EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Úrokové sazby jsou teď nízké. Ale pozor, šetřete raději na horší časy

 


 

V květnu klesla průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex na 2,81 procenta. Jde již o třetí rekord v řadě a pravděpodobně není všem dnům konec. Banky prodloužili své květnové akce na další měsíc a v poslední době na sazby „již od“ dosáhne více lidí. A tím se dostáváme k první výhodě nízkých úrokových sazeb. Když opomineme logický plus, že hypotéky jsou levnější, tím pádem dostupnější, velkou předností klientů, kteří si dnes berou hypotéku, je vyjednávání. Lidé už si nenechají dát sazbu bez dalšího smlouvání. Všude slyší, že sazby klesají, tak chtějí usmlouvat aspoň nějaký bonus nebo slevu.

Toto chování se bude mnohým ještě hodit. Stále nejoblíbenější je pětiletá fixace, takže až za pět let bude dnešním novým klientům končit fixační období, určitě si nenechají vnutit první sazbu, kterou jim banka nabídne. Okamžitě si vzpomenou na své první sjednávání hypotéky před pěti lety a rozhodně nebudou chtít jít ze sazby například 2,7 procenta na 4 procenta. Žně bude mít tedy ta banka, která se na takové období připraví a přijde s nějakou lákavou slevovou nabídkou. Pro klienty tím tedy vzniká další veliké plus, ale banky se naopak budou muset nejen za pět let hodně snažit.

„Současné nízké sazby jsou tak přirozeným pilířem pro budoucí vyšší aktivitu klientů. Klienti, kteří splácejí hypotéky za současné sazby a které navíc banky naučily, že si mohou říci o výraznou slevu, už nebudou ochotni přijmout pasivně jakoukoliv sazbu při budoucích vyšších úrovních,“ doplnil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Šetřete, bude hůř

Pokud momentálně máte výhodnou úrokovou sazbu, přeci jen se připravte na to, že za pět let se nejspíš sazby kolem 2,5 procenta nejspíš pohybovat nebudou. Raději začněte šetřit na hroší časy, protože měsíční splátka hypotéky se vám určitě zvýší. A jestli se domníváte, že to bude o pár korun, tak pozor, splátka může být vyšší i o několik tisíc.

Problém budou mít zejména ti, kteří hypoteční úvěr i dnes získají s odřenýma ušima. Každý měsíc splátku momentálně nejspíš v klidu zaplatí, ale za pět let se mohou dostat do finančních problémů, které často nekončí zrovna příjemně. Proto by lidé neměli usínat na vavřínech, ale vytvořit aspoň základní polštář, aby za pět let měli alespoň na chvíli z čeho platit navýšenou úrokovou sazbu.

REKLAMA

Nízké úroky u hypoték mají dopad i na realitní kanceláře

Nízké úrokové sazby mají také vliv na realitní kanceláře a jejich prodeje. „Výkyvy trhu jsou obvyklou součástí každého obchodu, jen je otázka jak moc je vaše realitní kancelář citlivá na takové informace a jak s nimi dokáže naložit. A nakonec platí, že nejlepší reklamou realitního byznysu jsou stejně zase lidé, kteří jsou v terénu. Ne značka realitní kanceláře nebo způsob polepení aut. Je to každý jednotlivý realitní makléř, který je pro své klienty partnerem a dokáže pomáhat a chovat se férově,“ uvedl nedávno ve svém článku Martin Fojtík, provozní a marketingový ředitel společnosti Fincentrum Reality.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *