EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Tonoucí se stébla chytá aneb co se stavební spořitelnou

 


 

Modrá pyramida dokonce ze svého názvu vymazala spojení stavební spořitelna a přidala tam „Váš rádce na finance“. Modrá pyramida tedy mění svůj obchodní model, rozšiřuje nabídku služeb, ale tým svých poradců. Finanční instituce chce tedy klientům poskytnout kompletní finanční poradenství s ucelenou nabídkou produktů. Bude se tedy věnovat jak stavebnímu spoření, tak i investičním fondům.

Zajímavostí mimo jiné je, že Modrá pyramida chce jako součást poradenského servisu nabízet i penzijní připojištění včetně informací o dopadech penzijní reformy a seznamování s možnostmi spoření ve druhém a třetím pilíři. Takové spoření hodlá Modrá pyramida také nabízet.

Na začátku května začala Modrá pyramida nabízet prostřednictvím investičních plánů pět podílových fondů IKS KB (KB absolutních výnosů, KB dluhopisový, IKS Balancovaný konzervativní, IKS Balancovaný Dynamický, IKS Akciový PLUS). Možné také je investovat i prostřednictvím tzv. „investičních plánů“, které jim umožní získat slevu na poplatcích a přináší i snížení rizika výkyvů hodnoty aktiv při pravidelném financování.

Naše finanční poradce pravidelně školíme – pro oblast penzijní reformy především v součinnosti s Penzijním fondem KB , abychom dokázali našim klientům co nejlépe a nejsrozumitelněji vysvětlit hlavní změny. Navíc v budoucnu bude muset být každý finanční poradce certifikovaný pro prodej penzijního připojištění – i s tím samozřejmě počítáme a připraujeme již konkrétní kroky,“ říká Hana Vaněčková, tisková mluvčí Modré pyramidy.

Do stavební spořitelny už se nechodí jen pro stavební spoření. Českomoravská stavební spořitelna také nabízí i penzijní i životní pojištění a podílové fondy.  Stejně tak i Raiffeisen stavební spořitelna má ve svém portfoliu například pojištění domácnosti, úrazové pojištění, ale i penzijní připojištění.

Změny jako gilotina

Stavebnímu spoření stínají hlavu nastalé i připravované změny, proti kterým se hlavní představitelé spořitelen samozřejmě bouří. Problém je podle nich hlavně v tom, že banky by mohly v případě stavebního spoření nakládat s uloženými prostředky podle libosti. Kdežto stavební spořitelny budou brzdit stávající podmínky a různá  investiční omezení.

My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby univerzální banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ uvedl předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Od roku 2014 bude stavební spoření účelově vázaným produktem, přičemž jej lidé budou moci využít kromě financování bydlení také na placení školného, nebo převést na penzijní spoření. S tím však stavební spořitelny souhlasí.

Hlavní změny stavebního spoření

Od roku 2014

Od roku 2015

Poznámka: Rozšíření účelovosti využití státního příspěvku na školné bylo odloženo a bude na pořadu dne až po schválení školného. Zároveň byly oproti původnímu plánu posunuty účinnosti změn o jeden rok.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

stavební spoření 2024

Vyplatí se stavební spoření v roce 2024?

V rámci konsolidačního balíčku byla opět snížena podpora stavebního spoření. Přítom ale už v minulých letech víceméně platilo, že šlo o velmi konzervativní formu spoření/investice. Která nedokázala porazit ani inflaci a to ani po započtení státní podpory. Jak je to se stavebním spořením nyní? Vyplatí se a pro koho?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

05. 02. 2024

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *