EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Tomáš Konvička: Český zákon o úvěru je mírnější než slovenský

 


 

Nový zákon o spotřebitelském úvěru začne platit od prosince. Jaké podmínky budou muset nově nebankovní poskytovatelé splňovat?

Od 1. prosince 2016 vstupuje v účinnost nový zákon 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, který přináší řadu změn jak pro spotřebitele, tak i pro poskytovatele úvěrů. Jedná se zejména o skutečnost, že obchodní zástupci společností budou registrování u ČNB, a tím pádem budou moci pracovat jen pro jednu firmu.

Dále bude novela znamenat, že všechny firmy budou muset prověřovat bonitu zákazníka a spoustu dalších změn. Co se týče prověřování bonity zákazníků, tak Fair Credit prověřuje schopnost klienta splácet již dlouhou dobu, takže pro nás zrovna toto nebude příliš velká změna.

Všeobecně tyto změny vnímáme jako pozitivní a věříme, že to pročistí trh od nekalých praktik a dojde k oddělení seriózních poskytovatelů úvěrů od těch neseriózních.

Licence bude vydávat Česká národní banka. Požádáte o licenci?

REKLAMA

Samozřejmě o licenci požádáme, jelikož bez licence nebude možné v tomto oboru podnikat a naše společnost chce být leadrem v tomto odvětví. Momentálně ladíme veškeré procesy, abychom licenci bez výhrad získali.

Zákon stanovuje požadavek na základní kapitál 20 milionů korun, jeho výše navíc nebude smět klesnout. Počet nebankovních poskytovatelů by se měl snížit ze současných přibližně 60 tisíc na stovky, maximálně tisíce poskytovatelů. Zmizí opravdu z trhu lichváři?

Zákon zcela jistě oddělí seriózní firmy od neseriózních a právě regulace a dohled jsou ideálním nástrojem k tomu, aby větší poskytovatelé dodržovali nastavená pravidla. Nicméně určitě bude i nadále docházet na lokální úrovni k tomu, že se bude někdo snažit regulaci a zákon obcházet a lichvářské praktiky nadále provozovat. Řešením tohoto bude pak závislé na aktivitě policie a orgánu činných v trestním řízení.

Fair Credit poskytuje půjčky od 4 tisíc do 50 tisíc korun. Regulace se nově rozšiřuje i na tzv. mikropůjčky, tedy do 5 tisíc korun. Nezvýšíte spodní limit nabízených půjček? 

REKLAMA

Naše společnost mikropůjčky neposkytuje. I přesto, že nabízíme spotřebitelské úvěry již od 4 tisíc korun, tak průměrná poskytnutá částka se pohybuje okolo 12 tisíc korun se splatností na 43 nebo 58 týdnů. Kdežto mikropůjčky jsou poskytovány většinou na dobu 5 týdnů.

Věřitelé ponesou větší odpovědnost za prověřování bonity spotřebitele. Změníte váš přístup při posuzování úvěruschopnosti klienta?

Fair Credit již dnes klade velký důraz na posouzení úvěruschopnosti klienta stejně jako banky. Poskytujeme spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud z výsledku posouzení bonity spotřebitele vyplývá, že nejsou pochybnosti o schopnosti klienta spotřebitelský úvěr splácet. Pokud podle scoringu zjistíme, že by mohl mít v budoucnu klient problém splácet, tak mu úvěr ve vlastním zájmu neposkytneme.

Zlepší se opravdu s novým zákonem kvalita služeb a zvýší se ochrana spotřebitelů, jak očekává Ministerstvo financí?  

REKLAMA

Zákon určitě není dokonalý, ale půjde o významnou regulaci, kterou si segment spotřebitelských úvěrů zaslouží. Takže nový zákon kvitujeme.

Na Slovensku platí podobný zákon již od loňského roku. Fair Credit společně s dalšími 30 nebankovními poskytovateli získal licenci Národnej banky Slovenska (NBS). Jak se změnil trh nebankovních poskytovatelů na Slovensku s novým zákonem?

Fair Credit licenci na Slovensku získal před několika měsíci a může s dalšími hráči na trhu poskytovat spotřebitelské úvěry. Licence na Slovensku znamená pročištění trhu od neseriózních společností a na trh jako takový přinesla pořádek a řád.

Problém, který na Slovensku vnímáme, je však v nesmyslném Zákoně o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost dne 23. 12. 2015 a výrazně stěžuje podnikání licencovaným nebankovkám. Co se týče změn, který tento Zákon přinesl, tak máme za to, že tyto změny právě pomohly neseriózním firmám bez licence, což samozřejmě není v zájmu slovenských spotřebitelů. Na toto téma momentálně vedeme debatu s tamní Asociací (APSÚ), NBS a Ministerstvem financí a pevně věříme, že se současné legislativní prostředí brzy uvolní.

Bude to podobné i na českém trhu?

V Česku je zákon o něco mírnější než na Slovensku, kde byla míra zadlužení vysoká a tempo rostlo velmi rychle.

Jaký další dopady bude mít nový zákon na vaší společnost?

Žádné další dopady, kromě již zmiňovaných, neočekáváme. V zásadě je pro nás klíčové, že celý segment dostane jednotná pravidla, na jejichž dodržování bude dohlížet nezávislý regulátor.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Jiří Hrbáček, Wood & Company

Jiří Hrbáček: Chceme být investiční kotvou. Věříme, že čistý výnos 8 až 10 % je dlouhodobě udržitelný

Čím jsou zajímavé investice do komerčních realit? Jak ovlivňuje trh současná energetická krize a vysoká inflace? A jak se v tomto prostředí daří realitním fondům WOOD & Company? Na tyto a další otázky odpovídal Jiří Hrbáček, portfoliomanažer a místopředseda představenstva WOOD & Company.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Wood & Company

11. 11. 2022

Jak zvýšit bonitu

Jak můžete zvýšit svou bonitu při žádosti o hypotéku

S rostoucími úrokovými sazbami v posledních měsících drasticky zvyšují požadavky při žádosti o hypotéku. Především z toho důvodu, že se neustále zvyšují měsíční splátky. Rozum sice velí, že brát si v dnešní době hypotéku není úplně dobrý nápad. Pokud ale hypotéku v tuto chvíli opravdu chcete, možná budete muset navýšit svou bonitu, aby vám banka […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 07. 2022

darování nemovitosti

Rozhovor: Jaká jsou úskalí darování nemovitosti a jak správně postupovat?

Darování nemovitosti (především v rodině) se jeví jako vhodná alternativa ke zdlouhavému dědickému řízení. Jaká jsou úskalí, nejčastější chyby smluv, jaké povinnosti má obdarovaný a na co by dárce neměl zapomínat? O tom jsme si povídali s Radkem Novotným, advokátem projektu www.pravnipomoconline.cz.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 12. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *