EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

04. 10. 2010

2 komentáře

Stavební spořitelny zvyšují úroky z vkladů!

 


 

Stavební spoření je pro spořící klienty poměrně jednoduchým produktem. Pokud klient nepotká "mimořádnou akci", v níž by se vyhnul poplatku za uzavření smlouvy (nejčastěji 1 % z cílové částky), zaplatí tento poplatek a pravidelně hradí přibližně 300 Kč ročně za vedení účtu. Na oplátku dostane lehce úročený účet a štědrý státní příspěvek.

Stát ale musí šetřit a není divu, že se poohlédl i po stavebním spoření, kam ročně vkládal přibližně 14 mld. Kč. Štědrý státní příspěvek tak již nebude tak štědrý a stavební spořitelny se musí činit samy. A činí se.

Není tomu ani 14 dní, kdy Vláda schválila s konečnou platností změny ve stavebním spoření, a již stavební spořitelny zareagovaly. Raiffeisen stavební spořitelna poněkud zvláštně – ohlášením, že eviduje zvýšený zájem o stavební spoření… finanční zprostředkovatelé to přitom již delší dobu vidí jinak. Některé další ale zvedly hlavu a vzaly osud do vlastních rukou.

Co se mění ve stavebním spoření

  • státní příspěvek za rok 2010 bude zdaněn 50% daní z příjmů
  • státní příspěvek od roku 2011 bude 10 % z naspořené částky, max. 2 000 Kč
  • úroky z vkladů na stavebním spoření budou zdaněny standardní 15% sazbou daně z příjmů

Zdroj:
Komu se vyplatí "osekané" stavební spoření?

Wüstenrot – stavební spořitelna: Úrok 2,5 %

První krok a průlom do stavebního spoření udělala v pátek Wüstenrot – stavební spořitelna. Zatímco standardní úrokové sazby u spořících tarifů čítají 2 % ročně, Wüstenrot – stavební spořitelna zvýšila svou sazbu z 2,2 % na 2,5 %. Získává tak vyšší náskok nad ostatními konkurenty a jako první reaguje na snížení atraktivity pro klienty.

Vyšší úroková sazba je doplněna ještě dálniční známkou "zdarma" (tedy v ceně jiných produktů). K jejímu získání ovšem klient musí uzavřít stavební spoření s cílovou částkou 250 tis. Kč a k tomu povinné ručení u pojišťovny Wüstenrot.

Zvýšení úrokové sazby opticky vypadá velmi dobře, na druhou stranu ani ne zcela kompenzuje zavedení zdanění úroků daní z příjmů od příštího roku. Po zdanění získá klient úrokový výnos 2,125 % ročně. Na třetí stranu ale u ostatních stavebních spořitelen, pokud nepřistoupí také ke zvýšení sazeb, dojde ke snížení úrokového výnosu po zdanění na 1,7 %.

Modrá pyramida: Vyšší úrok 2 % + 2 %

Vyšší úrok v rámci nového produktu "Moudré spoření" od dnešního dne nabízí také Modrá pyramida. Její přístup je ale poněkud odlišný. Prostředky na stavebním spoření klientům zúročí standardními 2 %, ovšem vklady, které provedou v prvních čtyřech měsících po založení smlouvy, bude úročit v prvním roce 4 %.

Produkt "Moudré spoření" bude nastaven na úrovni 2 % + 2 % nejméně do konce ledna příštího roku. Poté může stavební spořitelna změnit jeho parametry. I pak by ale měl zůstat stejný systém úročení, kdy základní úrok se vztahuje na celé vklady po celou dobu spoření, a rozšířený úrok na vklady v prvních měsících smlouvy na dobu jednoho roku.

"Neúroková" lákadla stavebních spořitelen

Stavební spoření není jen o spoření a úrokových sazbách z vkladů. Stavební spořitelny se snaží nalákat klienty také na úvěrové produkty, ale i prostřednictvím nejrůznějších akčních slev a nabídek.

Tip:

Kromě uvedených akčních nabídek přišla ČMSS s dalším "zvýhodněním". Klienti, kteří mají úročení smlouvy ve výši 3 %, mohou do konce roku přejít na tarif Invest nebo Perspektiv při zvýšení cílové částky zdarma. Tedy, zaplatí 1 % z navýšení cílové částky, ale nepřijdou o připsané úroky (pochopitelně jejich nová úroková sazba bude nižší, ve výši 2 %). Pokud tíž klienti přejdou při zvýšení cílové částky na úvěrový tarif Atraktiv, zaplatí místo standarního poplatku ve výši 2/3 dosud připsaných úroků jen 1/3 připsaných úroků.

Dalších kroků na zatraktivnění stavebního spoření ČMSS se možná ještě dočkáme. Rostilav Trávníček, ředitel komunikace ČMSS, k našemu dotazu ohledně možného zvýšení úrokových sazeb odpověděl: "Příslušná opatření pro toto období máme samozřejmě rozpracována a připravena pro uvedení na trh.  Podrobně o nich budeme informovat v nejbližších týdnech."

Obdobně odpověděla též Štěpánka Čepická z Raiffeisen stavební spořitelny: "Našim klientům se snažíme nabízet co nejvýhodnější produkty, a proto v současné době analyzujeme naši produktovou nabídku a zvažujeme možnosti, jak ji dále vylepšit. O veškerých novinkách budeme včas informovat."

Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) oproti přehledu z úvodu září rozšířila akční nabídku o batoh Puma ke každé smlouvě a zároveň prodloužila akci úvěr Hypo Trend bez poplatku až do konce letošního roku. "Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) vsadila na rozšiřování a zvyšování komfortu služeb poskytovaných klientům. Její opatření  směřují především do oblasti zkvalitňování klientského servisu a atraktivních nabídek, a proto o zvyšování úrokových sazeb u smluv o stavebním spoření v nejbližší době neuvažuje, do budoucna je však nevylučuje," uvedla k našemu dotazu Zdeňka Blechová, tisková mluvčí SSČS.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • NEJVYŠŠÍ ŽALÁŘNÍK

    4 října, 2010

    TO, CO VÁM STÁDO BYROKRATŮ DÁVA/LO, VÁM STEJNĚ PŘEDTÍM SEBRALO NA DANÍCH! TAKTO VÁM SICE MÉNĚ DÁ, AVŠAK TAKÉ MÉNĚ SEBERE NA DANÍCH, TAKŽE JEDINÉ, CO SE SNÍŽÍ, JE PŘEROZDĚLOVÁNÍ A BYROKRACIE, RESP. PROVIZE BYROKRACII ZA PŘEROZDĚLOVÁNÍ! A NAVÍC NA TO AKORÁT DOPLÁCELI NEJCHUDŠÍ, I KDYŽ TO JAKOBY BYLO SOCIÁLNÍ OPATŘENÍ NA JEJICH PODPORU OHLEDNĚ BYDLENÍ! NAOPAK TO BYLO ASOCIÁLNÍ, PROTOŽE NEJCHUDŠÍM NA TZV. STAVEBNÍ SPOŘENÍ NEZBYLO NIC, CO BY NA NĚJ MOHLIDÁT, A TO I MIMOCHODEM PROTO, ŽE NA NĚ PŘISPÍVALI A PŘISPÍVAJÍ BOHATŠÍM Z PŘEMRŠTĚNÝCH DANÍ! OBDOBNĚ JE TOMU O DOSUD NEZAVEDENÉHO ŠKOLNÉHO, TJ. U STUDIA NA VŠECH MATEŘSKÝCH ŠKOLkÁCH VČETNĚ VELMI VYSOKÝCH I NÍZKÝCH ŠKOLek, TERÉ JSOU TAKZVANĚ ZDARMA! TAM TAKÉ DOPLÁCÍ CHUDŠÍ NA TO, ABY MOHLI BOHATŠÍ LEVNĚJI STUDOVAT! VIZ/K TOMU SROVNEJ/TE
    \\\“
    … 2) Jsi pro zavedení. Proč má totiž obyčejný člověk – a že jsme tenhle termín v uplynulých měsících slyšeli mnohokrát – platit ze svých daní studium budoucích boháčů?!
    Po pravdě řečeno, druhá varianta, ač výrazně méně vyhledávaná, je fakticky mnohem správnější. Průměrný plat absolventa vysoké školy dosahuje takřka třiceti tisíc (29 900 Kč), zatímco plat středoškoláka s maturitou je o třicet procent nižší (20 900 Kč), bez maturity si v průměru vyděláte ještě míň (17 500 Kč).
    Vzdělání je nepochybně skvělou osobní investicí a je otázkou, proč by ho – prostřednictvím daní a státního rozpočtu – měli studentovi hradit v plné výši i ti, kteří z jeho výdobytků nebudou bezprostředně čerpat. Proč by si …školák neměl – na svou lepší budoucnost – alespoň částečně [SIC! SPRÁVNĚ: ÚPLNĚ] přispět?
    \\\“
    http://www.lidovky.cz/skolne-a-filozofie-s-hlozkem-dgk-/ln_noviny.asp?c=A100618_100002_ln_noviny_sko&klic=237553&mes=100618_1
    Školné a filozofie s Hložkem
    18. června 2010
    Debaty o školném mě přirozeně nechávají rozpomenout se na mé sedmi- či osmileté studium čtyřleté školy zakončené bizarní státní zkouškou z filozofie absolvovanou se studentem Hložkem, který zřejmě jen náhodou neoslovil komisi „kluci a holky“.
    Na školném mě vždy fascinovalo, jak dává populistům na výběr:
    1) Budeš proti jeho zavedení. „Nechceme školné, protože zabrání sociálně slabým studentům v přístupu ke vzdělání.“
    2) Jsi pro zavedení. Proč má totiž obyčejný člověk – a že jsme tenhle termín v uplynulých měsících slyšeli mnohokrát – platit ze svých daní studium budoucích boháčů?!
    Po pravdě řečeno, druhá varianta, ač výrazně méně vyhledávaná, je fakticky mnohem správnější. Průměrný plat absolventa vysoké školy dosahuje takřka třiceti tisíc (29 900 Kč), zatímco plat středoškoláka s maturitou je o třicet procent nižší (20 900 Kč), bez maturity si v průměru vyděláte ještě míň (17 500 Kč).
    Vzdělání je nepochybně skvělou osobní investicí a je otázkou, proč by ho – prostřednictvím daní a státního rozpočtu – měli studentovi hradit v plné výši i ti, kteří z jeho výdobytků nebudou bezprostředně čerpat. Proč by si vysokoškolák neměl – na svou lepší budoucnost – alespoň částečně přispět?
    Podle rodící se koalice má zavedení školného zlepšit ekonomickou situaci i úroveň vysokých škol. Podle prezidenta Klause má především oddělit skutečné studenty od těch studium sotva předstírajících (tenhle vzkaz si i po letech beru osobně). Mně přijde školné jako spravedlivá renta vyměřená za nejlepší roky života strávené ve svobodomyslném prostředí, mezi inspirujícími lidmi; se vším, co k tomu patří. Ostatně, kde jinde bych se dozvěděl o Descartově dualismu od Stanislava Hložka?
    O autorovi| Dan Hrubý vedoucí magazínu

    Odpovědět

  • NEJVYŠŠÍ ŽALÁŘNÍK

    4 října, 2010

    http://hypoindex.cz/clanky/salamounske-snizeni-prispevku-stavebniho-sporeni-zdanime-ho/nazory/

    Odpovědět