EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

U LED žárovek brzy klesá svítivost a jsou drahé. Mýty a fakta o žárovkách

 


 

Aby Evropská unie snížila emise CO2 a současně zvýšila energetickou účinnost, postupně vyřazuje žárovky s kovovým vláknem. To znamená, že se více začaly používat LED žárovky a jiné úsporky.


V září 2009 se stáhly z oběhu matné žárovky se závitem E27 a čiré s příkonem nad 80 wattů. O rok později přišly na řadu čiré žárovky E27 s příkonem nad 65 wattů a letos zmizely z pultů také čiré žárovky E27, ale s příkonem 45 wattů. Mnozí lidé však byli a jsou proti tomu, aby se tyto žárovky přestaly prodávat. Bojí se, že LED žárovky jsou drahé, spotřebu neušetří a rychle jim klesá svítivost.

Kompaktní úsporné žárovky dokážou oproti klasické žárovce uspořit až 80 % spotřeby, u některých typů LED žárovek je to dokonce až 93 %,“ vysvětluje Robert Hladil z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz a dodává: „V případě průměrné domácnosti (25 žárovek) dokáže výměna klasických žárovek za žárovky úsporné snížit výdaje na elektřinu až o 580 Kč za měsíc. Návratnost investice do dražšího úsporného světelného zdroje je kolem půl roku.“

Žárovky vypadají jako zanedbatelná položka v rodinném rozpočtu, ale spočítejte si, kolik máte doma lamp, lustrů a jiných svítidel.

Podle interních studií naší společnosti je v průměru v české domácnosti instalováno25 kusů žárovek a každá z nich svítí přibližně 3 hodiny denně,“ říká Jana Ondrová ze společnosti Philips.

REKLAMA

Když úsporka praskne, hrozí otrava?

V lidech také vyvolává obavu to, že v úsporných a LED žárovkách je jedovatá rtuť, která může člověka při poškození žárovky otrávit. Když ale střepy od žárovky nebudete olizovat, nic se vám nestane.

LED žárovky neobsahují rtuť žádnou. Kompaktní úsporné žárovky sice rtuťové páry obsahují, ale jedná se o stopové množství, které by člověku ublížilo snad jen v případě, kdyby olizoval střepy rozbité žárovky. Navíc na rozdíl od klasických a halogenových žárovek jsou kompaktní úsporné žárovky a LED žárovky recyklovány, což přispívá i k ochraně přírody,“ vysvětluje Hladil.

Na stromeček úsporky

Pokud holdujete blikajícím světýlkům v oknech a zářícímu stromečku, zvolte raději osvětlení bez wolframového vlákna. Ty totiž mění přijatou elektřinu na teplo a hrozí riziko nejen ohoření vánočního stromečku, ale i popálení. LED žárovky jsou také daleko úspornější než klasické žárovky. Výrobci uvádějí spotřebu kolem 1/10 spotřeby klasické žárovky.

V souvislosti s vánoční výzdobou lze na českém trhu nakoupit různé druhy LED řetězů a pásek, které se vyrábí i v různých barevných variantách. Dnes již není problém, aby tyto zdroje světla svítili rozptýleným světlem (360°) a jsou také zalité ve speciálním lepidle, které zabraňuje jejich poškození,“ dodává Hladil.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • JGD

    23 prosince, 2011

    Ani slovo o tom… clanek psany idiotem

    Odpovědět

  • michal

    27 prosince, 2011

    taky marne patram po vyvraceni nebo potvrzeni tech mytu z nadpisu :DD

    Odpovědět

  • Radek

    23 prosince, 2011

    Jinak jsi v pohodě? Copak se ti nelíbí?

    Odpovědět

  • Magilian

    21 září, 2012

    V celém bytě svítím cca rok LED. Pokles svítivosti jsem nezaznamenal. Problém u LED vidím v tom, že se na u nás prodávají LED, které jsou staré více jak 3 roky (na západě už to nikdo asi nechce) za cenu více než zlodějskou. Jenom pro ilustraci s čím jsme se už setkal. LED žárovka (značková) 4W spotřeba a svítivost 90lm za 350Kč. Přitom jsem už objevil neznačkovou 2W příkon, svítivost stejná a cena 69Kč. A poslední kup 2.8W příkon a svítivost 335lm za 120Kč.
    Takže když vám někdo nabídne LED s parametry 50lm/W, tak věřte, že se válela někde ve skladu minimálně 3 roky. Moderní LED mají 90lm/W a špičkové 120lm/W.
    Investice do LED není levná. Ale dá se dostat na úroveň standardních úsporek co se ceny týká. Většina úsporek mi do roka odešla, kupodivu vydržely neznačkové, ale jejich svitivost časem klesala a hlavně doba, než se rozsvítily naplno se prodlužovala. LED svítí hned. Co se týká úspory elektřiny, po vyúčtování platím o cca 200Kč měsíčně méně.

    Odpovědět

  • Miroslav

    18 října, 2013

    Mám velké zkušenosti s Led žárovkymi. Nechal jsem si vyměnit celý byt a ted mám roční úsporu pře 1200kč.
    návratnost mám vypočítanou cca na 1 rok, záleží na místnosti ( obývák a kuchyn a dětský pokojík) je výrazná úspora.

    více informaci jde získat na odkaze:
    http://www.so­lardino.cz/con­tent/25-info-led-zarovka

    Pokud e pořídí adekvátní náhrada Led svítidel , životnost a stálost světla je veliká.
    Přitom barva světla třeba 6000K je jako denní světlo a je příjemnější pro zvířata.

    Mám zkušenosti z velice kvalitníma světlama.
    http://www.so­lardino.cz/254-led-zarovka-e27

    Nechal jsem si vyměnit celý byt a ted mám roční úsporu pře 1200kč.
    návratnost mám vypočítanou cca na 1 rok, záleží na místnosti ( obývák a kuchyn a dětský pokojík) je výrazná úspora.

    více informaci jde získat na odkaze:
    http://www.so­lardino.cz/con­tent/25-info-led-zarovka

    Odpovědět

  • Kamil

    21 března, 2014

    LED žárovky nejsou špatné ale už by to chtělo větší posun v nových technologiích. Přece jen kolik let uteklo od vynálezu žárovky. Možná bych se spíše než LED svítidly zabýval světlovody http://www.lig­htway.cz/denni-svetlo/co-jsou-to-svetlovody/ v tom vidím větší budoucnost.

    Odpovědět

  • Eda

    16 ledna, 2015

    Souhlas, autor článku je patrne i***t. Preventivne doporučuji vitamín B proti altzhaimerovi a stokrat opsat nadpis článku..

    Odpovědět