EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Rodinný dům bez stavebního povolení: Realita nebo sen?

 


 

Ministerstvo pro místní rozvoj si klade za cíl novelou stavebního zákona urychlit a zjednodušit povolování a realizaci staveb a ulehčit život větším i drobným stavebníkům. Stavební řízení by se mělo celkově zkrátit dokonce o osm až deset měsíců.

„Snaha zjednodušit komplikované povolování staveb, které v Česku patří k nejsložitějším na světě, je bez jakékoliv pochyby správná a nutná. Už nyní stráví malý investor plánující vybudovat „jen“ vlastní dům bojem s byrokracií při získávání všech povolení často více času, než vlastní stavbou. U velkých bytových komplexů se tato příprava táhne dlouhé roky. Situace je natolik alarmující, že dopadá na celý sektor stavebnictví,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Všechny rodinné domy bez stavebního povolení

Dnes je možné bez stavebního povolení stavět svépomocí rodinné domy na základě ohlášení pouze do 150 metrů čtverečních nejvýše dvěma nadzemními podlažími, podkrovím a sklepem. Novela počítá s odbourání tohoto omezení.

Stavbu rodinného domu i s větší výměrou tak postačí ohlásit příslušnému stavebnímu úřadu. Fronty na stavebních úřadech by se měly zkrátit. Ohlášení stavby je rychlejší. Zatímco na stavební povolení si mnohdy počkáte i několik měsíců, s ohlášením budete moci začít stavět již do 30 dnů. K ohlášení i stavebnímu povolení sice potřebujete téměř stejný počet dokumentů, za ohlášení ale zaplatíte méně a navíc je nenapadnutelné odvoláním.

Rodinných domů v České republice rok od roku přibývá. V loňském roce se začalo stavět 13 700 rodinných domů, což je o 10 procent více než v roce 2014. Nárůst zájmu o stavby rodinných domů hlásí statistici i v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím v minulých letech.

REKLAMA

Zahradní stavby se zjednoduší

Zjednodušení čeká i na zahradní stavby. Bez stavebního povolení i ohlášení, bylo dosud možné postavit pouze malé stavby o rozloze do 40 metrů čtverečních a do 5 metrů výšky. Nově nebude nutné hlásit ani větší stavby skleníků, zahradních domků či bazénů.

Odpadne také povinnost ohlašovat úřadům stavbu plotu. V současné době je možné postavit plot pouze se souhlasem příslušného stavebního úřadu a sousedů. Neshody se soudy tak často stavbu obyčejného plotu značně komplikovaly.

Svolení sousedů ani ohlášení podle novely stavebního zákona nebude nutné pro ploty do výšky dvou metrů. Pokud se plot nebude sousedovi líbit, bude muset se svou stížností k soudu. Ohlašovací povinnost nadále zůstává u plotů, které budou sousedit s veřejným pozemkem.

Autorizovaný inspektor nahradí úřady

Součástí novely je také možnost najmout si u stavby na ohlášku autorizovaného inspektora, který vše na úřadech zařídí. Inspektoři ale nejsou zadarmo. Běžně si účtují kolem tisíce korun za hodinu, za stavební povolení k rodinnému domu zaplatíte přibližně 20 tisíc korun.

Novelu, která měla původně začít platit již od druhé poloviny roku 2016, zdržel především velký počet připomínek, které dostalo ministerstvo pro místní rozvoj v meziresortním připomínkovém řízení. „V připomínkovém řízení ministerstvo obdrželo na 2300 připomínek, z toho 1800 zásadních. Na setkání s představiteli stavebních společností letos na jaře si ministryně postěžovala, že tolik potřebné změny blokují některé resorty, které se nechtějí vzdát svých kompetencí. Obávám se proto, že se tyto spory nepodaří odstranit ani při projednávání nového zákona a proklamace současné vlády o nutnosti podporovat české stavebnictví opět zůstanou jen prázdnými slovy na papíře koaliční smlouvy,“ dodává Evžen Korec. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová však doufá, že připravovaná novela stavebního zákona začne platit již začátkem příštího roku, reálnější je ale účinnost až 1. července 2017.  

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Stavební povolení

Kdy musíte zažádat o stavební povolení?

Stavební povolení je dokument, který potřebujete mít vystaven od státu při výstavbě či stavební úpravě nemovitosti. Stavební povolení nepotřebujete pro veškeré stavební úpravy, může vám stačit jen ohlášení nebo je možné dané úpravy provádět i bez ohlášení. Jaké jsou podmínky pro stavební povolení a pro stavební úpravy v Česku?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

14. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *