EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

03. 01. 2011

0 komentářů

Rok 2011: Změny již nastaly

 


 

Stavební spoření pod palbou škrtů

Navzdory snaze opoziční Sociální demokracie a jejím stížnostem k Ústavnímu soudu je to zde. Státní příspěvek na stavební spoření je od 1. ledna 2011 nižší. Nyní vám stát vrátí formou příspěvku jen 10 % z naspořené částky, maximálně z 20 tis. Kč ročně. Zároveň zaplatíte i daň z úroku z vkladu, neboť padl za vlast a úsporný balíček paragraf osvobozující úroky ze stavebního spoření od daně z příjmů.

Změny ve stavebním spoření jsou realitou a budou přinejmenším do rozhodnutí Ústavního soudu. Hlavním sporným bodem je využití (zneužití?) institutu legislativní nouze v rámci schvalování balíčku a zdanění státního příspěvku za rok 2010. Příspěvek za loňský rok bude připsán v březnu letošního roku po zdanění 50% srážkovou daní. Na "staré" smlouvy bude připsáno maximálně 2 250 Kč po zdanění, na "nové" smlouvy maximálně 1 500 Kč.

Nad slunečními elektrárnami se zatáhlo

Stát před několika lety začal podporovat solární elektrárny. Fantastický ekologický zdroj energie, který je ale neskutečně drahý a ekonomicky nevýhodný… pokud z něj stát dotacemi a garantovanou výkupní cenou neudělá vynikající podnikatelský záměr. Vše se ale vymklo kontrole a hrozilo silné zdražení elektřiny pro domácnosti – někdo přeci vysoké výkupní ceny musí zaplatit.

Stejné šalamounské opatření jako u státního příspěvku stavebního spoření za rok 2010 se ujalo i v rámci fotovoltaiky: Od letošního roku je uvalena 26% srážková daň na elektřinu ze solárních elektráren s výkonem převyšujícím 30 kW. Zároveň nově instalované velké elektrárny budou mít v lednu a únoru 2011 garantovanou výkupní cenu 5,50 Kč/kWh místo 12,15 Kč/kWh, kterou měly garantovanou fotovoltaické elektrárny instalované v roce 2010. Od března by neměly mít velké elektrárny žádnou garantovanou cenu, elektřina z malých elektráren na střechách rodinných domů by měla být vykupována za 6 Kč/kWh.

"Podle odhadů výrobců fotovoltaických technologií během pěti let solární elektrárny rapidně zlevní (podobně jako LCD televizory) a budou navíc výrazně účinnější," uvádí tisková zpráva České fotovoltaické průmyslové asociace. „Cena solární energie bude nejdéle do deseti levnější než elektřina z neobnovitelných zdrojů, například z atomu," dodává František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.

REKLAMA

K tomu lze doplnit jediné: Až budou panely levnější a účinnější, vyplatí se jejich instalace, kterou nebudou muset dotovat daňoví poplatníci. Do té doby je jejich instalace spíše kontraproduktivní – stávající drahé a nevýkonné panely zaberou místo i investiční možnosti. Zejména po prodloužení odpisové doby panelů na 20 let.

Deregulace nájemného… konečně

Deregulace nájemného je ožehavým tématem. Co se stane, když se nájemné dereguluje? Kam půjdou statisíce lidí, až na nich budou chtít zlí pronajímatelé "rejžovat těžký prachy"? V černých představách se vykreslovaly plné mostní oblouky vyhnaných nájemníků bez peněz na nekřesťanský nájem, mostní oblouky nad nimiž projíždějí bohatí pronajímatelé v luxusních vozech.

A co se stane? Deregulace v naprosté většině měst již skončila. A nestane se vůbec nic. Nájemníci s dosud regulovaným nájemným si budou muset uzavřít s pronajímatelem novou smlouvu (pokud tak již neučinili), a pokud jim výše nájemného bude připadat nepřiměřená, mohou se odstěhovat. Bytů je v Česku dostatek – máme jich více než je běžné v civilizovaném světě. A pronajímatelé? Ti budou chtít především pronajmout – pokud možno slušnému, platícímu nájemníkovi. Je výhodnější pronajímat za míň dlouhodobě než za víc s každoroční obměnou nájemníků.

Sociální aspekt regulace nájemného je pochopitelně pouze politická zástěrka. Ve skutečnosti v bytech s regulovaným nájemným nepřebývají lidé "sociálně potřební", ale lidé s větším štěstím či lepšími konexemi v době komunistického experimentu.

REKLAMA

Regulace nájemného ještě přetrvá ve velkých městech včetně Prahy až do konce roku 2012.

Příspěvek na bydlení vzrostl

Příspěvek na bydlení je sociální dávkou pro chudé nájemníky i majitele bytu či rodinného domu. Jeho výše se odvíjí od velikosti obce, počtu členů v domácnosti, nákladů na bydlení a příjmů domácnosti.

Od 1. ledna 2011 vzrostl maximální příspěvek na bydlení o 2,25 % až 10,94 %.

Tip: Podrobněji čtěte v článku "Příspěvek na bydlení od 1. 1. 2011 vzroste"

Daň z nemovitostí neklesne…

Daň z nemovitostí byla v roce 2010 zvýšena pro většinu nemovitostí na dvojnásobek z důvodu hospodářské recese. Pro rok 2011 se daň z nemovitostí ovšem nevrací na původní hodnoty, ale zůstává dvojnásobná.

Kdy platit daně?

V souvislosti s nemovitostmi (jejich držením, pronajímáním, koupí i prodejem) jsou spojeny daně. Kdy zaplatit daně a kdy podat daňová přiznání napoví Daňový kalendář pro rok 2011. Nejbližší povinností je podání daňového přiznání či dílčího daňového přiznání v případě, že jste koupili či prodali nemovitost v loňském roce. Daňové přiznání musíte podat do konce ledna 2011.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *