EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Společně a nerozdílně aneb Ve dvou se to lépe splácí

 


 

Průzkum společnosti Cofidis ukázal, že dovolenou či nájem a energie hradí společně s partnerem či partnerkou více než 60 procent českých párů. Na společném splácení půjček se podílí téměř 40 procent párů. Společnému splácení půjček dává přednost 28 procent lidí žijících v páru, protože se jim to ve dvou lépe táhne. Jako pohodlnější označilo tento způsob hrazení výdajů 18 procent Čechů.

Zájem o partnerské půjčky roste

Výhody partnerských či novomanželských půjček využívá stále větší množství párů. „V poslední době skutečně registrujeme zvýšený zájem o partnerské půjčky. Podíl těchto půjček u nás aktuálně tvoří již více než 50 % všech poskytnutých úvěrů,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis.

Zájem o partnerské půjčky roste i díky tomu, že se zvyšuje počet partnerů, kteří žijí ve společné domácnosti, ale oficiálně sňatek neuzavřeli. Zároveň dochází ke změně trendu sňatkovosti, který dlouhodobě klesal. Stále více párů považuje manželství za dobrý nápad.

Počet sňatků se sice od 80. let 20. století snížil téměř na polovinu. Za poslední století byli lidé nejméně ochotni vstoupit do manželství v roce 2013, uskutečnilo se pouze 43 499 svateb. Pokles se ale v roce 2014 zastavil. Manželský slib v tomto roce složilo 45 600 mužů a žen, tedy o 2 100 párů více než v roce 2013. V roce 2014 se oproti roku 2013 snížil i počet rozvodů, a to o více než tisícovku. Vše naznačuje tomu, že jsou lidé stále více ochotni vážněji svázat své životy s partnery, což se odráží i v ochotě společně si půjčovat.

Více muziky za méně peněz

Partneři společně často dosáhnou na lepší úvěrové podmínky než „single“ žadatelé o půjčku. „V případě půjček si páry berou společný úvěr a podílejí se na jeho splácení, protože je pro ně tento způsob výhodnější. Díky sdílení půjčky dosáhnou ve dvou na nižší úrok až o 30 procent a můžou si společně půjčit také více peněz,“ říká Cyril Křůpala. Ještě o něco výhodnější mají podmínky novomanželé.

REKLAMA

Společnosti poskytující partnerské půjčky nevyžadují důkazy o partnerském soužití. U půjček novomanželských je nutné dodat oddací list, odměnou je ještě výhodnější úroková sazba než u partnerských půjček. V některých případech mohou o novomanželskou půjčku zažádat i páry, které společně pečují alespoň o jedno nezletilé dítě. Obě půjčky je možné použít na cokoliv, jsou to půjčky neúčelové. Novomanželské půjčky na rozdíl od půjček partnerských poskytuje mnoho bankovních i nebankovních společností.

Partnerské i novomanželské půjčky přinášejí řadu výhod nejen partnerům, ale i společnostem, které je poskytují. Společnosti půjčují partnerům či manželům až o pětinu vyšší částku s nižším úrokem, na oplátku ale získávají dvojí zajištění poskytnutého úvěru. Pokud jeden z partnerů není schopen úvěr splácet, je zde pořád druhý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *