EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Schváleno: Na zateplení rodinných domů vláda přidá 1,4 miliardy korun

 


 

Program Zelená úsporám skončil na jaře v roce 2009. Tehdy byl určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Projektem Nová zelená úsporám, který potrvá do 2020, chce stát podpořit úspornější bydlení a zvýšení jeho kultury.

Kabinet chce program financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek, za které podle odhadu ministerstva životního prostředí by měl stát utržit 14 až 26,8 miliardy korun. Dalších deset miliard vláda získá od Evropské unie. Nová zelená úsporám by také měla zajistit 70 tisíc pracovních míst.

Žádosti o dotaci bude možné podat od letošního srpna. Práci je ale nutné svěřit do rukou odborníků. Pokud si chcete zateplit dům sami, nebudete mít na peníze nárok. „Češi jsou známí tím, že se často snaží ušetřit a jsou schopni si částečné rekonstrukce provést svépomocí. V případě žádosti o dotace je to ale prakticky nemyslitelné. Majitel v takovém případě dotace nezíská. Veškeré odborné práce totiž musí provádět odborné firmy zapsané na seznamu Seznamu odborných dodavatelů,“ upřesňuje Luděk Lošťák ředitel firmy Comfort Space.

Nová zelená úsporám pomůže ekonomice

Podle premiéra Petra Nečase je zateplení domů pro ekonomiku lepší než velká podpora fotovoltaiky. Dotace podle premiéra budou přínosem hlavně pro malé a střední firmy, ale také stimulem pro služby, dopravu a výrobu navázanou na stavebnictví. Stavebnictví se už delší dobu potýká s velkou krizí, takže oživení by bylo přínosem. Petr Nečas také očekává, že program také podpoří výstavbu nových ekologičtějších sídel, jako jsou energeticky pasivní domy.

Program Nová zelená úsporám se stane významným prorůstovým opatřením s pozitivními dopady na českou ekonomiku. A to jak přímo na státní rozpočet, tak i pro rozvoj podnikatelské sféry. Profitovat z něho budou především občané a dále firmy ve stavebnictví, strojírenství a dalších souvisejících oborech. Dalším nezanedbatelným přínosem je i zlepšení vzhledu našich měst a obcí,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

REKLAMA

Pro žádost o dotaci je nutné mít vystaven Průkaz energetické náročnosti budovy, který bude nově povinnou přílohou žádosti do programu Nová Zelená úsporám. „Na rozdíl od energetických průkazů, které se vystavují pouze pro prodej domu, má tento průkaz rozšířenou podobu. Musí totiž obsahovat jak informace o současném stavu budovy, tak o navrhovaných opatřeních a výslednému stavu po jejich realizaci. Výrobu takového energetického průkazu zajistí specializovaná firma. S nutností vlastnit tento průkaz by měli počítat i lidé, kteří se chystají koupit dům k rekonstrukci. Kromě rozšířeného energetického průkazu musí majitelé počítat i s dalšími omezeními,“ doplňuje Luděk Lošťák.

Nová zelená úsporám myslí i na nízko příjmové rodiny. Dotačním programem se podpoří i samostatná výměna tepelných zdrojů bez nutnosti zateplovat. Program bude tedy zaměřen hlavně na zateplení rodinných domů s podmínkou výměny nevyhovujících zdrojů vytápění na tuhá fosilní paliva, samostatně pak v domech, které již na požadovanou úroveň zatepleny byly, a instalaci solárních systémů na ohřev teplé vody v rodinných domech.

Konkrétní podmínky pro dotaci budou známy až v dubnu letošního roku. Zatím se hovoří o snížení potřeby tepla na vytápění a uvádí konkrétní motivační systém tří hladin:

  • Hladina 1 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 40 % – podpora 25 % z uznatelných nákladů
  • Hladina 2 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 50 % – podpora 35 % z uznatelných nákladů
  • Hladina 3 – snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 % – podpora 50 % z uznatelných nákladů

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *