímořských lokalitách. Byty ani domy zrovna moc lidí nekupuje. Eurozóna je v krizi a nikdo neví, jak se bude ekonomická situace nadále vyvíjet.

Se zajímavým řeším krize v oblasti bydlení, přišel španělský premiér Mariano Rajoy. Rád by nabídl cizincům, kteří koupí ve Španělsku byt v minimální hodnotě 160 tisíc eur, v přepočtu zhruba za čtyři miliony korun, neomezené právo k pobytu. Nabídka má cílit hlavně na investory z Ruska a z Číny. S trvalým pobytem by cizinci získali i možnost volného cestování po všech zemích schengenského prostoru. Kupující by získali i španělský pas a mohli by pak v schengenu cestovat, ale také neomezeně pracovat.

V následujících týdnech začneme pracovat na reformě zákonů, které umožní oživit zahraniční poptávku a snížit počet volných neprodaných bytů,“ vyjádřil se k tomuto kroku španělský ministr obchodu Jaime García Legaz.

Krize nebo mafie

Místní obyvatelé ale nemají z takového řešení radost. Bojí se totiž vyšší kriminality a organizovaného zločinu ze strany movitých cizinců. V Madridu před nedávnem došlo k odhalení praní špinavých peněz čínskou mafií.

REKLAMA

Španělská vláda láká bohaté cizince, ale movití Španělé hledají nemovitosti pro investice jinde. V popředí jejich zájmu je hlavně Londýn nebo v přímořské oblasti Velké Británie.

Španělští investoři se snaží uschovat investice ve stabilnějších aktivech. Často jsou na prodej nemovitosti, jejichž původní investor již nemá další peníze a nemovitost se tak dá pořídit za méně, než jsou stavební náklady.

Řecko rozprodává ostrovy

Pokud dáváte přednost klidnějšímu řeckému ostrůvku před přímořskou vilkou ve Španělsku, můžete si koupit ostrov v Egejském moři. Připravte se na to, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ostrovy v Řecku stojí od milionu a půl eur, do 150 milionů eur za ostrov Patroklos o rozloze 260 hektarů. Majitelé se zbavují ostrovů hlavně kvůli vysokým daním, které musí ze zákona platit. Nové daně byly zavedeny jako součást úsporných opatření, které mají pomoci zmírnit ekonomickou krizi v Řecku.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • filip

    28 listopadu, 2012

    Už aby se ta realitní krize pořádně rozjela i tady.Domy jsou tu hrozně předražený.

    Odpovědět