EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

SOLUS investuje do křišťálové koule. Předpoví, kde bude hůř

 


 

Sdružení připravuje pro příští rok nový Index. Jeho data by měla poskytnout nový pohled na statistiky zadlužení českých domácností a zároveň upozornit spotřebitele na nutnost čerpat úvěry zodpovědně. Výsledkem by pak měla být předpověď, kde se ekonomická situace zhorší a kde naopak bude líp.


Výsledky SOLUS Indexu budou pravidelně prezentovány na kvartální bázi. Index bude pracovat s daty, jako je počet zletilých osob v regionu, počet dlužníků se záznamem v negativním registru SOLUS, míra nezaměstnanosti nebo průměrná mzda,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

SOLUS je zájmové sdružení právnických osob na ochranu leasingu, úvěrů a dalších vybraných služeb poskytovaných spotřebitelům, podnikatelům a právnickým osobám. Členské společnosti si zde navzájem poskytují data o klientech, kteří neplnili své smluvní závazky. Členy sdružení SOLUS jsou bankovní i nebankovní společnosti. Momentálně má sdružení SOLUS má 38 členů, z toho 17 nebankovních finančních společností, 14 bank, 4 mobilní operátory, 2 energetické společnosti a 1 velkoobchodní řetězec. Letos se do sdružení zapojily všechny tři nové banky – Air Bank, Equa Bank a Zuno Bank. Zajímavostí je, že členem není Česká spořitelna.

České domácnosti sice dluží méně, než ostatní země Evropy. Je to ale tím, že české domácnosti jsou podstatně chudší. "České domácnosti jsou statisticky méně zadlužené, než je tomu v jiných vyspělých zemích. Není proto nic špatného na tom, když si chce rodina pomoci k lepšímu bydlení formou úvěru nebo hypotéky. Vždy je však důležité náklady úvěru a jeho dopady na rodinný rozpočet velmi důkladně spočítat a nepodceňovat ani neočekávané vlivy, jakým může být např. ztráta zaměstnání a pro dané případy mít alespoň minimální finanční rezervu,“ dodává Jan Stopka.

Nový index bude předpovídat ekonomickou situaci

Nový statistický ukazatel registru SOLUS bude mít několik úrovní (celá ČR, kraje, okresy, velká města). Při jeho výpočtu bude zohledněn počet unikátních dlužníků, počet záznamů, počet obyvatel, míra nezaměstnanosti, počet insolvenčních řízení, průměrná výše příjmu atd.

REKLAMA

Hlavní ambicí indexu je předpovídat zhoršení ekonomické situace obyvatelstva v daném regionu. V budoucnu sdružení také plánuje vznik indexu o míře schopnosti a snahy obyvatel řešit své závazky po splatnosti.

Pozor na zbytečné půjčky

Vyvarujte se půjček, které hlásají, že nezáleží na tom, zda jste v registru dlužníků či nikoli. Registr v podstatě pomáhá zamezit pádu do dluhové pasti. Často se ale stává, že lidé se snaží půjčit si peníze od společností, které nejsou členy sdružení Solus. Existuje samozřejmě také další registr bankovních společností (CBCB) a nebankovní společností (LLBC).

Často je pro některé spotřebitele jednoduché podlehnout nabídkám pochybných poskytovatelů úvěrů, kteří spoléhají na nízkou finanční gramotnost žadatelů a předkládají jim smlouvy o finančních produktech za velmi nevýhodných podmínek.

Signálem pro budoucí potenciální problém může být například reklama poskytovatele, který slibuje, že zajistí schválení úvěru bez nahlédnutí do registrů. Takový případ je pro spotřebitele velmi nebezpečný, protože potencionální věřitel by měl nejenom kvalifikovaně posoudit úvěruschopnost žadatele, ale v případě očekávaných problémů se splácením poskytnutého úvěru ze strany žadatele raději úvěr neposkytnout a tím chránit žadatele před budoucími problémy, kterými může být buď osobní bankrot, nebo exekuce majetku,“ říká Jan Stopka.  

REKLAMA

Před nebezpečnými půjčkami varuje i portál bezbanky.cz. Než si půjčíte, prověřte si firmu na internetu a spočítejte si, o kolik půjčku přeplatíte. „Velký pozor je třeba dát na firmy z letáků, jejichž zisk je založen na tom, že klienti lačnící po levné půjčce zavolají na uvedené telefonní číslo a zaplatí desítky korun za hovorné, které již dnes nemusí začínat číslem devět set. Také je hodně případů, kdy půjčka vůbec není poskytnuta, přestože zájemce složí takzvaný vstupní poplatek,“ varuje Aleš Budín, který se na tuzemském trhu věnuje krátkodobým půjčkám téměř dvacet let.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *