EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Trh nových bytů v ohrožení

 


 

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v hlavním městě prodalo 1 750 nových bytů, tedy přibližně stejně jako v prvním kvartále. Meziročně však došlo k nárůstu prodaných bytů o čtvrtinu. V prvním pololetí se prodalo celkem 3 350 bytů. Vyplývá to ze společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Počet dostupných bytů se oproti prvnímu pololetí 2015 snížil ze 7 000 na současných 4650, což představuje pokles o 33,6 procenta. Poklesl také počet aktivních projektů o 38 na 246. Nabídka nových bytů nepokrývá ani tři čtvrtiny celkové roční poptávky.

Že se výstavba nových bytů téměř zastavila dokazují i údaje Českého statistického úřadu, podle kterých byla od ledna do května zahájena výstavba 515 bytů v bytových domech, což představuje meziroční pokles o 65,4 procenta.

Tvář Prahy se změní

Snižující se nabídka nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se nyní v tak hojné míře prodávají i dražší bytové jednotky.Připravit developerský projekt až do fáze realizace je v tuto chvíli čím dál obtížnější. Schválený metropolitní plán přitom dává jasný signál, že by se do budoucnosti neměla Praha příliš rozšiřovat, ale mělo by spíše docházet k zahušťování stávající zástavby, jak je tomu obvyklé i jinde ve světě,“ komentuje současný stav v oblasti nové bytové výstavby Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Proč rostou ceny pražských novostaveb?

Za poslední rok došlo na pražském trhu k růstu cen prodaných nových bytů o 18,7 procenta na 65 922 korun za metr čtvereční. Téměř pětinový nárůst cen byl způsoben především ztenčující se množinou dostupných bytů. Z nabídky se vytrácejí byty levnější, které se prodávají většinou jako první, a do prodejů zasahují větší a dražší byty.  

REKLAMA

„Další příčinou růstu průměrných cen je u nás to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na m2 již nyní převyšuje 80 tisíc korun,“ dodává Marcel Soural.

A bude hůř…

Podle studie KPMG tempo výstavby i povolování staveb nových bytů v Praze zaostává za řadou středoevropských metropolí, jako je Mnichov, Berlín nebo Vídeň. Dokonce třikrát větší tempo výstavby než v Praze je ve Varšavě.

Praha patří společně s Vídní k městům s nejvíce obyvateli na jednu bytovou jednotku ze sledovaných měst, což dává další prostor pro development a růst bytové výstavby v těchto městech. V Praze ovšem dosahuje průměrná doba povolování staveb podle specialistky na stavební právo a oblast povolování nových stavebních projektů Jany Kejvalové šest let.

Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování,“ říká Pavel Kliment, Partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti KPMG.

REKLAMA

Nabídka nových developerských projektů se postupně vysušuje a o již se podepsala na počtu aktivních developerů. Jejich počet se oproti minulému roku snížil o deset na 162 a pravděpodobně se bude i nadále snižovat.

Developeři za současné situace snižující se nabídky musejí hledat nové způsoby, jak se udržet ve hře. Někteří již nyní připravují větší množství projektů, aby alespoň část z nich byla schválena. Více projektů ovšem znamená větší kapitálovou náročnost, kterou nemusí všichni hráči ustát. Můžeme očekávat, že se počet developerů na trhu ještě sníží.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *