EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Rok 2013: Hypoteční trh znovu pokořil rekord

 


 

Hypoteční banka uvádí, že oproti roku 2013 došlo k nárůstu v objemech hypoték o 28 procent. Historicky nejúspěšnější byl dosud rok 2007. Ve srovnání s ním jsou objemy za minulý rok vyšší o 12 miliard korun.

„Odhady Hypoteční banky na úrovni 155 miliard ukazují na skutečně rekordní rok na hypotečním trhu. Vedle rekordních objemů byly rekordně nízké i úrokové sazby, které si v roce 2013 sáhly na své historické dno.  V celkové produkci se oproti minulým letům podepsal trend refinancování, který podle našich odhadů tvořil třetinu celkové produkce. Přesto je však zřetelný nárůst nových obchodů ve výši 19 procent,“ uvedl Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky.  

Zájem o hypoteční úvěry byl loni zapříčiněn hlavně nízkými úrokovými sazbami. Nejnižší sazba byla podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex v červnu, kdy klesla až na 2,95 procenta. Do karet hypotékám také hrály nízké ceny nemovitostí, hlavně bytů. Nejvíce se pomocí hypoték financují hlavně rodinné domy. Samozřejmě ale záleží na lokalitě. V Praze si lidé berou hypotéky převážně na financování bytů.

  hypotecni-bankaZdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Hypoindex, Hypoteční banka

Refinancování, kapitola sama o sobě

Banky neudávají přesná čísla, kolik hypotečních úvěrů je nových a kolik refinancovaných. Odhad nejen Hypoteční banky se tak pohybuje kolem 30 a 35 procenty. Pokud klientům končí fixace, je dobré si zjistit, jaké sazby nabízejí ostatní banky, než ta jeho stávající. V případě, že se dotyčnému nechce navštěvovat banky a kvůli sazbám využije internet, měl by být pozorný. Banky často nabízejí jiné úrokové sazby pro úplně nové hypotéky a pro ty refinancované.

Podle údajů Hypoteční banky tvořilo refinancování v loňském roce zhruba 50 miliard korun z celkového objemu hypoték. Je to tedy skoro jedna třetina. Nové hypotéky tedy loni činily 105 miliard korun.

Tip na článek:
Aktuální úrokové sazby u hypoték naleznete zde.

A jak to bude dál?

Loňský odhad se Janu Sadilovi moc nepovedl. Sám se smíchem dodal, že v lednu roku 2013 odhadoval objemy ve výši 100 až 120 miliard korun a spletl se tedy zhruba o 35 až 55 miliard korun. I přesto nějaký výhled uvedl: „Vývoj roku 2014 se dá těžko odhadovat. Minulý rok výrazně překročil naše očekávání a potvrdil, že přesné odhady je na začátku roku těžké predikovat. Navazujeme na v pořadí čtvrtý rok růstu hypotečního trhu v situaci příznivých úrokových sazeb a stabilních cen nemovitostí. Celkovou produkci bude i nadále ovlivňovat trend refinancování,“ konstatoval Jan Sadil.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *