EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

08. 09. 2008

0 komentářů

Tuzemskou poptávku po bydlení stále více vyztužují cizinci

 


 

I přes dlouhodobě rostoucí ceny nemovitostí v České republice, zájem občanů cizích zemí o české nemovitosti neustává, spíše naopak. Každý kraj je svým způsobem specifický. Zájem cizinců se většinou váže na historické zvyklosti (Rusové na Karlovarsku), výstavbu průmyslových zón a výrobních podniků se zahraniční účastí (Japonci a Francouzi na Kolínsku), případně se jedná o zájem občanů sousedních zemí o nemovitosti v příhraničí (Němci a Rakušané).

Za jakých podmínek mohou cizinci nabývat nemovitosti v České republice?

Podmínky upravující nákup nemovitostí občany cizích zemí v České republice upravuje Devizový zákon 219/1995 Sb., konkrétně paragraf č. 17.

Cizí státní příslušníci mohou v České republice nabývat nemovitostí následujícím způsobem: 

  • ze země mimo Evropskou unii s trvalým pobytem v České republice bez omezení,
  • ze země Evropské unie s průkazem o povolení k (trvalému či přechodnému) pobytu pro občana Evropské unie může nabýt pozemek, budovu či bytovou jednotku bez omezení s vyjímkou pozemků určených k zemědělským účelům,
  • zemědělských pozemků může nabývat občan ze země Evropské unie pouze s průkazem o povolení k trvalému pobytu pro občana Evropské unie a pouze v tom případě, je-li v tuzemsku evidován jako zemědělský podnikatel a má povolení k trvalému pobytu alespoň 3 roky,
  • cizinec ze země Evropské unie s průkazem o povolení k přechodnému pobytu pro občana Evropské unie může v tuzemsku nabýt nezemědělský pozemek, budovu či jednotku bez omezení; nemůže však nabýt zemědělský pozemek,
  • navíc podle výkladu Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního může nabýt tuzemskou nemovitost také občan USA s vízem nad 90 dní a občan Norska, Islandu a Lichtenštejnska s povolením k přechodnému pobytu delším než 90 dní.
  • Nabývá-li cizinec (ze země Evropské unie bez povolení k pobytu anebo ze země mimo Evropskou unii bez povolení k pobytu nebo s povolením jen k přechodnému pobytu) v tuzemsku nemovitost do společného jmění manželů, musí jeho manželem být buď český státní občan (bez ohledu na místo pobytu), nebo cizinec (ze země Evropské unie nebo mimo ní) s povoleným trvalým pobytem v České republice.

Výjimky:

  • Ostatní osoby, které nebyly uvedeny v předchozích odstavcích, mohou české nemovitosti nabývat pouze například děděním, koupí od příbuzného v řadě přímé (sourozence nebo manžela), na základě předkupního práva z titulu podílového spoluvlastnictví či výstavbou na vlastním pozemku. Další výjimky uvádí devizový zákon.

Kam směřuje zájem cizinců?

Určitou představu o vývoji poptávky cizinců po nemovitostech v jednotlivých regionech nabízí materiály realitní kanceláře Sting. Nejčastějšími zájemci jsou obyvatelé postsovětských republik, pracovníků ze Slovenska a Ukrajiny, nicméně bezkonkurenčně největší poptávku, a to bez rozdílu regionu, tvoří Vietnamci, kteří mají největší zájem o nemovitosti v centrech měst, které by se daly dále využít jak k podnikání, tak k bydlení.

REKLAMA

"Specifikum této skupiny kupujících je téměř ve 100 % platba v hotovosti. Co se týče komerčních nemovitostí, tak si je Vietnamci nepronajímají jen za účelem prodeje levného textilu, ale nově přicházejí s nabídkou služeb – jako jsou například nehtová studia – manikúra, pedikúra," říká Lucie Fonioková regionální manažerka jihomoravských poboček.
 
PRAHA
Praha je v rámci České republiky specifická tím, že je poměrně multinárodnostní. Podle kanceláře Sting za poslední 3 roky vzrostl zájem o koupi bytů především u Rusů a Vietnamců (nárůst cca 30 %). S vyšším zájmem o koupi se realitní makléři setkávají také u Angličanů, Slováků, Poláků a Italů. V případě pronájmů jsou nejaktivnější Rusové, Ukrajinci, Vietnamci. 

Zájem je především o koupi bytů a rodinných domů, přičemž nejčastější motivací pro koupi nemovitosti je bydlení s dobrou dostupností do práce. Menší část tvoří nákupy nemovitostí za účelem dalšího zhodnocení.

BRNO
Brno začíná být pro cizince také velmi zajímavé. Důvodem je zejména zvyšující se počet zajímavých pracovních příležitostí. Za poslední rok údajně vzrostl počet obchodních transakcí uskutečněných jedním makléřem z 1 na 5 případů měsíčně (nákup) a ze 3 na 5 v případě pronájmu. Zájem o koupi bytu je patrný především u Ukrajinců. Slováci a Vietnamci nejčastěji kupují celé rodinné domy. Nemovitosti k pronájmu poptávají nejčastěji Rumuni, Bulhaři, Vietnamci a Ukrajinci.

Brno je známé svou rozsáhlou vietnamskou komunitou, kteří zde úspěšně podnikají (oblečení, strava, služby jako pedikúra, manikúra). Stále větší počet odborníků ze zahraničí do Brna láká rozrůstající se technologický park.

REKLAMA

OSTRAVA
V Ostravě se zvýšil zájem ze strany cizinců především o pronájmy bytů a rodinných domů. V meziročním srovnání se jedná přibližně o desetiprocentní nárůst. Za hlavní důvod zvyšování zájmu cizinců o pronájem ostravských nemovitostí považují realitní makléři rozvoj průmyslových zón na Ostravsku. Nejčastějšími zájemci jsou obyvatelé z Velká Británie, USA a Jižní Koreje.

"Zájem Korejců o pronájmy bytů je od roku 2006 stabilní. Z důvodu vypršení čtyřleté smlouvy většiny korejských pracovníků v roce 2010, očekáváme pokles jejich zájmu o pronájem bytů. V průběhu období červen 2007 až červen 2008 jsme pronajali cca 40 % všech pronájmů z naší nabídky právě Korejcům. Tito klienti mají zájem o pronájem plně zařízených bytů a rodinných domů v nadstandardním vybavení," říká Richard Kurko, regionální manažer poboček Frýdek-Místek, Třinec, Karviná.

Z regionů je například zajímavá situace na Jižní Moravě, kde realitní makléři evidují zájem Rakušanů o rekreační nemovitosti bez nutnosti dalších rekonstrukcí. Jedná se zejména o rakouské občany bydlící maximálně 50 kilometrů od státní hranice, dělící Českou republiku od našich jižních sousedů. V okolí Hodonína a Břeclavi zase naopak převládá poptávka po bytech ze strany Slováků, kterým se vyplatí byt si pronajmout, než každý den za prací dojíždět. 

Vysočina je rovněž atraktivní pro cizince hledající nemovitosti určené k rekreaci, které se tu dají pořídit za relativně nízké ceny. Realitní kanceláře se setkávají se zájmem ze strany Nizozemců a Belgičanů. Kromě chat a chalup sledují na Jihlavsku zvýšený zájem o pronájmy bytů. Nájemníky jsou nejčastěji Rakušané nebo Němci pracující v managementu firmy Bosch.   

Ve Středočeském kraji projevují zájem o nemovitosti především obyvatelé Slovenska, Ruska a postsovětských zemí. Velký zájem registrují realitní makléři kanceláře Sting o nemovitosti v Kladně. Důvodem je snadná dostupnost do hlavního města a nižší ceny nemovitostí než v Praze. Poptávka zahraniční klientely je ve srovnání s tuzemskou se ve Středočeském kraji pohybuje na 5% úrovni.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *