EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

10. 06. 2011

0 komentářů

Stavební práce zlevňují… je čas stavět

 


 

V Česku se po krizi staví stále méně. Český statistický úřad vykázal meziroční pokles stavební výroby v dubnu o 6 %. Jenže neklesá jen výstavba – klesá i její cena. V dubnu se snížila meziročně o 0,4 %. Reálné snížení je ale mnohem hlubší.

Postavit si rodinný dům se stává stále dostupnější. Není to ale jen současným poklesem cen stavebních prací. Ty za 11 let od roku 1997 stouply o 70 %. V roce 2008 se ale růst zastavil a až na drobné výkyvy zůstávají ceny do dnešních dnů stabilní.

Graf 1: Vývoj cen stavebních prací

Zdroj: Data ČSÚ, vlastní výpočty

Podíváme-li se na vývoj cen výstavby pouze bytových domů, které nejsou zkresleny např. předraženými dálnicemi a dalšími veřejnými zakázkami, u rodinných domů dostáváme růst nákladů za šest let o 13 % s tím, že v poslední době dochází stejně jako u cen stavebních prací ke zlevnění.

REKLAMA

Graf 2: Vývoj cen výstavby bytových domů

Zdroj: Data ČSÚ

Podívejme se blíže na cenu výstavbu jednobytových domů – tedy klasických jednogeneračních rodinných domů. Jejich vývoj je téměř totožný s dvougeneračními domky, tudíž závěry lze využít bezezbytku i pro tuto kategorii.

Při zohlednění inflace dojdeme k překvapivému závěru: Výstavba rodinného domku je letos levnější než v roce 2004. Nejdražší přitom byla v roce 2007.

REKLAMA

Graf 3: Vývoj reálných cen výstavby rodinného domu

Zdroj: Data ČSÚ, vlastní výpočty

Domácnost ovšem nezajímá ani tak míra inflace, ale to, zda si ze svého příjmu bude moci rodinný dům dovolit postavit. Při zohlednění růstu průměrné mzdy dostáváme ještě výraznější pokles nákladů na výstavbu rodinného domu. Nominální mzda vzrostla od roku 2005 o více než 26 %, což významně převyšuje i růst cenové hladiny.

Graf 4: Vývoj cen výstavby rodinného domu při zohlednění růstu průměrné mzdy

REKLAMA

Zdroj: Data ČSÚ, vlastní výpočty

V okamžiku zohlednění vlivu růstu mezd se dostáváme do jednoznačně klesajícího trendu ceny výstavby domů. Prosincový výkyv (relativní zlevnění výstavby) je dán především výplatou předvánočních prémií, 13. platů a dalších bonusů, které zvyšují průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí.

Za pozornost stojí skutečnost, že ke snižování cen výstavby při zohlednění mezd dochází bez ohledu na hospodářský cyklus. Nákladnost výstavby rodinných domů klesala i v dobách největšího realitního boomu.

Ceny výstavby snižují stavitelé zejména developerům. „Co se týče developerského sektoru, tak není tajemstvím, že v uplynulých téměř dvou letech poklesly ceny stavebních prací až o 20 %,"   říká Evžen Korec, generální ředitel developerské společnosti EKOSPOL.

Pokles cen výrobců ovšem nemusí znamenat jen výhodu. „Pokud generální dodavatel stavby nemůže realizovat přiměřený zisk a na zakázce prodělává, vystavuje se developer velkému riziku, že se to někde projeví. Dodavatel buď ošidí kvalitu, nebude včas platit subdodavatelům nebo nebude uznávat a kladně vyřizovat oprávněné reklamace klientů,“ dodává Evžen Korec.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *