EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Luboš Svačina

10. 12. 2009

0 komentářů

Úvěry Hypoteční banky půjdou splácet rychleji a bez sankcí

 


 

Hypoteční banka připravila pro své klienty novou službu s názvem Mimořádná splátka 10 %. Tato služba umožňuje klientovi jednou ročně provést mimořádnou splátku hypotéky v maximální výši 10 % z aktuální výše nesplacené jistiny mimo datum změny fixace a bez sankčních poplatků za předčasné splacení. Na klientovi je pouze plánovanou mimořádnou splátku bance dopředu ohlásit.
 
"Služba Mimořádná splátka 10 % se sjednává spolu s uzavřením smlouvy o hypotečním úvěru. Jakmile nastane doba, kdy chce klient provést předčasnou splátku hypotéky, musí banku předem informovat. Přesný postup je vždy specifikován v úvěrové smlouvě," uvádí k novince Pavla Hávová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Tip: Výhody a nevýhody předčasného splacení hypotečního úvěru naleznete v článku " Proč je dobré mít možnost hypotéku předčasně splatit? "

První možnost provést mimořádnou splátku má klient v měsíci následujícím po dočerpání úvěru a dále vždy po uhrazení minimálně 12ti splátek. Mimořádné splátky v žádném případě nelze kumulovat, ani dělit.

Novinka je výhradně určena klientům, kteří si zafixují úrokovou sazbu nově sjednané hypotéky na 10 let. Hypoteční banka klientům za tuto službu neúčtuje žádný poplatek ani nezvyšuje poplatek za vedení úvěrového účtu. "Cena za službu je promítnuta do mírného navýšení standardně nabízené úrokové sazby, a to o jednu desetinu procenta. V případě hypotečního úvěru na 1 milion korun do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti se splatností 30 let to znamená navýšení měsíční splátky o 63 Kč," upřesňuje podmínky získání nové služby Pavla Hávová.  

Mimořádnou splátku 10 % si mohou klienti sjednat pouze u nových úvěrů, v případě refixace tuto službu dojednat nelze. Produkt je možno kombinovat s jinými produkty a službami Hypoteční banky, od klasického hypotečního úvěru až po hypoteční úvěr v kombinaci s investičním životním pojištěním.

ČSOB, Poštovní spořitelna
Zbývající poskytovatelé hypoték ze skupiny Hypoteční banky tuto službu zatím do svých nabídek nezařadily. ČSOB a Poštovní spořitelna i nadále nabízí možnost předčasného splacení, nicméně v úvěrové smlouvě musí být přesně uvedeno, kdy a jak velkou částku bude chtít klient předčasně splatit. Přičemž podmínkou je, že výše mimořádné splátky nesmí přesáhnout 50 % částky úvěru. I tak za tuto službu klient zaplatí 1 % z hodnoty mimořádné splátky a poplatek hradí klient hned při podpisu úvěrové smlouvy.

Vedle toho ještě ČSOB a Hypoteční banka umožňuje předčasné splacení kdykoliv v průběhu splácení úvěru a bez jakýchkoli limitů omezujících výši mimořádné splátky. Ale za tento "nenahlášený úmor" si banka účtuje poplatek ve výši 5 % z výše mimořádné splátky za každý započatý rok, a to až do doby konce platnosti úrokové sazby. Což drtivou většinu klientů nepřímo přinutí počkat s předčasnou splátkou do období refixace úvěru, kdy je možné úvěr částečně či úplně splatit bez sankcí.

Jaké podmínky pro předčasné splacení nabízí konkurence?

Předčasné splacení hypotéky v mezidobí fixace hypotečního úvěru nabízí také některé konkurenční hypoteční banky. Předčasné splacení bez jakéhokoliv omezení a bez sankčního poplatku však v podstatě nabízí pouze mBank. Ostatní banky tuto službu rovněž nabízí, ale vždy to bude klienta něco stát.

Komerční banka
Komerční banka ve svém sazebníku konkrétní výši poplatku za předčasné splacení neuvádí resp. odkazuje na individuálně sjednané podmínky v úvěrové smlouvě. Určité urychlení splacení úvěru nabízí Komerční banka prostřednictvím Flexibilní hypotéky, kde si klient může navýšit pravidelné měsíční splátky hypotéky, čímž si zkrátí dobu splatnosti úvěru. Nicméně navýšení lze provést maximálně na 200 % původní splátky.
 
Česká spořitelna

Mimořádné splacení hypotéky nabízí v rámci své Ideální hypotéky, kde si klient při sepsání smlouvy anebo v mezidobí fixace zvolí, že bude chtít hypotéku v budoucnosti předčasně částečně či úplně splatit. Za tuto službu si účtuje Česká spořitelna jednorázový poplatek ve výši 1999 Kč (poplatek banka účtuje za každé období fixace, pro které si klient službu zvolí) a poté pravidelně 149 Kč za každý měsíc (opět po celou dobu fixace, pro kterou si klient službu zaktivoval).

Raiffeisenbank
Předčasné splacení hypotéky je součástí nabídky všech standardních hypotečních produktů. Jedná se o tzv. turbosplátky. Bez sankce Raiffeisenbank umožňuje předčasně splatit až 25 % z výše nesplacené jistiny po každých 12 řádně uhrazených splátkách. V případě, že by klient zvažoval vyšší jednorázovou úhradu je nutné počítat s poplatkem ve výši 10 % z objemu mimořádně splacené částky. U hypotečních úvěrů bez dokládání příjmu je mimořádná splátka bez sankce povolena až po uplynutí 3 let od podpisu úvěrové smlouvy.

Za sjednání možnosti využití turbosplátek Raiffeisenbank klientům navýší úrokovou sazbu hypotečního úvěru o 0,1 % p.a.

UniCredit Bank
UniCredit Bank si za předčasnou splátku účtuje tzv. kompenzační poplatek v minimální výši jednoho procenta z hodnoty mimořádné splátky, přičemž poplatek se počítá za každý započatý rok do dne ukončení fixačního období.

GE Money Bank
Dílčí nebo úplné mimořádné splátky GE Money Bank umožňuje opět pouze za cenu sankčních poplatků. Za provedení mimořádné předčasné splátky v průběhu úrokového období klient zaplatí 5 % ročně z předčasně splacené jistiny, a to až do konce sjednaného úrokového období (fixace). Provedení mimořádné splátky na konci úrokového období nebo dílčí mimořádné splátky v průběhu úrokového období, které povede ke zkrácení doby splatnosti, zpoplatňuje GE Money Bank poplatkem 5000 Kč.

mBank umožňuje předčasné splacení kdykoliv a neúčtuje za tento úkon žádný poplatek. Volksbank za předčasné splacení účtuje sankční poplatek ve výši 0,25 % z předčasně splacené částky za každý předčasně splacený měsíc zbývající do konce fixace úrokové sazby. Wüstenrot hypoteční banka pro změnu 10 % ze splacené části úvěru. LBBW Bank účtuje klientům 2 % z předčasně splacené částky minimálně však 5000 Kč.

Následující tabulka (1) je souhrnem sankčních podmínek při předčasném splacení hypotéky. V tabulce je uvedena jednak „cena“ za předčasné splacení a jednak případné limity pro realizaci předčasné splátky.

Tabulka 1: Podmínky pro předčasné splacení jednotlivých bank

Banka Cena za případné předčasné splacení Limity předčasné splátky
Hypoteční banka navýšení standardní úrokové sazby o 0,1 % max. 10 % nesplacené jistiny, vždy pouze jednou za 12 měsíců
1 % ze splátky jistiny předem sjednané v úvěrové smlouvě max. 50 % částky úvěru
Komerční banka stanovuje individuálně
Česká spořitelna  jednorázový poplatek pro období fixace 1999 Kč + 149 Kč/měsíc neomezeně
Raiffeisenbank za umožnění turbosplátek je klientovi navýšena ÚS o 0,1 % max. 25 % nesplacené jistiny, vždy pouze jednou za 12 měsíců
10 % z objemu mimořádně splacené částky neomezeně
GE Money Bank 5% z částky mimořádné splátky/rok neomezeně
splátka na konci úrokového období nebo v průběhu fixačního období se zkrácením doby splatnosti: 5000 Kč neomezeně
UniCredit Bank  minimálně 1 % z částky mimořádné splátky/rok neomezeně
mBank umožňuje předčasné splacení bez sankčních poplatků
Volksbank 0,25% z částky mimořádné splátky/měsíc neomezeně
Wüstenrot hypoteční banka 10 % z částky mimořádné splátky neomezeně
LBBW Bank 2% z částky mimořádné splátky, min. 5000 Kč neomezeně
ČSOB, Poštovní spořitelna 5 % z výše mimořádné splátky za každý rok před koncem fixace neomezeně
1 % ze splátky jistiny předem sjednané v úvěrové smlouvě max. 50 % částky úvěru

Zdroj: sazebníky bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *